Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


13.05.2021

13 травня - День пам’яті апостола Якова, прикмети, традиції, День ангела


13 травня - День пам’яті апостола Якова Заведієва (Яків Теплий).


День ангела сьогодні

День ангела (іменини) сьогодні святкують: Микита, Єфрем, Максим, Климент, Гнат, Яків, Василь.

Який сьогодні день

13 травня  — День пам’яті апостола Якова Заведієва (Яків Теплий), Всесвітній день техніки для майбутнього, Всесвітній день кульбаби, Міжнародний день хумусу, День народження застібки-липучки.

13 травня  - День пам’яті апостола Якова Заведієва (Яків Теплий)



Апостол Яків (Теплий)

Апостол Яків (Теплий)

Святий Яків з братом були рибалками. Ісус закликав їх проповідувати Євангеліє. Впродовж багатьох років Яків доносив слово Боже до людей.

Пізніше на Якова, як розповсюджувача "помилкового вчення і смути", донесли царю Іроду Агріппи. Той наказав стратити святого. Апостол дізнався про вирок, але мужньо продовжував відкрито проповідувати. Один з донощиків розкаявся і прилюдно визнав себе християнином. Його стратили разом з апостолом Яковом.

Всесвітній день кульбаби

13 травня у світі святкують День кульбаби. Багато хто у дитинстві плів вінки з цих жовтих квіточок чи дмухав і пускав парашутики, коли кульбаба вже відцвіла.

У багатьох країнах з цієї рослини готують різноманітні страви. Кульбабу додають у супи, борщі, салати, муси, сир і навіть хлібі варення.

Головним же кулінарним шедевром з кульбаб є, звичайно, вино. Найбільш популярне воно у Англії. У своїй повісті "Вино з кульбаб" Рей Бредбері навіть оспівав це вино. З підсмажених коренів кульбаби також роблять напій, який може служити сурогатом кави.

У північних народів є красива казка про кульбаби. Згідно з нею, здавна люди не вміли радіти приходу весни, тож Сонце вирішило підняти їм настрій і послало на землю мільйони сонячних зайчиків, які впали на траву і перетворилися на жовті квіточки - кульбаби. Дивлячись на ці квіти, люди посміхалися і відчували себе щасливими.

Слід зазначити, що кульбаби найбільш пунктуальні рослини — за ними можна звіряти годинник. Рівно о 7-й вони розквітають, а о 15 — закриваються.

День хумусу

13 травня святкують Міжнародний день хумусу — популярної страви на Близькому Сході. Останнім часом він стає все більш популярним  й в інших країнах, особливо серед вегетаріанців і прихильників безглютенової дієти.

Перші згадки про хумус належать ще до XIII століття. До складу хумусу  входить пюре з нуту (турецького гороху), оливкова олія, кунжутна паста, лимонний сік і спеції. Подають його найчастіше у вигляді холодної закуски або соусу-діпа.
 
День хумусу має негастрономічну місію. Свято було вигадане в 2012 році ізраїльським підприємцем Беном Ленгом для об'єднання і примирення жителів Близького Сходу.

День народження застібки-липучки

Застібку-липучку використовують ось уже понад п'ятдесят років. Її створив інженер з Швеції Георг де Местраль. 13 травня 1958 року він зареєстрував свій винахід, який став справжнім порятунком для багатьох людей,через свою простоту в застосуванні, в порівнянні зі шнурками або застібкою-блискавкою.

Свій винахід автор назвав "Velcro". Ідея створити таку застібку прийшла Георгу Местралю коли він гуляв вулицею зі своїм собакою. Той бігав і грався, а потім випадково застряг в колючому кущі будяків. Реп'яхи причепилися до шерсті тварини, і її господар подумав, що було б непогано використовувати подібний алгоритм в побуті.

Він втілив свою ідею в життя в 1948 році, а через 10 років він нарешті офіційно підтвердив своє авторство і запатентував застібку-липучку.

Які народні прикмети і традиції сьогодні

Традиції:
  • Від 13 травня селяни переставали свататися. Пропозиція руки і серця вважається навіть образливим жестом після цього дня. Цей звичай зберігся дотепер.
  • Цього дня намагалися не виїжджати в далеку дорогу, боячись накликати на себе неприємності.
  • Сни в ніч проти 13 травня можуть бути віщими і виконуються протягом 9 днів.
  • Цього дня намагалися дбати про тварин і гарненько їх нагодувати.
 Прикмети:
  • Дощ на Якова  — багато весіль восени.
  • Теплий вечір і тиха зоряна ніч — до гарного врожаю.
  • Чисте небо на Якова — літо буде сонячним.
  • З берези багато соку тече — дощів багато буде влітку.
  • Тепла і дощова погода обіцяє хороший врожай хліба.
  • Південний вітер дме — буде родюче і тепле літо.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна цього дня ображати або залишати голодними тварин.
  • Не можна свататися.

Що сталося цього дня

    1501 — Амеріго Веспуччі відправився в подорож на Захід, у ході якої з'ясував, що Колумб відкрив новий континент.
    1830 — Еквадор вийшов зі складу Великої Колумбії й оголосив себе незалежною республікою.
    1865 — в Одесі відкрито третій в Україні університет — Новоросійський, сьогодні — Національний університет імені Мечникова.
    1913 — відбувся політ першого у світі 4-моторного літака "Російський витязь" конструкції киянина Ігоря Сікорського. Вага літака (близько 5 тонн) була вчетверо більшою за вагу найбільшого на той час аероплана.
    1927 — засновано київський футбольний клуб "Динамо".
    1950 — в англійському Сільверстоуні пройшла перша гонка першого чемпіонату "Формули-1"
    1981 — на площі Святого Петра у Ватикані турецький терорист Алі Агджа важко поранив Папу Римського Івана Павла II.
    1990 — вийшло перше число газети "Галичина" — першої за радянських часів демократичної багатотиражної газети Івано-Франківської області.
    1991 — в Києві пройшов I Конгрес поляків, які мешкають в Україні.
    1991 — Вінні Мандела, яка була дружиною президента ПАР Нельсона Мандели, звинувачена у викраденні людей і катуваннях.
    1992 — американські космонавти перебували у відкритому космосі 8 годин 29 хвилин (світовий рекорд), уперше в космос вийшли одразу три космонавти.
    2014 — проросійські бойовики під час боїв за Слов'янськ влаштували засідку на околицях села Маячка. Внаслідок нападу бойовиків на колону 95-ї окремої аеромобільної бригадизагинуло 7 українських десантників.

Схожі матеріали:
👁 1508
Категорія: Актуально
Теги: день ангела, День пам’яті апостола Якова, традиції, прикмети




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ