Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


15.01.2024

Анімаліст Роман Гринкевич попереджує громадськість про можливу екологічну катастрофу


Митець у своєму новому циклі «Екоцид» зображає загибель тварин – і домашніх, і диких – через військові дії в нашій країні.


Митець у своєму новому циклі «Екоцид» зображає загибель тварин – і домашніх, і диких – через військові дії в нашій країні. Через смерть Роман Гринкевич показує масштаби проблеми, адже мова йде про тисячі вбитих тварин. Автор реагує на обстріли міст, на підрив дамби Каховської ГЕС, на знищення заповідних зон на півдні країни.

Довкілля під час війни

Картина художника Романа Гринкевича
 

Військові дії призводять до знищення лісів, забруднення ґрунтів та водойм, втрати біорізноманіття та виникнення серйозних проблем з екологією. Вибухи, викиди газів, використання ракет та важкого вогнепального озброєння можуть призвести до забруднення повітря та ґрунтів токсичними речовинами. Крім того, війна часто веде до великих змін у використанні земель, наприклад, для розміщення військових баз. Як наслідок, втрати природних екосистем, знищення місцевих видів та порушення екологічної рівноваги.

У військових конфліктах також часто порушується стан водних ресурсів через вивезення води для потреб військових дій, знищення інфраструктури та забруднення водойм наслідками бойових дій. Ми говоримо про обмеження доступу до чистої питної води для людей та тварин.

Реакція митця Романа Гринкевича

Автор циклу «Екоцид» рефлексує на трагічні події в країні через свої картини. Розглянемо три з них – «Тритони», «Собаки», «Дельфіни».

У картині «Тритони» відомого художника Романа Гринкевича можна побачити ящірку, яка повзе по уламку ракети. Художник-анімаліст символічно демонструє, як ворожі вчинки призвели до екологічної катастрофи, зокрема, до руйнування популяції тритонів у південній частині країни. Уламок ракети є свідченням злочинних дій, бо вибух греблі ГЕС призвів до екологічної трагедії, в ході якої було вбито сотні тритонів, що потрапили в море разом з водою. Також на полотні можна побачити пересохлу землю, яка тріщить. Фактично, тисячі тварин змушені були мігрувати та шукати водопостачання внаслідок цих подій.


Картина художника Романа Гринкевича
 

Художник Роман Гринкевич у своїй картині «Собаки» використовує сміливий образ собаки як символ військового конфлікту. На тлі зруйнованого будинку собака лежить на квітах, що створює враження безнадійності та втрат. На полотні анімаліста помітні сліди спустошення та руйнування, які нагадують нам про трагічні наслідки війни. Картина заохочує глядачів задуматися про те, як війна впливає на невинних і беззахисних, у тому числі на тварин. Глибокий психологічний зміст полотна робить його потужним спонуканням до співчуття та відповідальності за трагедії війни.


Картина художника Романа Гринкевича

У картині «Дельфіни» митець Роман Гринкевич відобразив наслідки воєнних подій у водах Чорного та Азовського морів. Згідно з його твором, тисячі дельфінів загинули внаслідок ехолокації військових кораблів, морських мін та бойових дій на або під водою. Художник, спрямовуючись на анімалізм, розділив картину на дві частини: на одній – мертві дельфіни біля берега, на іншій – живі тварини, що пливуть у морі. Митець у своєму полотні, мовляв, показав два різні часових періоди: перед війною та під час війни, які демонструють різницю в ситуації. Його робота закликає до уваги глядачів стосовно загострення проблеми різкого зменшення чисельності дельфінів через воєнні дії. Художник наголошує на необхідності вирішити цю проблему сьогодні, оскільки завтра може бути вже занадто пізно.



Схожі матеріали:
👁 667
Категорія: Прес-реліз
Теги: художник, картини




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ