Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

27.01.2017

На Гребінківщині обговорюють варіанти об'єднання територіальних громад


Обговорення пройшли в селах: Оржиця, Загребелля, Слободо-Петрівка, Польове


На Гребінківщині обговорюють варіанти об'єднання територіальних громад20 та 21 січня п.р. в населених пунктах Слободо-Петрівської сільської ради відбулися громадські обговорення ініціативи Гребінківської міської ради щодо добровільного об’єднання територіальних громад м. Гребінка та сіл Загребелля, Слободо-Петрівка, Оржиця, Польове (с. Паризька Комуна), Гулаківка – Слободо-Петрівської сілької ради, сіл Новодар, Мар’янівка - Мар’янівської сільської ради та створення об’єднаної громади з центром у м. Гребінка.

Обговорення пройшли в селах: Оржиця, Загребелля, Слободо-Петрівка, Польове. На громадські обговорення були запрошені міський голова В. Колісніченко, заступник міського голови В.Зінченко, секретар міської ради Л.Цапенко, спеціаліст-землевпорядник міської ради І. Приліпко.

Жителів сіл в першу чергу цікавили такі питання: чи не зростуть податки на землю в разі об’єднання; чи не закриють школу; чи залишиться статус сільського населеного пункту; де жителі села можуть отримати довідку. На всі питання було надані вичерпні відповіді. Та розвіяні міфи, страхи сільських жителів. Адже об’єднання в першу чергу спрямоване на розвиток сільських територій. А не на закриття, ліквідацію чи збільшення розмірів земельного чи інших  податків.

Відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» при об’єднанні статус населеного пункту не змінюється (частина 3 статті 4). Тобто жителі сільських  населених пунктів, і надалі після об’єднання, будуть жителями села і будуть користуватися тарифами на електроенергію для сільського населення. Населений пункт, який до об’єднання мав статус сільського населеного пункту так і залишається сільським населеним пунктом.

Довідку про склад сім’ї жителі сільських населених пунктів зможуть отримувати у старости та його помічників, які і на далі будуть працювати в сільських населених пунктах

 Після об’єднання, відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» у селах, селищах, визначених за рішенням місцевої ради об’єднаної територіальної громади, обирається староста на строк повноважень місцевої ради. У селах, в яких знаходилися органи місцевого самоврядування територіальних громад, що об’єдналися, обов’язки старости до обрання на перших виборах старости виконує особа, яка здійснювала повноваження сільського голови відповідної територіальної громади до об’єднання. Тобто після об’єднання, сільський голова виконує обов’язки старости, до перших виборів на цю посаду.

Староста є посадовою особою місцевого самоврядування. Староста: представляє інтереси жителів села, селища у виконавчих органах сільської, селищної, міської ради; сприяє жителям села, селища у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування; бере участь у підготовці проекту бюджету територіальної громади в частині фінансування програм, що реалізуються на території відповідного села, селища;  вносить пропозиції до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради з питань діяльності на території відповідного села, селища виконавчих органів сільської, селищної, міської ради, підприємств, установ, організацій комунальної форми власності та їх посадових осіб;  здійснює інші обов’язки, визначені Положенням про старосту.

Після того, як запрацює реєстр територіальної громади, потреба в довідка і зовсім відпаде. В електронну базу даних (так званий Реєстр) працівниками відділу реєстрації місця проживання міськвиконкому поступово вже вноситься інформація про жителів сіл і міста.

Після того як до нього внесені дані на особу, яка хоч раз звернулася до реєстраційної служби з питання реєстрації/зняття з реєстрації починаючи з 04.04.2016 року, довідка про склад сім’ї такої особи видається буквально за кілька секунд по запиту організацій, установ, і вистоювати за нею в черзі, чи шукати де її отримати, вже не потрібно. Потреба в довідках відпаде, в найближчий час.

 Ніхто не збирається збільшувати ставки земельного податку, який встановлюється у відсотках від вже встановленої нормативно грошової оцінки земель, а в сільських населених пунктах вона значно менша, чим в місті. Тому всіляки твердження, що при об’єднанні для сільського населення зросте розмір земельного податку не мають жодної підстави.

До речі, на сьогоднішній день ставка податку за земельні ділянки, які зайняті житловим фондом, автостоянками для зберігання особистих транспортних засобів громадян, які використовуються без отримання прибутку, гаражно-будівельними, дачно-будівельними та садівницькими товариствами, індивідуальними гаражами, садовими і дачними будинками, господарськими та іншими будівлями і спорудами, багаторічними насадженнями, однакова і в місті і на території Слободо-Петрівської сільської ради  і становить 0,03 відсотки від нормативної грошової оцінки земель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 18 бійців із Гребінківщини отримали накази про землю в Держгеокадастрі

 В результаті,  громади, які увійдуть до складу об’єднаної громади, отримають додаткові надходження до бюджету, за рахунок повернення податку на доходи з фізичних осіб у громади. На сьогоднішній день, цей податок надходить не до громад, а до районного бюджету. Громади отримають прямі відносини з державним бюджетом та додаткові субвенції з державного бюджету саме на розвиток сільських територій.
  
Під час проведення зустрічі відчувалось, що люди  поінформовані не достатньо про процес, переваги і перспективи  об’єднаної  громади.  Шість осіб, деякі з них були на зустрічах в усіх населених пунктах, виступали категорично проти об’єднання. Ніякі аргументи про переваги об’єднання ними не сприймалися. Коли міський голова запропонував їм, а також всім бажаючим,  відвідати  об’єднані громади, які вже створені і діють на території області, отримали неодноразову підтримку від держави, на власні очі подивитися, як розвиваються такі об’єднані громади, які зміни відбулися в їхньому житті, відмовилися взяти участь в такій поїздці.
  
Необхідно також відмітити, що багато жителів вище зазначених сіл підтримують об’єднання громад, цікавляться даним питанням. При необхідності всі бажаючі можуть взяти участь в поїздці до створених об’єднаних громад.


Гребінківська міська рада
 

Схожі матеріали:
👁 1272
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Польове, Гребінківщина, Слободо-Петрівка, Загребелля, обговорення, територіальні громади, Оржиця




Всього коментарів: 1

0
1 Viktor   (27.01.2017)
Якщо так,то треба проводити щось на кшталт референдума.А яак з під палки,то можна тоді ще якусь херню придумать і просто поставить людей перед фактом.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ