Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

31.08.2014

"Пісенне багатство Гребінківщини вражає і надихає"


Пісенне багатство Гребінківщини вражає і надихає працювати у цьому напрямку


"Пісенне багатство Гребінківщини вражає і надихає"

Такими словами розпочала свою розповідь поважна гостя Гребінківщини доктор мистецтвознавства, провідний науковий співробітник інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т.Рильского НАН України Людмила Олександрівна Єфремова, котра разом з аспіранткою цього інституту Оленою Миколаївною Яринчиною завітали до нашого району з вельми цікавою дослідницькою місією - дослідити місцевий фольклор.

Ми попросили Людмилу Олександрівну поділитися своїми враженнями, іось що вона нам розповіла.

- Вже понад 30 років я працюю над вивченням народного фольклору. Можна сказати - все життя присвятила українській народній пісні. Багато об'їздила міст, містечок і сіл нашої держави. І всюди мене вражала любов простих людей до пісенної творчості.

Здавалося б, життя переповнене подіями, турботами, а українці, все одно, бережуть у серцях любов до нашої рідної пісні. І я теж не є виключенням. Ця любов спонукала мене присвятити багато років, багато часу та сили саме вивченню історії пісень та й самих текстів, мелодій.

Згодом вийшла моя перша книга - Каталог пісенного фольклору української народної пісні. У 1991 році вийшла і частина каталогу, куди ввійшли більше 1500 пісень, в тому числі записаних, але не опублікованих відомим українським композитором М.В.Лисенком.

Згодом планувався вихід у світ і другої'частини, але в силу різних причин, насамперед фінансових, цього не сталося. Можливо тепер, коли відроджується національна культура, змінюється ставлення до культурної спадщини, така можливість знайдеться, адже за ці роки так багато зібралося вже нового матеріалу. Бо ж ми, люди творчі і небайдужі до нашої національної культури, ніколи не припиняли роботи над вивченням фольклору, аби цей спадок зберігся для прийдешніх поколінь.

Разом з іншими науковцями, які, як і я, щиро закоханіу нашу національну культуру, часто за власні кошти, їздили містами і селами різних областей держави, по крупицях збирали пісенний матеріал, опрацьовували і його. І зараз вже готові кілька розділів до майбутнього каталога фольклору по регіонах. Працювали ми і у Житомирській, Хмельницькій, Чернігівській областях та інших регіонах.

А тепер ось вирішили вивчити місцевий фольклор і Полтавщини. Почали з Гребінківщини, і ні на хвилину не пошкодували, що доля нас занеслау цей співучий ітакий багатий на хороших, творчих людей край.

Пісенне багатство Гребінківщини вражає і надихає працювати у цьому напрямку.

Ми побували на репетиції народного фольклорного колективу "Берегиня" районного будинку культури під керівництвом Нелі Луценко. Із задоволенням спостерігали, як працює колектив, готується до виступу. Потім побували у Тарасівці, Мар'янівці, Короваях, Майорщині.

Ми і не очікували, що в селах, де у людей так багато роботи і інших турбот, так люблять українську народну пісню. Жіночки покинули усі свої турботи і прийшли, щоб заспівати нам пісні, котрі виконуються у них з різних приводів. Нам співали старовинних колискових, обрядових, жалісливих, рекрутських пісень. Навіть дуже нас здивували, коли заспівали нам стару наймицьку пісню.

Диву даєшся, як вона збереглася у пам'яті сучасників!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці обговорили зміни до Конституції щодо децентралізації державної влади

Хотілося б принагідно подякувати всім, хто допоміг нам здійснити цю фольклорну дослідницьку експедицію. Нам вдалося записати більше 200 пісень, згодом ми їх опрацюємо, і переважна більшість з них ввійде до майбутнього фольклорного каталогу Полтавщини.

Зараз у суспільстві панує думка, що фольклор відмирає, але коли ми поспілкувалися з гребінківцями, то зрозуміли, що ця думка дуже хибна. Народна творчість, фольклор не тільки не вмирає, а живе, розвивається і може несподівано розквітнути колисьяскравим садом.

Гребінчин край



Схожі матеріали:
👁 1424
Категорія: Культура
Теги: українська пісня, пісня, Гребінківщина




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ