Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

20.02.2019

Сім із десяти пацієнтів Полтавщини уклали угоди з сімейними лікарями


Підписати декларацію з сімейним лікарем можна за 5 кроків


Сім із десяти пацієнтів Полтавщини уклали угоди з сімейними лікарямиНа Полтавщині сім із десяти людей вже підписали декларації з сімейними лікарями.

Тепер вони будь-якої миті можуть безкоштовно отримати консультацію фахівця та необхідну медичну допомогу.

Для тих пацієнтів, які ще не підписали декларації, послуги сімейників, терапевтів і педіатрів у комунальних медичних закладах також надаються безоплатно.

Щоправда так буде не довго. З 1 липня медзакладам не компенсуватимуть прийоми «не своїх» пацієнтів.

Безкоштовні послуги та спрощення їх отримання — що таке сімейна медицина

Трансформація медичної галузі розпочалася у минулому році із змін в роботі  первинної ланки. Тепер кожен сам обирає собі сімейного лікаря. Для цього з фахівцями укладають декларації. Комунікація зі своїм сімейним лікарем здійснюється особисто та безпосередньо. Так простіше записатися на прийом чи отримати консультацію.

На Полтавщині процес підписання декларацій триває активно. Вже 70% пацієнтів мають «своїх» лікарів. Обслуговування у них безкоштовне, всі послуги оплачує держава. Для інших допомога сімейників, терапевтів і педіатрів у комунальних медичних закладах нині також безоплатна, але лише до 1 липня.

Директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак розповідає, що до червня включно всі Центри первинної медико-санітарної допомоги отримуватимуть оплати за договором з Національною службою здоров’я за пацієнтів, які проживають на території обслуговування медзакладу:

 За кожного такого пацієнта, який ще не уклав декларацію, центри  ПМСД отримуватимуть по 120 гривень – це вдвічі менше, ніж минулого року. А з 1 липня ЦПМСД не отримуватимуть і того – за кожен прийом людини без декларації потрібно буде сплачувати або органу місцевого самоврядування, або ж самому. Тож краще не чекати, а визначитися з лікарем та підписати з ним декларацію..


Директор Департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА Віктор Лисак


Підписана декларація – додаткова відповідальність лікарів за лікування пацієнтів, наголосив головний медик області. Адже від якості обслуговування, буде залежати кількість їхніх пацієнтів, а отже й заробітна плата.

Крім того, в будь-який час, можна розірвати декларацію з лікарем, який неналежним чином виконує свої обов’язки. Для цього достатньо заключити декларацію з новим спеціалістом. Дані одразу оновляться у електронній системі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З 1 квітня на Полтавщині починає діяти другий етап медичної реформи

 Також пацієнт може обрати зручні способи спілкування з лікарем: особистий візит, телефонний дзвінок чи, навіть, відеозв’язок.
 
Якщо в мене немає можливості сходити до свого сімейного лікаря, то я можу зателефонувати йому та описати скарги. Якщо виникли зміни на шкірі (почервоніння чи висип) – можна сфотографувати та відправити лікарю. І дистанційно фахівець поставить діагноз та надасть пораду. Ще жодного разу лікарка не відмовила мені в консультації телефоном, це дуже зручно! – розповіла полтавка Ольга Маляр.

Як працюватиме програма «Безкоштовна діагностика»

Медреформа передбачає і інші нововведення. З 1 липня планують ввести електронні картки, електронні рецепти, електронні лікарняні листки та направлення на безкоштовні дослідження.  

Також запроваджується урядова програма "Безкоштовна діагностика", що включає 54 види досліджень. Серед них 20 аналізів, 6 видів УЗД, 4 види біопсії, мамографія, 5 видів рентгену, операції одного дня тощо. Ці аналізи та обстеження пацієнт зможе тримати абсолютно безкоштовно, за направленням свого сімейного лікаря.


голова Полтавської ОДА Валерій Головко.

  На програму в цьогорічному Держбюджеті передбачили 2 млрд грн. Це величезний прорив у медичній сфері! Пацієнти зможуть розраховувати на якісне безоплатне обслуговування. Безперечно, ми підтримуватимемо це нововведення і на Полтавщині. Медицина має бути якісною та максимально доступною для кожного, – зазначив голова Полтавської ОДА Валерій Головко.

Скористатися послугами за програмою «Безкоштовна діагностика» можна буде тільки за направленням сімейного лікаря, терапевта, педіатра. Але пацієнт зможе сам обрати медзаклад. Головна умова — цей заклад має бути включений до програми. З липня шукайте наліпки «Безкоштовна діагностика» на дверях вашої поліклініки.

Підписати декларацію з сімейним лікарем можна за 5 кроків

Процес підписання декларації з сімейним лікарем максимально простий та займе усього кілька хвилин. Для цього:
 
1. Завчасно запишіться на прийом до обраного лікаря за телефоном, онлайн або в реєстратурі. Це зекономить час і дозволить уникнути живої черги.

2. Візьміть із собою паспорт, ідентифікаційний код і мобільний телефон. Якщо потрібно підписати декларацію для дитини до 14 років, знадобиться її свідоцтво про народження.

3. Лікар (це також може бути працівник реєстратури або медсестра) введе ваші дані в електронну систему. На мобільний надійде СМС з кодом. Повідомте його працівнику закладу.

4. З електронної системи медпрацівник роздрукує декларацію. Уважно перевірте, чи всі ваші дані вказані правильно. При необхідності працівник закладу внесе зміни в системі та роздрукує декларацію ще раз.

Підпишіть два екземпляри роздрукованої декларації. Один — ваш, інший залишиться у закладі.

5. Працівник закладу підтвердить ваші декларації електронним підписом і відправить в електронну систему.

Прес-служба Полтавської ОДА


Схожі матеріали:
👁 1071
Категорія: Здоров'я
Теги: декларації, Полтавщина, сімейний лікар, сімейна медицина




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ