Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

19.03.2016

Медики Полтавщини закликали об'єднатися, щоб покласти край туберкульозу


У Полтавській області діє «Обласна цільова соціальна програма протидії захворюванню на туберкульоз на 2013-2016 роки»


Медики Полтавщини закликали об'єднатися, щоб покласти край туберкульозуПід цим гаслом (англійською: «Unite to End TB»!) цьогоріч відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом — 24 березня та з 1 березня по 1 квітня триває відповідний місячник

Актуальне питання боротьби з туберкульозом за круглим столом зібрало фахівців державних, неурядових організацій та науковців. Розмова точилася навколо того, як спільними зусиллями звести до мінімуму ризики захворіти на цю соціально-небезпечну інфекційну хворобу. Для кожного з нас важливо знати, що туберкульоз передається повітряно-крапельним шляхом під час спілкування з людиною, яка має відкриту форму туберкульозу.

Якщо маєте якість ознаки туберкульозу (кашель з виділенням мокротиння довше 3-ох тижнів, підвищення температури тіла, лихоманка, надмірна втомлюваність, втрата апетиту, швидке схуднення, нічне потовиділення, кровохаркання) обов’язково слід звернутися до лікаря за діагностикою та лікуванням туберкульозу. Адже, чим раніше Ви це зробите, тим вищі матимете шанси на одужання.

«Ми всі маємо право бути здоровими!» — на початку засідання «круглого столу» наголосив Юрій Курилко — заступник директора Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА. Він говорив про важливість спільного пошуку шляхів покращення ситуації з захворюваністю на туберкульоз, його профілактики, своєчасного виявлення, ефективного лікування з урахуванням необхідності вироблення у пацієнтів прихильності та мотивації, підвищення обізнаності населення.

Як це здійснюється на рівні держави детально розповіла заступник директора з питань регіональної політики та міжсекторальної взаємодії ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України» Ольга Стельмах. Поточний рік є останнім у реалізації заходів Національної програми протидії туберкульозу в Україні, наразі розробляється нова. Йшлося про результати виконання минулої та концепцію нової. За її словами, серед важливих успіхів у подоланні проблеми туберкульозу є основні: зниження рівня захворюваності та смертності.

Проте, залишається ряд проблем, що необхідно продовжити вирішувати в усіх регіонах України, вказавши відповідні заходи у новій програмі. Особливо непокоїть загальне збільшення кількості хворих на мультирезистентний туберкульоз та ко-інфекцію, коли туберкульоз поєднується з ВІЛ. Діяльність фтизіатричної служби у перспективі ґрунтуватиметься на базі нової моделі фінансування галузі охорони здоров’я з акцентом на використанні амбулаторної моделі для діагностики та лікування та забезпечення соціального супроводу пацієнтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конкурс “Молодь обирає здоров’я - 2016” зібрав школярів з усієї Гребінківщини (ФОТО)

У Полтавській області діє «Обласна цільова соціальна програма протидії захворюванню на туберкульоз на 2013-2016 роки». Відповідно до програми здійснюються заходи, спрямовані на стабілізацію ситуації із захворюваністю на туберкульоз. Про результати повідомив головний фтизіатр Департаменту охорони здоров’я Володимир Печериця:

— Захворюваність на туберкульоз в Полтавській області, в порівнянні з минулим роком, зменшилась на 1% і становить 54,4 проти 54,9 на 100 тис. нас. (в Україні — 55,9). Дитяча та підліткова захворюваність залишається на низькому рівні в порівнянні з середньоукраїнським показником (6,0 проти 7,2 на 100 тисяч відповідного населення). Вдалося знизити кількість рецидивів захворювання.

Цим позитивним зрушенням на Полтавщині сприяє ефективна співпраця всіх ключових осіб, що займаються подоланням епідемії туберкульозу.

«Наша взаємодія є дуже необхідною і важливою — це аксіома!» — підкреслила головний лікар Полтавського обласного центру профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом Оксана Даниленко. Підсилення діяльності у такому тісному тандемі медиків протитуберкульозної служби і обласного центру профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом з неурядовими організаціями у протидії поєднаній патології туберкульоз/ВІЛ є доволі важливим. Позаяк лише протягом 2-х місяців цього року вже зареєстровано 59 випадків ВІЛ-інфекції, серед яких 10 випадків — поєднаної патології, 36 випадків СНІДу. З початку року 13 пацієнтів померло від захворювань, зумовлених СНІДом, серед них троє — від ВІЛ з туберкульозом.

Учасники дискутували про пошук ефективних інструментів розв’язання проблеми. Було озвучено активне впровадження моделі надання комплексних послуг з ВІЛ/туберкульоз на первинній та вторинній ланках надання медичної допомоги. Важливою є також тісна співпраця лікарів-інфекціоністів із фтизіатрами з питань своєчасної профілактики, діагностики та лікування.

Соціальний супровід хворих на туберкульоз, комплексне вирішення їхніх проблем фахівцями місцевих неурядових організацій БО «Світло надії» та Полтавської обласної організації Товариства Червоного Хреста України істотно покращило систему надання безперервної медичної допомоги хворим на всіх етапах.

Це відзначила й група фахівців ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України». Вони напередодні прибули до Полтави для здійснення моніторингового візиту до закладів Полтавської області, де надається медична допомога хворим на туберкульоз та ВІЛ/СНІД. Було підкреслено успішну співпрацю фахівців державних та неурядових організацій Полтавської області та необхідність поширення їхнього досвіду на інші регіони.
Прес-центр Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА


Схожі матеріали:
👁 1053
Категорія: Здоров'я
Теги: Полтавщина, Туберкульоз




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ