Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

18.03.2023

У Полтаві представили виставку про початок столітньої війни з Росією


Виставка детально висвітлює різні аспекти творення Української державності 1917 - 1921 рр.


У Полтаві представили виставку про початок столітньої війни з РосієюЕкспонування тематичної виставки «100 років боротьби: Українська революція 1917-1921» організували Полтавський обласний краєзнавчий музей імені Василя Кричевського, Полтавський офіс Українського інституту національної пам’яті (УІНП) та Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені Івана Котляревського. Виставку демонструють на третьому поверсі вестибюлю облбібліотеки.

17 березня, у 106-ту річницю від дня створення першого українського предпарламенту—Української Центральної Ради (УЦР) виставку представили засобам масової інформації, співробітникам Центру національно-патріотичного виховання учнівської молоді, курсантам Полтавського військового коледжу та студентам кафедри документознавства Полтавського технічного університету.

Саме УЦР вперше у XX столітті проголосила незалежність України. Історичні факти про УЦР й добу Української революції, а також про сучасну російсько-українську війну доносили до слухачів регіональний представник УІНП Олег Пустовгар та завідувачка науково-дослідного експозиційного відділу новітньої історії Полтавського краєзнавчого музею Наталія Кузьменко.
 

УЦР – національний політичний центр, згодом перший український парламент, який керував національно-визвольним рухом українського народу, а потім і відродженою державою – Українською Народною Республікою (УНР). Центральна Рада була створена з ініціативи демократичної української інтелігенції, об’єднаної в Товариство Українських Поступовців, за участю політичних партій України, а також представників робітництва, духовенства, військових, студентів, громадських і культурних організацій.

Головою УЦР було обрано Михайла Грушевського, заступниками голови Володимира Науменка та Дмитра Антоновича.

У Полтаві представили виставку про початок столітньої війни з Росією

За словами Наталії Кузьменко:
 
«Склад Центральної Ради поповнювався і розширювався на демократичній основі. Вже наприкінці липня УЦР налічувала 822 члени, з них 25 відсотків складу становили вихідці з Полтавщини».


У Полтаві представили виставку про початок столітньої війни з Росією

Наталія Кузьменко зауважила:

«Важливо, що концепція цього проєкту та, що виставки УІНП не є метеликами, разовими. Вони не лише актуальні, але й гостро інформативні, бо для створення використані не якісь там заяложені дані, а вагомі наукові дослідження і популяризація нових документів», розповідає в простій та цікавій формі про події Української революції.

Виставка детально висвітлює різні аспекти творення Української державності 1917 - 1921 рр., складається з 20 банерів, у дизайні задіяно більш ніж 250 унікальних документів та фотографій.


У Полтаві представили виставку про початок столітньої війни з Росією
 

Автори виставки: Володимир В’ятрович, Ярослав Файзулін, Вікторія Яременко, Віталій Огієнко, Анатолій Хромов, Богдан Короленко, Зоя Бойченко, Наталія Бик.

«Ця виставка була створена ще 6 років тому, а сьогодні її актуалізували, бо заграла новими барвами, бо нині, у час повномасштабного російського вторгнення, все більше звучить наратив 100-літньої війни. У листопаді 1917 року Центральна Рада проголосила УНР. У грудні 1917 року Рада комісарів більшовицької Росії передала УЦР вимоги допомагати більшовикам. УЦР за підписом Симона Петлюри відхилила Ультиматум Лєніна — Троцького. 22 грудня російські загони захопили Харків, де для маскування агресії створили маріонеткову квазідержаву, провівши так званий «Всеукраїнський з’їзд рад».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проєкт з безпеки цивільного населення втілили у Лубенській громаді

На ньому Україну проголосили радянською республікою і федеративною частиною радянської Росії. У січні 1918 року червоногвардійці оголосили війну Українській Народній Республіці. Тоді війна з росіянами тривала до кінця 1921 року. Українська революція завершилася Другим зимовим походом або Листопадовим рейдом — військовою операцією Армії УНР проти РСФРР у жовтні-листопаді 1921 року.


У Полтаві представили виставку про початок столітньої війни з Росією
 

Росіяни загарбали територію УНР, але боротьба тривала протягом усього 20 століття: за незалежність боролися Українська військова організація, ОУН, УПА, шістдясятники, Народний Рух. А нині, вже у 21 столітті-сучасні ЗСУ на чолі із Валерієм Залужним», - розповів Олег Пустовгар.


У Полтаві представили виставку про початок столітньої війни з Росією
 

У Полтавському офісі УІНП кажуть, що кожен охочий полтавець протягом місяця зможе переглядати експозицію у бібліотеці.

У Полтаві представили виставку про початок столітньої війни з Росією
Полтавський офіс УІНП


Схожі матеріали:
👁 523
Категорія: Культура
Теги: полтава, виставка, війна з Росією, відео, Фото




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ