Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


04.06.2017

Чому Трійця – день народження Церкви, і навіщо прикрашати зеленню будинки і храми?


«Саме в день Святої Трійці ми схиляємо коліна…»


ТрійцяСвяту Трійцю, П’ятидесятницю, день коли Святий Дух зійшов на апостолів, і вони отримали дар розуміти Святе Письмо, щоб проповідувати, у народі часто називають Зеленими святами, і не випадково.

Однак Трійця – це ще й день народження Церкви. 12 простих невчених людей раптом стали розуміти різні мови і змогли підкорити весь світ – не зброєю, не силою, а Євангельською проповіддю. Історія Церкви каже, що вони навіть змогли перемагати наймайстерніших риторів свого часу.

У цей день Господь вдихнув у невелику громаду людей ту Силу, завдяки якій вони змогли привести до Христа мільйони людей. Зрозуміло, що без Божої допомоги апостоли не змогли б цього зробити, тому свято Трійці – це ще один шанс для нас утвердитися у вірі в Христа.

Отже, що ми відзначаємо в свято Трійці, і чому церковне свято перетворилося у державне?

Чим богослужіння на Трійцю відрізняються від богослужінь в інші дні, і чим особлива Троїцька вечірня?

Звідки йде традиція в цей день прикрашати храми і житла зеленим гіллям і квітами?
 
Назва «День Святої Трійці» виникла пізніше – в цей день завжди згадувалася пам’ять сходження Святого Духа

Трійця завдяки тому, що наша держава повернулася, хоч і частково, до традицій християнства, є державним святом. Свято Трійці завжди випадає на недільний день тому, що він святкується через 50 днів після Воскресіння Христового, після свята Пасхи. І завжди на 50-й день звершується пам’ять сходження Святого Духа на апостолів, або свято П’ятидесятниці.

Назва «День Святої Трійці» виникла пізніше – в цей день завжди відбувалася пам’ять сходження Святого Духа. Це день народження Церкви, оскільки в цей день апостоли отримали дари Святого Духа для того, щоб нести проповідь Євангелія по всьому світу. Адже ким були апостоли?

Малограмотні рибалки, прості роботяги. Ми бачимо історичний парадокс: 12 невчених людей підкорили весь світ – не зброєю, не силоміць, не красномовством, не своєю освіченістю, а проповіддю євангельською. Вони підкорили весь світ, і без явної допомоги Божої зробити це було не можливо.

Ми бачимо дари Святого Духа, які апостоли отримали і змогли застосувати, завдяки чому всі ми віримо в Христа і є чадами Церкви.

«Саме в день Святої Трійці ми схиляємо коліна…»

Богослужіння Святої Трійці відрізняється від звичайних служб, що відбуваються у недільні дні. У цей день після закінченні Літургії, тобто ранкової служби, здійснюється особлива Троїцька вечірня, під час якої читаються колінопреклонні молитви, в яких ми просимо, щоб Господь рясно послав нам дари Святого Духа.
У період від Великодня до П’ятидесятниці, свята Святої Трійці, в церкві не стають на коліна, тому що це дні особливої Великодньої радості, це дні, коли весь всесвіт торжествує. І в цей період покаянна колінопреклонна молитва в храмі недоречна.

Трійця
 

Але саме в день Святої Трійці ми схиляємо коліна, просячи, щоб Господь і нас долучив до благодаті Святого Духа. Щоб він і нас напоумив тим Духом, яким він напучував апостолів, він напучував покоління проповідників святих, котрі несли слово Боже всьому світу.
 
«Коли Трійця асоціюється виключно з ботанікою, це завжди коробить»

Трійця має кілька назв, в тому числі, в Україні ці дні називають «Зелені свята» – і храми, і квартири прикрашаються зеленню. На жаль, багато церковних традицій, що склалися впродовж століть існування Церкви, перекривають догматичний зміст свята. Практично кожна людина скаже, що потрібно робити на перший, на другий Спас, коли освячується мак, а коли мед або зелень, коли іще щось, але не може сказати, з чим пов’язані всі ці традиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сегодня православные и католики празднуют Троицу

Коробить, коли, скажімо, Преображення Господнє називається «Яблучним Спасом». Адже це свято, коли Господь явив, відкрив апостолам свою божественну славу. Адже Господь не став іншим в свято Преображення – Він тільки трохи показав, наскільки вони змогли сприйняти, апостолам славу Свого Божества. А свято це, переважно, пов’язується тільки з освяченням якихось продуктів харчування…

На Трійцю є старовинна традиція прикрашати свої оселі, храми зеленим гіллям у знак того, що Святий Дух оновлює кожну людину, в знак того, що людина, яка живиться Святим Духом, починає розквітати, має можливість принести плоди для Христа. Це дуже гарне символічне порівняння.

Але потрібно пам’ятати, що всі традиції, пов’язані з християнськими святами, є тільки доповненням до них, тільки прикрасою цих днів, але ніяк не основною їх суттю.

«Головне, про що потрібно пам’ятати, святкуючи Трійцю, що в цей день народилася Церква»

Найголовніше, про що потрібно пам’ятати, святкуючи Трійцю, що в цей день народилася Церква. У цей день Святий Дух зійшов на апостолів, і вони стали проповідувати іншими мовами, яких раніше не знали, вони отримали дар розуміти Святе Письмо. Адже вони всі, повторюся, були малограмотними простими людьми. І змогли, як ми знаємо з подальшої історії Церкви, часто, змагатися на рівних і перемагати наймайстерніших риторів і проповідників свого часу.

Тому ми і говоримо, що в цей день народилася Церква. У цей день Господь вдихнув у невелику громаду, яка ще не прийшла до тями після Розп’яття і Воскресіння Христа, в апостолів, ту Силу, завдяки якій вони змогли підкорити весь світ, завдяки якій вони змогли привести до Христа весь світ.

Схожі матеріали:
👁 1152
Категорія: Прес-реліз
Теги: Храм, свято, Трійця, Церква




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ