Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

21.09.2017

На Гребінківщині погіршилася ситуація із захворюваності на гепатит А (оновлено)


Цього року зафіксували 10 випадків захворювання, тоді як минулоріч - тільки 2


На Гребінківщині погіршилася ситуація із захворюваності на гепатит АВ Гребінківському районі погіршується епідемічна ситуація щодо захворюваності на вірусний гепатит А.

З початку 2017 року зареєстровано аж 13 випадків проти 2 за аналогічний період 2016 року.

Інтенсивний показник захворюваності склав 43,98 проти 8,78 на 100 тис. населення.

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха)- висококонтагіозна інфекція, при якій вражається один з найголовніших органів - печінка. Причини захворювання - вживання недоброякісної питної води, забрудненихвірусомхарчових продуктів, контакт з хворою людиною, а також передача вірусу через предмети побуту та брудні руки.

Хвороба характеризується циклічним перебігом, помірними симптомами інтоксикації, швидкоминучими порушеннями функції печінки та доброякісним перебігом. У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5°С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, загальне нездужання, можливе першіння в горлі (по типу грипоподібного стану).
Характерна поява наступних клінічних симптомів: погіршення апетиту, нудота, іноді блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер'ї.

Цей період захворювання називається переджовтушним та триває від 4 до 7 днів. Жовтяничний період проявляється жовтушністю склер, слизових оболонок та шкіри. Можливе свербіння шкіри. Колір сечі стає усе більше темним (кольору міцного чаю, пива), випорожнення - безбарвними.

З появою жовтяниці ряд симптомів переджовтяничного періоду слабшає й у значної частини хворих зникає, а загальний стан та самопочуття покращуються. Температура тіла нормалізується. Через 10-21 день (залежно від тяжкості захворювання) хворий одужує.

Варто знати, що джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Крім того, для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах). Інкубаційний період - 7-50 днів (в середньому 15-45 днів).

Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет. А найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Полтаві відкрили гуртожиток для медичних працівників області

ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ВІРУСОМ ГЕПАТИТУ А:

1. Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип'ячену воду (воду кип"ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).

2. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.

3. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми - обдати окропом.

4. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі треба мати з собою запас питної води (краще бутильованої).

5. Слід суворо дотримуватись правил особистої гігієни - обов'язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.

6.Тримайте в чистоті туалети, сміттєзбірники, знешкоджуйте мух.

7.Дотримуйтесь санітарно-гігієнічних правил всюди - у своєму приміщенні, на подвір'ї, в дитячих закладах і школах, на харчових підприємствах та ін.

8. Не варто займатись самолікуванням, а при появі перших ознак захворювання слід терміново звернутись до лікаря.

Помічник лікаря епідеміолога Гребінківського районного лабораторного відділення
Лубенського МВПЛД ДУ "Полтавський ОЛЦ МОЗ України"


Схожі матеріали:
👁 1816
Категорія: Здоров'я
Теги: Гребінківщина, Боткіна, Гребінка, гептит А, жовтуха




Всього коментарів: 2

0
2 Svitlana   (21.09.2017)
А хто ж вам правду винесе на люди. Показують що все в шиколаді, а на справді повна безвідповідальність, халатність та байдужість. В пирятині забита вся інфекція гребінчанами а лубни не проплатили то відмовляють. ну свою інфекцію звісно закрили зараз там тварин на м'ясо ріжуть і в "Добру курку" на продаж.


0
1 Станіслав   (21.09.2017)
Таке враження що спалах гепатиту в місті навмисне завуальовують, упереджено приховуючи фактичні показники чисельності хворих.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ