Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


28.01.2024

Як система радіоелектронної боротьби «Покрова» захищає від крилатих ракет та безпілотників російських окупантів


Крилаті ракети, якими в Росії постійно обстрілюють Україну, можна виводити з ладу завдяки дії такого механізму.


Система радіоелектронної боротьби «Покрова»

Система радіоелектронної боротьби «Покрова», що застосовується на території України, допомагає знищувати високоточні ракети та безпілотники Росії, збиваючи їх з курсу та роблячи видимими для системи протиповітряної оборони.

Начальник управління радіоелектронної боротьби Головного управління радіоелектронної та кібероборони Генштабу ЗСУ Андрій Старіков розповів, чому так важливо використовувати системи РЕБ у ситуації, що склалася, - «На будь-який прилад, який використовує електромагнітний спектр для свого функціонування, можна впливати засобами радіоелектронної боротьби. Це і наземні засоби, і безпілотники морського базування, і високоточна зброя на зразок крилатих ракет або дрони Шахед».

Крилаті ракети, якими в Росії постійно обстрілюють Україну, можна виводити з ладу завдяки дії такого механізму. Це досягається шляхом блокування бортових систем, зокрема супутникової навігації. Кожна крилата ракета має на борту систему супутникового наведення навігації. Разом із нею є інерційна система, яка також наводить на мету, але має велику похибку. Для цього щоб цю похибку скорочувати, працює система супутникової навігації. Вона визначає та коригує точне розташування.

Якщо її заблокувати або обдурити завдяки спуфінгу, то похибка у позиціонуванні буде збільшуватися, а інерційна система накопичуватиме неправдиві дані, перебуваючи в зоні дії цього сигналу РЕБ. Таким чином, крилата ракета стає не високоточним засобом поразки, а звичайним боєприпасом. Також під дією сигналу системи РЕБ крилата ракета набирає висоту та стає помітною для систем ППО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турецький автоматичний гранатомет RDS40-AGL, швидкість стрільби 375 вист/хв, дальність 2000 м

Також можна боротися і з іранськими безпілотниками "Шахед", якими Росія атакує мирних жителів України та об'єкти критичної інфраструктури. На БПЛА слід впливати з трьох сторін протягом усього маршруту руху, щоб інерційна система постійно накопичувала похибку.

Система радіоелектронної боротьби «Покрова»

За словами Андрія Старікова, система «Покрова» – передова розробка, її аналогів немає у світі. Вона заважає наведенню крилатих ракет та безпілотників типу "Шахед". Завдяки цьому знижується ефективність використання такої зброї.

Система здатна підміняти супутникове радіонавігаційне поле, інгібувати супутникову радіонавігацію по всій лінії бойового зіткнення та на більшій частині території України. Це означає, що не лише у прифронтових районах, а й у всіх областях України під час включення не працюють усі системи, які використовують супутникову навігацію. Точніше, ці системи можуть не працювати, якщо система "Покрова" налаштована на придушення сигналів або показувати некоректні дані, якщо буде заміна координат.

Схожі матеріали:
👁 273
Категорія: Технології
Теги: РЕБ, система радіоелектронної боротьби, ппо




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ