Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

31.03.2012

Секрети по приготуванню найсмачнішої паски


Зазвичай пасок готують кілька, різних розмірів


Секрети по приготуванню найсмачнішої паски

Зазвичай пасок готують кілька, різних розмірів, часом для кожного члена родини, і обов'язково одну велику - для всіх.

Прикрашають її візерунками з горіхів, родзинок, цедри лимона, кольоровим мармеладом.

Продукти: сир - 1,5 кг, цукор-пісок - 500 г, яйця - 5 штук , масло вершкове несолоне - 500 г, сметана - 200 г, ванілін - 1 пакетик, родзинки світлі - 200 г, мигдаль або волоський горіх - 100 г (за бажанням), цедра 1 лимона.

Підготовка

Секрет перший: сир потрібно брати лише найсвіжішій, домашній і добре віджатий. Можна приготувати сир власноруч. Для цього взяти в однакових долях молоко й кефір, молоко довести до кипіння та одразу ж вилити у нього кефір. Дати прохолонути, перекласти у марлю (обов'язково подвійну), підвісити над раковиною не менш, ніж на добу.

Секрет другий: паску потрібно робити заздалегідь. А саме у Великий Четвер, після служби Читання дванадцяти Євангелій. Щоби все встигнути, слід своєчасно приготувати необхідні компоненти. Старанно промити і просушити родзинки.

Мигдаль (можна використовувати ледь підсмажений) ошпарити окропом, зняти шкуринку, дрібнесенько порізати. Волоські горіхи ретельно очистити і також дрібно порізати, але не пропускати через м'ясорубку. Це принципово! Масло вершкове розтопити, сироватку злити. Яйця повинні бути у холодильнику.

Форми помити. На вказану кількість продуктів потрібно буде три стандартні пасочниці. Для кожної форми приготувати марлю. Подвійний шар марлі покласти у форми, та залишити ще достатню кількість для того, щоб накрити сир зверху.

Краще буде нарізати її прямокутниками для кожної форми, щоб не скупчилося надто багато складок у кутах форми, бо вони потім залишать відбиток на пасці. Але будьте обережні: марлі повинно бути достатньо, щоб вона не розповзалася у різні боки, коли ви будете вливати сирну масу у форму. Приготуйте дерев'яні брусочки за формою днища пасочниці та прес.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Заварная творожная пасха

Приготування паски

Секрет третій: ретельно віджатий сир пропустити через м'ясорубку разом з родзинками. У цьому полягає одна з особливостей нашої паски. Родзинки будуть давати смак, але не відчуватимуться цілком. Можна використовувати й темні родзинки, тоді паска буде темною. Тепер розбийте яйця, відокремте жовтки від білків.

Секрет четвертий: окремо збовтуємо білки з 200 г цукру до піни, цукор додаємо поступово по 1 ложці на 4-5 змахів вінчиком. Збовтуємо лише власноруч, старанно, але не до густини, хвилин 5-10. Жовтки протираємо добіла з 300 г цукру й ваніліном.

Секрет п'ятий: все змішуємо поступово: перетертий сир з родзинками, масло, потім жовтки, сметану, білки, після цього - горіхи й цедру. Перемішуємо все дерев'яною ложкою, бажано у скляному або порцеляновому посуді.

Секрет шостий: паску проварюємо на водяній бані хвилин 10, інтенсивно перемішуючи масу.

Секрет сьомий: тільки-но сирна маса охолодилася і стала ледь теплою, перекладіть її у форму. Щоб у паски "не провалювалося дно", потрібно додавати у форму сирну масу в міру витікання рідини. З цією метою відкладіть невелику кількість маси.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Пасха творожная запеченная

Тепер марлею накрийте паску і залиште її у спокої до ранку. Не забудьте поставити форму з паскою на тарелю. В перші хвилини рідина буде дуже інтенсивно витікати із форми, тож слідкуйте, та виливайте її з тарелі.

Секрет восьмий: зранку в п'ятницю потрібно на верхню частину форми (на марлю) покласти чисті дерев'яні брусочки, а на них - прес. У якості пресу можна використовувати шари від гантелей, ретельно вимиті каміння. У решті-решт, склянки з водою.

Всі "спорудження" поставте у холод (можна на балконі, адже у нас на Пасху ще не дуже тепло). Регулярно зливайте рідину з тарелей. Пасха повинна бути готовою до вечора Суботи, принаймні, до ранку у Неділю.

Обережно розберіть всі вантажки, розгорніть марлю зверху, поставте пасочницю як піраміду на тарелю, обережно розберіть форму і зніміть всю марлю, але так, щоб не пошкодити паску. Можна прикрасити її хрестом, літерами ХВ та верх паски кольоровою присипкою. Пасха буде дуже твердою, стояти на столі пірамідою, її можна буде різати ножем і доволі тривалий час зберігати.

Секрет дев'ятий, або просто порада. Ваша паска буде користуватися величезною популярністю. Кожен, хто скуштує її хоч раз, буде нагадувати вам, що наступного року також чекає від Вас пасхальний подарунок. Тому приготуйте краще маленькі форми, але нехай їх буде більше. Можна використовувати пластмасові скляночки, зробити на них скрізь маленькі отвори, особливо старанно на дні. Готову паску легко витягнути зі скляночки за марлю.

Смачного!

Схожі матеріали:
👁 1791
Категорія: Суспільство
Теги: сирна маса, Пасха, секрети, Рецепт, паска, приготування




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...
ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО) ДТП на Полтавщині: водій збив пішохода (ФОТО)
На Полтавщині у Сулі втопився 9-річний хлопчик На Полтавщині у Сулі втопився 9-річний хлопчик

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ