Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

09.12.2015

Про перейменування вулиць міста Гребінки


Однозначно підлягають перейменуванню назви вулиць: 20 років ВЛКСМ, 40 років Жовтня, 50 років Жовтня, Жовтнева, Калініна, Крупської...


Про перейменування вулиць міста ГребінкиЩе зовсім недавно, у лютому 2014 року, відбулася зустріч представників міськради з жителями вулиці Леніна щодо її перейменування.

Тоді жителі проголосували своїми підписами за збереження назви. Але за цей час Верховна Рада України прийняла Закон України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки", яким зобов'язано перейменувати юридичні особи, друковані ЗМІ, знаки для товарів та послуг, області, райони, населені пункти, вулиці, площі, інші географічні об'єкти та демонтувати пам'ятники та пам'ятні знаки, які підпадають під Закон про декомунізацію.

Відповідно до Закону в усій країні розпочато процес декомунізації, який передбачає перейменування назв вулиць, інших об'єктів топоніміки, у назвах яких використані імена (псевдоніми) осіб, які обіймали керівні посади у комуністичній партії (від секретаря райкому і вище), вищих органів влади та управління СРСР та УРСР, інших союзних або автономних республік, працівників органів держбезпеки; у назвах яких використано назви СРСР, УРСР, інших союзних або автономних республік та похідні від них; назви яких пов’язані з діяльністю комуністичної партії (включаючи партійні з'їзди), річницею Жовтневого перевороту, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України.

У Гребінківській міській раді попереднього скликання була створена комісія з перейменування вулиць та інших об'єктів. 33 сесія міської ради 6 скликання 13 жовтня 2015 року розглянула питання щодо декомунізації та було надано доручення даній комісії скласти перелік вулиць, площ, провулків, які підлягають перейменуванню, проте переліку вулиць для перейменування комісія до закінчення терміну повноважень так і не надала.

Тож естафету підхватили новообрані депутати. З грудня п.р. постійна комісія міської ради зібралася на своє перше засідання.

Одне з головних питань на засіданні комісії - чи необхідно змінювати документи після перейменування та скільки це буде коштувати. З даного питання надав роз'яснення Д. М. Федорченко, начальник районного управління юстиції, а саме, що реєстрацію місця проживання після перейменування змінювати спеціально не потрібно, документи, які засвідчують право власності на будинки чи квартири, залишаються чинними і не потребують заміни. Зміни до документів вноситимуться під час укладення договорів про продаж, дарування чи успадкування майна, зміни місця реєстрації, тощо. Платити за зміну назви вулиці не доведеться.

Далі приступили до відбору вулиць та провулків, які необхідно перейменувати, згідно з Законом, та наданого Українським інститутом національної пам'яті Списку осіб, які підпадають під закон про декомунізацію (офіційний веб-сайт).

Проаналізувавши список вулиць та провулків комісія прийшла до висновку, що однозначно підлягають перейменуванню назви вулиць: 20 років ВЛКСМ, 40 років Жовтня, 50 років Жовтня, Жовтнева, Калініна, Крупської, Куйбишева, Леніна, К. Маркса, Орджонікідзе, Островського, Пархоменка, Петровського, Радянська, Свердлова, Ульянова, Фрунзе, Чапаева, Червоноармійська, Щорса; провулків: Димитрова, Жовтневий, Морозова.

Список, який міської ради вирішила також до списку вулиць і провулків, які підлягають перейменуванню, включити вулиці Горького та Маяковського, а також провулок Маяковського. За перейменування цих вулиць та провулку проголосували одноголосно всі члени комісії. Тепер цей перелік буде виноситись на сесію для затвердження.

Також на засіданні було порушено питання щодо перейменування назв вулиць 3. Космодем'янської, Матросова, 0. Кошового, Л. Чайкіної. Проте одностайного рішення про перейменування цих назв вулиць комісія так і не прийняла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині триває тиждень права

Важливо також знайти нове ім'я для вулиці. Як взагалі відбуватиметься цей процес? Ініціатором перейменування може бути будь-який громадянин України чи іноземець, об'єднання громадян, трудовий колектив, будь-який державний орган, який подає пропозицію міському голові.

Питання виноситься на громадські слухання, підводяться підсумки обговорення, враховуються всі "за" і "проти", і міський голова готує проект рішення про перейменування та виносить його на розгляд міської ради, яка його затверджує.

Рішення набуває чинності з дня його опублікування. Відповідно до Закону, цей процес має закінчитися 21 лютого 2016 року (після закінчення терміну назви вулиць будуть перейменовані відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації без врахування думки жителів).

Часу залишилося небагато. Комісія з перейменування вулиць запрошує жителів Гребінки активно включитися в цю роботу і пропонувати свої варіанти перейменування вказаних вулиць. Для цього ви можете телефонувати в редакцію газети "Гребінчин край” за телефоном 91-5-81, або писати на адресу: м Гребінка, пров. Димитрова, 1, редакція.Пропозиції щодо перейменування також можна направляти до міської ради за адресою: м. Гребінка, вул. 50 років Жовтня, 35, Гребінківська міська рада. Також у міській раді буде встановлена скринька для пропозицій та організоване обговорення на офіційному сайті Гребінківської міської ради.

Отож, шановні гребінківці, проявіть свою громадську ініціативу, бо часу залишилось обмаль.
 
Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 3014
Категорія: Суспільство
Теги: перейменування, вулиці, Гребінка




Всього коментарів: 2

0
2 vov4ik   (12.12.2015)
А нет ли других более важных проблем,чем страдать этим маразмом с переименованиями


0
1 nikolau55   (12.12.2015)
Як що йде мова про перейменування вулиці Олександра Матросова, тоді треба і Кагамлика вулицю, пам'ятник з музеєм перейменувати на Степана Бандери... Зараз модно...
О.Матросов та Г.Кагамлик обидва герої Радянського Союзу

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ