Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

23.12.2014

Уродженка Гребінківщини стала заслуженою артисткою України


Ярослава Руденко: «Якби не захисники, не співати б нам українських пісень»


Указом Президента України нашій землячці, солістці Ансамблю пісні й танцю Збройних сил України та Національної філармонії Ярославі Руденко присвоєно почесне звання «Заслужена артистка України».

Ми привітали співачку з визнанням і розпитали про творчі плани і успіхи.

Особиста енергетика співрозмовниці така потужна, що кожної зустрічі мимоволі подумки її можна порівняти  з легендарною Жанною Д’Арк – така й на війні переможе, і за власну ідею й переконання не побоїться зійти на вогнище. У кожного свій вибір, і вогонь палаючий теж власний.

Для Ярослави Руденко – це народна пісня. Її тендітна постать заповнює собою сцену від перших нот співаною нею мелодією. Могла б співати більш оплачувану клубну музику, та ця стежка її не вабить. Уже багато років відшукує рідні наспіви по селах, де вони ще збереглися.

Ярослава розповідає, що багато пісень з її роду, від прабабусі, яка в 100  річному віці любила заспівати разом із великою родиною. Українство для Ярослави Руденко не абстракція з підручника – це її дитинство, бо у селі на Гребінківщині народилась і виросла, це найтонша струна в її серці, що звучить неповторними зажинками народних традицій, адже, мабуть, тільки у селі ще й досі до дитинки починають співати ще у сповитку.

- Ярославо, коли Ви все це встигаєте – нові програми народних пісень,  авторські твори, зйомки кліпів, видання дисків?

– Головне не зупинятися. Аби самій не мати сумніву, що все встигну. Мушу встигнути. Час нині стрімкий – вимагає бути супердинамічною, аби зацікавити глядача. Колись, років за 50, буду поважною – тоді й відпочину /Усміхається/.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Детальні графіки відключень світла в Гребінківському районі

Окрім всього, що Ви згадали, я ще й аспірантка Національного Університету культури і мистецтв. Чоловік наполіг, аби продовжила навчання. Свого часу я студіювала в Хорі імені Григорія Верьовки та Національному університеті культури. Тепер же більш ґрунтовно цікавлюся педагогікою. Моя дисертація буде пов’язана з народною піснею та творчістю геніальної полтавки Раїси Опанасівни Кириченко – її талант втілився в звучанні цілої епохи.

- Солістка Національної філармонії, це ж зовсім інший рівень відповідальності? Як Вас прийняв колектив головної концертної організації країни?

– Це неймовірні люди! Просто вражаючі! Атмосфера чистого кришталевого мистецтва. Мене прийняли, допомогли адаптуватися, спрямували на напрацювання самобутнього репертуару.

Директор філармонії — наш земляк, родом з Хорольського району, Дмитро Іванович Остапенко дуже тепло до мене поставився. Маю щастя виступати з камерноінструментальним ансамблем «Дивограй» під керівництвом заслуженого артиста України Вадима Чорнокондратенка. Дуже цікава співпраця для мене – це нове звучання улюблених з дитинства пісень, виступи на легендарній для всіх артистів сцені, у філармонії енергетика аж бринить від позитиву.

- Не боїться Ваш чоловік відпускати красуню дружину на гастролі?

– А він не відпускає /сміється/. Він зі мною подорожує. Іноді нарікає, звичайно, що занадто багато доріг і людей навколо, та я ж уже була співачкою, коли доля нас звела.

Насправді, мій чоловік, то й натхненник, найперший і вимогливий глядач, і порадник, і меценат, бо ж українську пісню нині мало хто суттєво підтримує.

Ми й познайомились через любов Григорія Васильовича до народної пісні! Навіть у першому моєму кліпі «Повелося на селі» він роль господаря зіграв…

Хоча все життя був людиною далекою від публічності й піару. Він дуже вимогливий до якості моїх пісень, коли щось не так – мовчати не буде. Та й добре, коли між нами правда, і нічого, окрім правди.

- Як сприймають українську пісню? Запрошують на концерти? Молодь цікавиться Вашою творчістю?

– Найбільша моя любов – українська народна пісня! Українська пісня – була, є і буде! Я в це вірю. Народною мелодикою цікавляться. Проїхавши з сольними концертами всю Україну, я тепер впевнена в цьому. На виступах було багато молоді. Доволі часто я виступаю й у телевізійному форматі.

Брала участь у Найдовшому пісенному марафоні на Першому Національному каналі – це незабутньо, стати частинкою, що символізує твій народ. Нерідко до своєї програми запрошує мене Оксана Пекун – дуже цікаво, коли у «ФолькМюзік» народну пісню подають в автентичному і, тут же, в сучасному звучанні.

- Влітку й восени Ви об’їхали чи не весь Схід і Південь України, виступаючи для українських військових. Що головне для себе винесли з цих виступів?

– Це були виступи в складі концертної бригади Ансамблю пісні й танцю Збройних сил України під керівництвом Дмитра Жановича Антонюка. Серце співало одночасно з тим, щеміло й краялось. Усвідомлювала, що тепер саме ці бійці, військові, не словами, а ділом боронять нашу державу.

Якби не вони, їх відвага, поняття честі, гідності, віри в Україну й справедливість, думаю, не співати б нам українських пісень – саме ці, юні й сивочолі захисники виборюють для нас із Вами майбутнє. І знаєте, мене вразило світло, сяйво просто у їх очах… таке всеосяжне прагнення любові, щастя і миру.

І народилась пісня, я попросила, а Ви, Марійко, написали мені слова, які бринять болем і сподіванням, тугою й молитвою «Пішов милий на війноньку…». Молимося за кожного синочка, брата, батька й чоловіка, шепочемо їм у зимову холоднечу: ВИЖИВІТЬ І ПОВЕРНІТЬСЯ ПЕРЕМОЖЦЯМИ!

gazeta-ptk.org.ua



Схожі матеріали:
👁 1888
Категорія: Культура
Теги: співачка, Гребінка, Рудка, Ярослава Руденко




Всього коментарів: 5

0
5 с/ш 3   (01.01.2015)
Ірина, та яка вже різниця яким указом. Дитина скромна, працьовита в школі була і зараз є.
Заздрість - погане почуття. Вам ніхто не заважає добитися того ж.


0
3 Cat   (28.12.2014)
Ірина
, вітаю, кавалеристко!  flower


0
1 Ірина   (27.12.2014)
Я вибачаюсь, а яким Указом Президента і коли))))


0
2 Cat   (27.12.2014)
Ірина, та яка різниця? Вона справді талановита, красива, класна дівчина!


0
4 nikolau55   (01.01.2015)
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАИНЫ № 818/2014
О награждении государственными наградами Украины работниковпредприятий, учреждений, организаций
За вагомий особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, значні трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю постановляю:
Присвоїти почесні звання:

"ЗАСЛУЖЕНИЙ АРТИСТ УКРАЇНИ"

КРИВОШЕЄВІЙ Ярославі Василівні - артистці-вокалістці Національної філармонії України, м.Київ

Президент України Петро ПОРОШЕНКО

21 жовтня 2014 року

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ