Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

20.12.2017

У Гребінці презентували книгу "Гребінківщина поміж тисячоліть"


Книга є унікальною, оскільки вона є живим літописом Гребінківського краю


У Гребінці презентували книгу "Гребінківщина поміж тисячоліть"В п’ятницю 15 грудня 2017 року в Гребінківській районній бібліотеці відбулася презентація книги "Гребінківщина поміж тисячоліть" Катерини Василівни Інюточкіної. Про це Grebenka.com повідомили у Гребінківській міській раді.

Книга є унікальною, оскільки вона є живим літописом Гребінківського краю, який охоплює історію рідного краю з кінця 30 років минулого століття по нинішній час.


Живий літопис рідного краю – продовження дослідницької роботи земляка-краєзнавця Олексія Припутня «Євген Павлович Гребінка і Гребінківщина», в якій зібрано унікальні матеріали про письменника -байкаря, його родовід, місто і район. Але дана книга вже про новітню історію ріднокраю, про підприємства, організації, господарства , а головне – про його невтомних, працьовитих, талановитих людей.

"Змістовна, цікава книга, читається легко",  – зазначає на своїй сторінці Facebook Ніна Третяк, член НСЖУ. "Талановита журналістка, екс-редактор районної газети «Гребінчин край», а в минулому улюблена вчителька біології однієї з місцевих шкіл, вона вміє писати дохідливо, знаходити найцікавіші деталі. За історичне джерело витоку міста від поселення Городище послуговується архівними джерелами дослідника О.Припутня. Яскраво виписані залізничні підприємства, адже Гребінка з часу свого народження, вважається містом залізничників.

В колективі локомотивного депо Гребінка, що гриміло на весь колишній Союз, працювали два славні Герої соціалістичної праці Степан Примак та Василь Камірний. В сільському господарстві іще один Герой, бригадир тракторної бригади радгоспу Петро Тимченко.

Особисто пам’ятаю цих чудових людей, з кожним мала не одну зустріч, не одне інтерв’ю, а про Камірного і Тимченка місцева телестудія виготовила документальні фільми. Вагонник Володимир Ткаченко, дистанційник Владислав Денисенко, керманич району Петро Антоненко, журналіст Микола Зінченко, нині живущі аграрники Ганна Попович, Микола Матвієнко, колишній мер Петро Брижіцький, письменниця Любов Пономаренко та багато інших внесли своїми подвижницькими трудами свою вагому частку в історію краю. А таких людей тисячі і тисячі.

Одним із основоположників медицини району був неординарний, блискучий лікар-хірург Іван Мотуз, ветеран війни, новатор, який дуже багато зробив для розвитку медичного обслуговування в районі, іменем якого названа одна із вулиць міста.

Чудовий пам’ятник по собі залишив колишній учитель Григорій Перевера – дендропарк, що носить його ім’я. У цьому паркові свого часу була школа, у воєнні часи він рятував наших бійців. Тут ще недавно проходили туристичні зльоти. На лоні чарівної природи, рукотворного ставочку найкращі світлини для наречених. Треба це багатство зберегти, навести лад у паркові, про що зазначала внучка Г. Перевери Катерина Катрущенко.

Гребінківщина – спортивний край. У райцентрі чи не найкращий на Україні спортивний комплекс, манеж, стадіон саме серед таких міст, куди приїздять на збори, тренування. змагання із столиці та обласних центрів. Славиться місцева футбольна команда «Локомотив».

Край поета Євгена Гребінки, автора всесвітньо відомого романсу «Чорні очі», безперечно, творчий, поетичний, про що повідав на сторінках книги поет Микола Линовицький, відзначивши продовжувачів творчого надбання земляка, зокрема, Миколу Катруша, Андрія Денисенка, в кагорті яких також за честь і мені бути.

Керманичі району вміло вели корабель до сьогодення, натикалися на рифи, але йшли вперед. Історія продовжується і буде складатися матеріалами до нової книги, яка повинна бути, адже всього охопити неможливо", - написала Ніна Третяк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці відбулось свято для любителів театру

За рішенням Гребінківської міської ради, було виділені кошти та профінансовано видання 220 примірників даної книги. Після видання книги, за іншим рішенням сесії міської ради було розподілено і передано по кілька екземплярів районній бібліотеці, районному Краєзнавчому музею, загальноосвітнім навчальним закладам, редакції районної газети Гребінчин край та іншим установам.

Підписуйтесь на наші оновлення у Facebook, та Twitter: всі найважливіші події Гребінківщини, і не тільки, в одному місці.

 

У Гребінці презентували книгу

 

Гребінківщина. Поміж тисячоліть

 

Гребінківщина. Поміж тисячоліть

 

Гребінківщина. Поміж тисячоліть

 

Гребінківщина. Поміж тисячоліть



Схожі матеріали:
👁 1272
Категорія: Культура
Теги: книга, літопис, Гребінківщина




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ