Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


28.04.2021

28 квітня - Велика середа перед Великоднем, прикмети, традиції, День ангела


За релігійним календарем сьогодні 28 квітня віряни вшановують пам'ять Аристарха, Пудa і Трохима, а також відзначають Велику середу перед Великодне


Сьогодні, 28 квітня, Всесвітній день охорони праці, а віряни відзначають Велику середу та вшановують пам'ять мучеників Аристарха, Пудa і Трохима. До вашої уваги традиції та прикмети в цей день – дізнайтеся, що можна і не можна робити!

Дата 28 квітня ввійшла в історію кількома знаковими подіями та святами.

Іменини: хто святкує День Ангела

У середу, 28 квітня, іменини відзначають власники таких імен: Андрій, Петро, Павло, Анастасія, Віктор, Аристарх, Кіндрат, Савва, Василина, Трофим, Зосима та Лук'ян. Не забудьте привітати винуватців свята з Днем ангела!

ангел

Яке сьогодні релігійне свято

За релігійним календарем сьогодні 28 квітня віряни вшановують пам'ять Аристарха, Пудa і Трохима, а також відзначають Велику середу перед Великоднем.

Мученики Перські постраждали під час гоніння на християн від перського царя Сапора II (310-381). Єпископом міста Селевкії-Ктезіфона був Святитель Симеон. Святителя обмовили в зв'язках з грецькою державою і ворожих діях проти перського царя. Його привели на суд у залізних кайданах разом з двома пресвітерами-мучениками Авделаем і Ананією.

Святий єпископ не вклонився цареві. Той запитав, чому. Святитель відповів: "Раніше я кланявся твоєму сану, тепер же, коли я приведений для того, щоб відректися від мого Бога і відступити від своєї віри, мені не личить тобі кланятися".

 Коли його вдруге викликали до царя, святитель Симеон знову відмовився поклонитися поганським богам і визнав був віру в Христа. Розгніваний цар велів на очах у святителя відсікти мечем всіх християн, які перебували в темниці. Так був обезголовлений і супутник святителя Симеона священик Авделай, священник Ананія, святий Фусікі, його донька Аскітерія.

Останнім підійшов до ката святитель Симеон. Весь Великодній тиждень до 23-го квітня тривали страти.

Мученицьку кончину тоді прийняв і святий Азат євнух, близький царю сановник. Джерела вказують, що страждання прийняли тисячі мучеників, потім ще 100 і ще 150.

28 квітня  - Всесвітній день охорони праці

Щорічно 28 квітня у понад 100 країнах світу відзначають Всесвітній день охорони праці. Свято започаткувала Міжнародна організація праці з метою привернення уваги суспільства до пробле­ми безпеки людини на робо­чому місці та розробки заходів щодо зниження рівня смертності на виробництві.

Вперше цей день святкували 2003 року.

З огляду на тяжкість наслідків від нещасних випадків і захворювань, пов’язаних із працею на виробництві та, зважаючи на необхідність створення належних умов праці для людини за принципом пріоритетності її життя та здоров’я, Міжнародна організація праці (МОП) щороку відзначає Всесвітній день охорони праці.

Міжнародний день пам'яті всіх жертв праці

У 1989 році у американських і канадських робітників був День пам'яті загиблих на робочому місці. Після цього подібні заходи організовувалися по всьому світу.

За оцінками Міжнародної організації праці щодня у світі в результаті хвороби чи нещасних випадків на виробництві помирають близько 5 тисяч осіб. За рік ця цифра складає від 2 до 2,3 мільйона випадків –  з них 350 тисяч випадків це – нещасні випадки на виробництві, 1,7 – 2 млн – смерть у результаті профзахворювання.

День охорони праці в Україні

Згідно з Указом Президента України від 18 серпня 2006 р. № 685/200 встановлено національний День охорони праці. Він проводиться 28 квітня на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності та галузей економічної діяльності України.

Які народні прикмети і традиції сьогодні

Традиції:

  • У Велику середу під особливою забороною рубання дров і рукоділля.

  • Сновидіння в цю ніч будуть віщими. Особливо якщо присниться хтось із померлих родичів. Дуже важливо після пробудження подякувати йому за явище уві сні і помолитися за упокій душі.

  • 28 квітня святкували Пудовий день. Цього дня оглядалии бджолині вулики. Якщо на вулиці вже тепло і зацвітають дерева, то бджіл виносять на вулицю ближче до первоцвіту.

  • Знахарі і цілителі в цей день збирають бруньки горобини та калини, якщо вони ще не розпустилися. Після того як брунька розкриється, вона вже вважається непридатною для застосування в лікуванні.

Прикмети:

  • Червона зоря - провісник вітру і дощу.
  • Якщо граки грають, бути гарній погоді. Якщо ж птахів не чути, йде похолодання.
  • Якщо в ярах земля мерзла, урожай буде поганим.
  • Якщо сніг у цей день пройшов, то бути літа холодним.
  • Якщо дощ йде, то літо буде хорошим.
  • Бджолиний рій, що залетів у двір, обіцяє господареві щастя.

Що не можна робити в цей день

✔️ Цього дня, як і в інші дні Страсного тижня,  не можна сваритися, сваритися і думати про погане (не кажучи вже про вчинення поганих вчинків).

✔️ Не можна вимірювати  свій зріст або інші параметри тіла для покупки одягу. Вважається, що це призведе до великої біди.

✔️ Під час зміни білизни 28 квітня не слід занадто сильно трясти подушки і матрац, бо можна "витрусити" з життя подружнє щастя.

✔️ Не рекомендується в цей день зривати гілки горобини. У народі говорили, що тоді почнеться сильний зубний біль.

✔️ У цей день забороняється їсти яйця, які знесла чорна курка. Через це можуть початися проблеми із зором.

Що сталося цього дня

    1512 — у битві під Вишнівцем (Лопушним) об'єднане польсько-литовське військо великого гетьмана литовського Костянтина Острозького розгромило загони кримських татар.
    1563 — Першодрукарі Іван Федоров та Петро Мстиславець розпочали друк першої книги.
    1621 — українські православні священики написали "Протестацію", в якій обґрунтували правомірність відновлення православної ієрархії.
    1709 — шведські війська Карла XII та українські гетьмана Івана Мазепи рушили на облогу Полтави
    1784 — винахідники Лонуа та Ж. Б'єнвеню у Франції продемонстрували першу офіційно визнану рухому модель гелікоптера.
    1794 — у Франції революційним трибуналом страчений на гільйотині колишній командувач французьким флотом адмірал граф д'Естан.
    1814 — Наполеон відправився в заслання на острів Ельба.
    1908 — заснована Всесвітня асоціація есперанто (UEA).
    1914 — у США запатентований повітряний кондиціонер.
    1918 — командування півмільйонного угрупування австро-німецьких військ, що зайняло Україну, припинило засідання Української Центральної Ради, яка саме обговорювала проєкт конституції УНР.
    1919 — у Рівному отаман Оскілко здійснив спробу перевороту проти Директорії УНР та заарештував її соціалістичний уряд на чолі з Борисом Мартосом.
    1932 — оголошено про відкриття вакцини проти жовтої гарячки.
    1939 — заява Адольфа Гітлера про денонсацію Польсько-Німецького договору про ненапад (1934) та Англо-Німецького морського договору (1935).
    1943 — у Львові німецька влада оголосила про створення дивізії зброї СС "Галичина"
    1945 — жорстокі вуличні бої в Берліні.
    1947 — польська комуністична влада розпочала операцію "Вісла" з виселення українців Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини в Західну Польщу
    1952 — підписанням мирного договору з Японією, завершилася повоєнна окупація країни. СРСР не брав участі в підписанні договору.
    1955 — розпочалося будівництво космодрому Байконур.
    1956 — Верховна Рада СРСР зняла з депортованих народів статус спецпоселенців.
    1957 — заснована Всесвітня федерація міст-побратимів. Остання неділя квітня — Всесвітній день міст-побратимів.
    1967 — американський боксер Кассіус Клей (майбутній Мухамед Алі) позбавлений прав брати участь у поєдинках у зв'язку з його відмовою служити в армії США.
    1987 — у США вперше у світі випустили компакт-диск.
    1999 — Конгрес США схвалив завдання авіаударів по Югославії.
    2000 — Туреччина, Азербайджан і Грузія уклали договір про будівництво нафтопроводу Баку-Джейхан для транспортування каспійської нафти в обхід Росії.
    2008 — під час посадки на бурову платформу "Таврида" в Чорному морі розбився український гелікоптер Мі-8. 17 пасажирів і три члени екіпажу загинули

Схожі матеріали:
👁 1452
Категорія: Актуально
Теги: Велика середа перед Великоднем, прикмети, традиції, день ангела




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ