Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


20.06.2023

Давньоримська та давньогрецька міфологія в чому різниця


Стародавня Греція більше орієнтована на створення міфів із легендами


Стародавній Рим
 
Хочете зануритися в історичну та культурну спадщину епох, вік яких вимірюється в тисячоліттях? Багатьом знайомі такі цивілізації як Егейська, Шумерська, Нубійська, Стародавнього Китаю та Єгипту, але не секрет, що найбільше людей приваблюють основоположні історії Греції та Риму. Про них ми можемо дізнатися з розкопок, досліджень, наукових робіт, проте найбільше інтерес викликають міфи з епосами. Так, «Боги давньогрецької міфології» можуть познайомити з народом тих часів набагато цікавіше, ніж «сухі» історичні факти. Дізнаємося, у чому різниця між римськими та грецькими історіями.

Міфи та легенди

У давньоримській міфології основний акцент було зроблено на фокусуванні на історичних джерелах, бойових діях, державних і релігійних обрядах. Самі ж перекази часто були адаптовані та дещо запозичені з грецької міфології. Стародавня Греція більше орієнтована на створення міфів із легендами. Вони детально описували пригоди різних героїв і, звісно, богів – про їхні взаємовідносини, історії кохання та конфліктів, як це описує художня література.

Обряди

Тут також обидві цивілізації мають деяку схожість, але й без характерних особливостей не обійшлися. У давньогрецьких легендах приділялася велика увага релігійним заходам, шануванню конкретних божеств, котрі контролювали певні регіони, а також оракулам. Стародавній Рим орієнтований був на різні ритуали з обрядами, пов'язаними із імперськими, державними чи релігійними традиціями. Основний сегмент відведено формальностям.

Богині із богами

У давньогрецькій міфології такі персонажі, як боги із богинями, мають більш виразний опис, володіють складними рисами характерів. Кожен із них наділений власними індивідуальними особливостями, особистістю та поведінкою. Такі грецькі божества як Зевс, Афродіта, Аполлон, Афіна, Посейдон уособлювали людську природу з усіх граней, мали свою особисту історію з міфами. Про них можна дізнатися з «12 подвигів Геракла» або «Боги давньогрецької міфології». У Стародавньому Римі з богами дещо інакше, вони мали більш офіційний й формальний характер. Загалом їх можна розглядати як спадкові від релігійної та державної ієрархії в імперії.

Пантеон богів

З огляду на порівняння міфів, легенд, обрядів, богинь і богів не складно передбачити, що й пантеону в Стародавній Греції найбільше приділялася увага. Саме там його зробили численним, різноманітним і багато структурованим. Так, кожне божество мало свої території, кордони, сфери влади, обов'язки. У Римі не витрачали час на таке, загалом їхній пантеон був значно запозичений у греків. Лише деякі герої та боги були перейменовані та наділені іншими функціями.

Звісно, це не всі відмінності між давньогрецькою та давньоримською міфологіями, проте за ними можна судити про настрої та історію того часу. Нині ж міфи обох цивілізацій є значущими складовими культурної спадщини античного світу. Тому й досі мають важливий вплив на художню літературу, історію, традиції та мистецтво.

Схожі матеріали:
👁 491
Категорія: Прес-реліз
Теги: афродіта, Посейдон, Афіна, Аполлон, зевс, обряди, міфи, боги, Легенди, давньоримська міфологія




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ