Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

15.02.2014

Торік на Гребінківщині людей кусали собаки, коти та щурі


Люди повинні зрозуміти важливість ідентифікації домашніх тварин, їх реєстрацію і щеплення


Торік на Гребінківщині людей кусали собаки, коти та щурі

На зібранні районних ветеринарів вразив один озвучений факт: великий відсоток мешканців Гребінківського району відмовляються від щеплення своєї домашньої худоби, собак та котів.

Особливо це видно з одного випадку в с. Ульянівка, про що розповідала начальник Гребінківської районної лікарні ветеринарної медицини Ольга Кобаль.

У грудні в Ульянівці бродяча лисиця покусала собаку і кота. Ветеринари з представником сільради виїхали на щеплення домашніх тварин, але багато господарів відмовилися від цієї безкоштовної послуги, чим наразили свої сім’ї на небезпеку.

Дуже дивно, що у наших громадян такий низький рівень свідомості, а краще сказати, інстинкт самозбереження.

Нещодавня поява африканської чуми на українській території (Луганська обл.), уже насторожила ветеринарів. Однак чому наші громадяни не відчувають загрози? Чи більшість живуть за принципом «Поки півень не клюне.?»

Чума не вбиває людей, але приносить колосальні матеріальні збитки. Сказ же навпаки смертельно вражає людину. Дуже рідкі випадки, коли людина виживає після укусу зараженої тварини.

На Гребінківщині з 2008 по 2012 рр. населеними пунктами, де були зафіксовані випадки сказу у тварин були: с,. Трполеве (собака, кіт), с. Григорівка (кіт), с. Стукалівка (кіт), м. Гребінка (кіт), с. Тарасівка (кіт, лисиця). У 2013 р. було зафіксовано 28 укусів людей собаками, 8 укусів котами та один щурем.

Була підозра на сказ, тому вони були під карантинним наглядом. Сказ, на щастя, не підтвердився. Відмітимо, смерть від сказу була зареєстрована декілька років тому в Лохвиці.

Сказ, як написано в офіційних документах ветеринарної служби, особливо небезпечна інфекційна хвороба всіх теплокровних тварин і людини, що характеризується ураженням центральної нервової системи та майже завжди закінчується смертю (100% летальністю).

Щорічно від сказу у світі гинуть десятки тисяч людей та мільйони тварин, і Україна, на жаль, не є виключенням. На сказ хворіють всі види домашніх та диких тварин. Найбільш чутливі -лисиці, вовки, коти, собаки, та велика рогата худоба. Джерелом збудника є хворі тварини, що виділяють вірус зі слиною.

Щоб уникнути проблем від наслідків цієї хвороби необхідно робити щеплення. Працівники Управління ветеринарної медицини в Гребінківському районі за минулий рік регулярно проводили щеплення ВРХ, собак та котів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці провели урочистості до 25-ї річниці виведення військ з Афганістану

Для диких м’ясоїдних тварин проводили профілактичну пероральну імунізацію за допомогою авіатранспорту та вручну. Площа обробки - 35,85.тис. га.

Крім цього, мабуть, треба ще робити виїзні лекції для селян і містян, консультувати їх, щоб ті краще усвідомили небезпеку від сказу, чуми та інших хвороб тварин. Щоб краще усвідомили правила утримання домашньої живності.

«Що стосується ветеринарів, то ми забезпечимо біологічними та діагностичними препаратами у потрібній кількості, - говорить начальник Управління ветеринарної медицини в Гребінківському районі Юрій Шніт, - але епідеміологічна та епізоотична ситуація багато в чому залежить і від свідомості населення.

Люди повинні зрозуміти важливість ідентифікації домашніх тварин, їх реєстрацію і щеплення».

Олесь Пасічний
Пирятинська Правда


Схожі матеріали:
👁 1609
Категорія: Новини Гребінки
Теги: сказ, Шніт, собаки, Тварини, Кіт, Щур, щеплення




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ