Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


04.07.2023

Домашнє насильство: що робити і куди скаржитись?


У Гребінківській громаді питанням гендерної рівності та боротьби з домашнім насильством приділяють багато уваги.


Домашнє насильство: що робити і куди скаржитись?

Право на безпечне, вільне від насильства середовище – одне з основоположних для людини, які держава має відстоювати і захищати. Домашнє та гендернозумовлене насильство є порушенням прав людини, яке ґрунтується на гендерній нерівності та дискримінації за ознакою статі, Україна, з-поміж інших держав, брала участь у розробці Конвенції Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству, відомої як “Стамбульська конвенція” (оскільки документ відкрили для підписання у 2011 році саме у Стамбулі, Туреччина).1 листопада 2022 року Стамбульська конвенція набрала чинності у нашій державі.

Основні цілі Стамбульської конвенції:
  • Захистити жінок від усіх видів насильства, а також запобігти й викорінити насильство над жінками та домашнє насильство.
  • Сприяти встановленню рівних прав для чоловіків і жінок.
  • Викорінити всі види дискримінації щодо жінок.Захистити й допомогти всім, хто постраждав від насильства.
  • Сприяти міжнародній співпраці, спрямованій проти зазначених видів насильства.
  • Надавати допомогу організаціям і правоохоронним органам у співпраці одне з одними задля викорінення насильства щодо жінок та домашнього насильства.
У зв’язку з тим, що наша держава доєдналася до інших країн, які ратифікували Конвенцію, поступово відбуваються зміни у попередженні та боротьбі із проявами домашнього насильства.Вони торкаються багатьох сфер життя. Будь-яке насильство – це кримінальна відповідальність. Із цієї позиції змінюється підхід у роботі правоохоронних органів та організацій, які займалися випадками домашнього насильства.Конвенція дає зрозуміти, що насильство стосовно жінок і домашнє насильство вже не можна розглядати як особисте питання, і що держави за допомогою всеосяжної і комплексної політики повинні запобігати насильству, захищати постраждалих та карати кривдників.

У Гребінківській громаді питанням гендерної рівності та боротьби з домашнім насильством приділяють багато уваги. Координаторкою з цих питань є пані секретар міської ради Людмила Цапенко. А Гребінківський міський центр соціальних служб, який очолює Валентина Даценко, розробляє та проводить різноманітні заходи, спрямовані на формування гендерної культури населення. Але ця діяльність не обмежується суто просвітницькою.

Уже багато років колектив Центру безпосередньо займається, крім інших соціально важливих питань, і проблемами домашнього насильства.. Як і в будь-якій громаді, у нашій також є випадки вчинення домашнього насильства. За даними Гребінківського відділу поліції, з початку 2023року надійшло 135 повідомлень про вчинення домашнього насильства, в тому числі – 111 таких, де заявницями були жінки, ще зафіксовано 5 випадків, де просили про допомогу діти. За інформацією Гребінківського районного суду Полтавської області 27 осіб визнано винними у вчиненні домашнього насильства, 14-и особам за рішенням суду призначено штраф, 13-и особам – усне зауваження.

Чимало випадків залишаються невідомими, адже існує шкідливе стереотипне уявлення про те, що “б’є – значить любить”, або що “сміття з хати не треба виносити”. Крім цього, людина може не знати, куди звернутися, в неї може не бути внутрішнього ресурсу, або існувати певні обставини, через які людина не звертається в поліцію. Водночас тенденція останнім часом така, що ті, хто потерпають від насильства починають активніше звертатися за допомогою.

У нашій громаді, при Гребінківському міському центрі соціальних служб,створена Мобільна бригада – спеціалізована служба підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі,насильства, зокрема, сексуального, пов’язаного із війною.

До складу Мобільної бригади входять фахівці і фахівчині різних організацій, які здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії насильству, а саме: служба у справах дітей,територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), відділ поліції, сектор пробації, заклади охорони здоров’я, освіти та інші установи громади.

– Фахівці Мобільної бригади надають соціальні послуги і у телефонному режимі, і безпосередньо під час виїзду до місця виклику, туди, де було здійснене домашнє насильство, – розповідає нам директорка Гребінківського міського центру соціальних служб Валентина Даценко.

Постраждалі мають змогу отримати мінімально необхідний, але дієвий обсяг послуг.

Насамперед – це діагностика (оцінювання) психологічного стану постраждалої особи, оцінювання ризиків продовження чи повторного вчинення щодо неї насильства.

Мобільна бригада може провести кризове та екстрене втручання з метою негайного усунення або мінімізації наслідків насильства шляхом виклику екстреної медичної допомоги, уповноваженого підрозділу органу Національної поліції, направлення до притулку для постраждалих осіб, центру медико-соціальної реабілітації постраждалих осіб тощо. Щоправда, у нашій громаді немає місць, де можуть перебувати постраждалі від домашнього насильства. Найближчий Центр для жінок, які опинились у складних життєвих обставинах, працює у Полтаві, і діє він під егідою Благодійної організації “Світло надії”.

Обов’язковим у роботі мобільної бригади є надання психологічної допомоги, у тому числі дітям, адже вони теж є потерпілими від насильства, навіть, якщо не зазнають його безпосередньо.

Працівники міського центру соціальних служб проводять консультування з питань, пов’язаних з протидією насильству, в тому числі із залученням у разі потреби фахівців інших органів, служб, закладів, установ, організацій.

Також фахівці центру нададуть інформацію про найближчі лікувальні заклади, в яких наявні медичні набори термінової постконтактної профілак-тики ВІЛ/СНІДу, інфекцій, що передаються статевим шляхом, і можливості отримати постконтактну профілактику протягом 72 годин з моменту небажаного та/або незахищеного сексуального контакту (в разі потреби). І, безумовно, спеціалісти Центру та мобільної бригади по-сприяють постраждалим особам в отриманні додат-кових послуг (медичних, соціальних, психологічних, правових, забезпечення тимчасового притулку тощо), у тому числі – спря-мують до відповідних загальних або спеціалізо-ваних служб підтримки.

І щоразу розповідають кривдникові про можливість пройти корекційну програму.

Спеціалісти Центру регулярно навчаються і підвищують свою професійну кваліфікацію. Адже час не стоїть на місці, змінюються потреби і вимоги до фахівців Центру, змінюються підходи у роботі та наданню соціально-психологічної допомоги тим, хто потерпає від домашнього насильства та роботі із кривдниками. Наприклад, Валентина Василівна неодноразово проходила навчання за спеціальною програмою підвищення кваліфікації, що стосуються розробки та реалізації програм для кривдників, що вчинили домашнє насильство.Щоправда, така корекційна робота можлива лише у двох випадках – коли за фаховою психологічною допомогою звернеться безпосередньо сам кривдник, або суд винесе відповідне рішення.

Поступово ситуація із реагуванням та ставленням до домашнього насильства змінюється. Цей процес нешвидкий, але й невідворотній.З кожним днем ставатиме все більше дієвих механізмів для того, щоб випадків вчинення домашнього насильства ставало все менше. Суспільство стає менш відстороненим від проблем домашнього насильства завдяки систематичному висвітленню проблеми, а також діяльності громадських організацій, відповідних органів місцевого самоврядування, які опікуються обізнаністю суспільства в цьому питанні.

Торік набула чинності Стамбульська конвенція, яка спрямована на захист, запобігання та протидію насильству стосовно жінок та домашнього насильства. Сьогодні держава має робити все для виконання положень цієї конвенції, а також продовжувати вдосконалювати законодавство в частині притягнення до відповідальності за домашнє насильство та удосконалювати підходи в розслідуванні таких правопорушень. :
Якщо ви потерпаєте від насильства, або є його свідком/свідкою, звернутися за допомогою можна:
за номером 102 або написати заяву до поліції

в Урядовий контактний центр – 1547 (із мобільного або стаціонарного) – за консультацією чи психологічною підтримкою на Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства – 116 123 або 0 800 500 335 (цілодобово), де надають інформаційну, соціально-психологічну та юридичну підтримку до мобільної бригади та Гребінківського міського Центру соціальних служб за номером телефону:
 
050 5398618 (у робочий час)
у бюро безоплатної правової допомоги — (05359)2-11-94
написати у телеграм-чат “Вона за Неї”


Схожі матеріали:
👁 607
Категорія: Актуально
Теги: бюро безоплатної правової допомоги, домашнє насильство




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ