Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


04.06.2023

4 червня - День Пресвятої Трійці: традиції, прикмети, заборони та молитви


Свою назву свято Трійці отримало на честь сходження Святого Духа на апостолів, яке їм обіцяв Ісус Христос перед своїм Вознесінням


Свято П’ятидесятниці, Трійця

Свято П’ятидесятниці, Трійця, або як кажуть здавна в народі Зелені свята, після Великодня та Різдва вважається в українців одним із найбільших свят, яке цього року припадає на неділю, 4 червня.

Що це за свято

Трійця — одне з головних християнських свят, яке у православ'ї входить до числа дванадесятих свят, а в Католицькій церкві має найвищий статус торжества. Свято на честь Святої Трійці встановили учні Ісуса Христа — апостоли. За біблійними переказами, у цей день на учнів зійшов Святий Дух і вони різними мовами почали проповідувати віру Христову по всьому світу.

Свою назву свято Трійці отримало на честь сходження Святого Духа на апостолів, яке їм обіцяв Ісус Христос перед своїм Вознесінням на небеса і позначає появу Всевишнього в усіх трьох іпостасях як святої Трійці: у вигляді Бога-Отця, у вигляді Бога-Сина і у вигляді Бога-Святого Духа.

Давніша назва дня Святої Трійці — Зелені свята. Це відображало древній культ рослинності, оскільки на Трійцю поширений звичай прикрашати житло зеленню. До Трійці пристосовані обряди завивання дерев або вінків, «кумлення». Вважається, що прикрашання будинків зеленими та пряними травами, ароматними квітами захищає від зла і дарує здоров’я та удачу.

Народні традиції на Зелені свята

Здебільшого Зелені свята починалися ще в п’ятницю. Оселі ретельно прибиралися – українці вірили, що сама Матір Божа перевіряє, чи чисто в хаті.

Жінки до схід сонця йшли до лісу, щоб заготовити лікарські трави. Вважалося, що таке зілля має бути особливо цілющим. У цей день збирали також і росу, якою лікували хворі очі.

У Зелену суботу, напередодні Трійці, домівки прикрашали свіжою зеленню: букетиками з чебрецю, м’яти, любистка, полину, материнки та гілками берези, липи, клена, явора, які застрикували за образи, розвішували по вікнах, стінах. Долівку встеляли татарським зіллям (лепеха або аїр) – травою, що росла, як казали, там, де проходили шляхи татарських набігів на Україну. Вхід до хліва і глухі кутки подвір’я уквітчували осикою щоб «відьми не заходили».

У Карпатах з Зеленою суботою пов’язаний також звичай просити одне в одного вибачення.

В цей день прийнято відвідувати родичів та друзів, а на стіл потрібно ставити щедре частування. Головною стравою вважається коровай. Увечері традиційно влаштовували вечірки з танцями та піснями.

Також на Зелені свята раніше було прийнято засилати сватів. Навіть існувало народне повір'я — якщо заручитися на Трійцю, а потім зіграти весілля на Покрову (14 жовтня 2023 року), тоді подружнє життя буде щасливим.

Трійця – це остаточне прощання з весною і зустріч літа. «Трійця, - казали з цього приводу, - трьома святами багата: квітами, травами й рум’яним літом».

Які молитви слід читати?

Молитва про прощення і спокути гріхів

Трійця велика! Я молю про прощення і каюсь у гріхах, які очорнюють серце моє. Я прошу звільнити мене від очей болісних і помилувати душу мою. Помилуй та привчай на шлях праведний. Не дозволяй злу і користі оселитися в мені та допоможи знайти щастя і радість в житті. Благаю, не гнівайся на мене, бо каюсь я за всі свої діяння злі й гріховні. Так вславлю я Тебе до Небес. Та ніколи я не забуду Твою божу милість. Амінь".

Молитва про допомогу і підтримку

"Пресвята Трійця! У цей світлий день я прошу у Тебе підтримки! Будь поруч зі мною, допоможи впоратися з бідами та негараздами, подолати всі труднощі та печалі. Подаруй щастя, вбережи від хвороб і бідності. Наділи мене силою та міцною вірою. Пробач за всі слова лихослівні та вчинки нещирі. Та ніколи не згасне віра моя. На віки віків. Амінь".

Що не можна робити

Церква, зокрема, забороняє на Трійцю: займатися важкою домашньою роботою та фізичною працею, сваритися і лаятися, лихословити.

Також у народі існували й додаткові заборони. Наприклад, не дозволялося цього дня ходити в ліс або рубати дерева.

Колись вважали, що краще не купатися у водоймах. У предків було повір’я, що тих, хто полізе у водойму, заберуть русалки. Деякі люди раніше навіть не вмивалися, бо вірили, шо в цей день вода живе своєю волею і може зашкодити людині.

На Трійцю не вінчають та не влаштовують весілля.

Також не можна косити траву.

Чи можна на Трійцю ходити на кладовище

Трійця — визначне рокове світле свято за церковним календарем, тому багато священослужителів радять утриматися саме цього дня від скорботи. Перед Трійцею прийнято поминати близьких у спеціальний день напередодні— 11 червня якраз відзначається Троїцька батьківська субота або Троїцька поминальна субота. Саме у цей день прийнято згадувати померлих.

Прикмети
  • Дощ на Трійцю – рік буде грибним і врожайним.
  • Якщо стоїть тепла погода – добре вродять огірки.
  • Холодний день означає дощове та холодне літо.
  • Якщо на Трійцю прилетіли стрижі, то справжнє тепло попереду.
  • Почала кукувати зозуля — настав час сіяти льон.


Схожі матеріали:
👁 633
Категорія: Актуально
Теги: молитва, зелена неділя, Трійця, Свято П’ятидесятниці




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ