Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

20.06.2011

Попередження холери та інших кишкових захворювань



Попередження холери та інших кишкових захворювань

В Донецькій області в Маріуполі зареєстровані  випадки захворювання на холеру. Всього з 29.05. 2011 по 05.06.2011р. виявлено 13 випадків захворювання, викликаних холерним вібріоном, вт.ч. 1 дитина 1,5 років та 12 дорослих.

Хворі отримують  лікування в холерному госпіталі. Стан їх здоров'я  стабільний, відзначається позитивна динаміка.

Виявлено 2 випадки вібріоносійства цього збудника  серед контактних у родинних вогнищах.  За даними епіданамнезу імовірні фактори передачі  - риба (бички) та морська вода, джерело інфекції не  встановлено.

Проводиться медичне спостереження за контактними особами. В м. Маріуполь у вогнищі  холери працює бригада фахівців МОЗ України. Проводиться комплекс протиепідемічних заходів по  ліквідації вогнища холери.

 В Гребінківському районі проводиться щоденний  епідеміологічний моніторинг та оперативний аналіз захворюваності на гострі кишкові інфекції. Проводяться  планові дослідження на холеру води відкритих водоймищ, холерний вібріон не виділявся.

Основним джерелом холери є хвора людина чи  носій збудників гострих кишкових захворювань.

Зі значним розширенням зв'язків між країнами і особливо завдяки сучасним засобам сполучення, коли людина за кілька годин може опинитися за тисячі кілометрів, завезення холери можливе з інших країн.

Холера і інші кишкові інфекції передаються людині лише одним шляхом - через рот з водою, харчовими продуктами, через руки, що забруднені збудниками цих хвороб.

Збудник холери - холерний вібріон, який розмножується в кишечнику зараженої людини, з випорожненнями потрапляє в зовнішнє середовище. Холерний вібріон досить стійкий. На овочах та фруктах він може зберігатися 10 днів, в молочних продуктах, м'ясних та рибних стравах—20 днів, у річковій та морській воді - до 3 місяців. Вібріон добре витримує низькі температури. Може зберігатися навіть у льодові.

Перш за все, треба знати, що збудник холери гине у хлорованій воді, при кип'ятінні, а це означає, що його не буде у свіжих гарячих стравах. Гине вібріон холери і в кислому середовищі. Тому його не може бути в таких молочних продуктах, як кефір, ряжанка, простокваша, ацидофільне молоко, а також в политих розчином оцту або лимонної кислоти овочевих салатах.

Холера належить до особливо небезпечних хвороб і може перебігати по-різному. Від моменту зараження до появи ознак хвороби минає 1-3 дні, а при блискавичній формі, що може трапитися у людей, ослаблених іншими хворобами, - всього кілька годин.

По-різному може розпочинатисьхолера—від легкого розладу кишечнику, без температури, без болю в животі, без нудоти, І закінчуватися невпинним проносом і блюванням, що за кілька годин призводить до втрати величезної кількості сольових складових частин крові та тканинних рідин. При цьому спостерігаються м'язові корчі в ногах та руках.

Знижується діяльність серцево-судинної системи, з'являється синюшність, шкіра стає холодною, вкривається липким потом. Якщо своєчасно не допомогти - все може закінчитися трагічно.

При легких формах захворювання болю в животі та підвищення температури може й не бути. Саме такі хворі є найбільш небезпечними, оскільки вони можуть не звертатися за медичною допомогою. При виявленні такого хворого треба, щоб він залишився на місці до прибуття медпрацівника. А всім, хто контактував з таким хворим, треба негайно обстежитися.

Практично легкі форми холери відрізнити Від інших гострих кишкових інфекцій можна лише спеціальним бактеріологічним дослідженням. Тому при перших ознаках кишкових захворювань не можна займатися самолікуванням, а негайно звернутися до лікаря. Така ваша дія буде надійним гарантом проти всяких несподіванок.

Для попередження холери та інших кишкових захворювань ПОТРІБНО:

   -    дотримуватись правил особистої гігієни, охайності рук, чистоти при приготуванні страв;
   -    окремо зберігати сирі харчові продукти та готові страви при температурі + 6' С
   -    суворо дотримуватися технології приготування страв, строків зберігання та реалізації харчових продуктів, що швидко псуються;
   -    користуватися водою тільки з упорядкованих джерел водопостачання;
   -    посуд слід мити гарячою водою і зберігати його в недоступному для комах місці;
   -    не купувати на ринках, у випадкових осіб та в невизначених для торгівлі місцях м»ясні-продукти, в'ялену та копчену рибу, ковбасні та кулінарні вироби домашнього приготування;
   -    влітку не готувати м'ясні та рибні страви;
   -    пироги, тістечка не купувати у продавців вулйчнйх лотків, що не мають на це дозволу санітарної служби;
   -   сирі овочі та фрукти мити водопровідною і ополіскувати кип'яченою водою;
   -    для пиття вживати свіжопереварену воду, компоти, чай; молоко пити лише кип'ячене, корисно вживати: кефір, ряжанку; овочеві салати приправляти оцтом або розчином лимонної кислоти.

Головний державний санітарний лікар району.


Схожі матеріали:
👁 1322
Категорія: Суспільство
Теги: кишечник, Холера, кишкові захворювання




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ