Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


27.09.2013

Чи доступне молоді «доступне житло»?


1,3 млн грн виділили цього року депутати на фінансування обласної Програми забезпечення молоді житлом на 2013 – 2017 роки


Чи доступне молоді «доступне житло»?

1,3 млн грн виділили цього року депутати на фінансування обласної Програми забезпечення молоді житлом на 2013 – 2017 роки.

Як освоюються ці кошти та наскільки реально нині придбати собі житло, ми спілкуємось із начальником консультаційного відділу Полтавського регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву

– Нелю Василівно, які програми вашого фонду користуються найбільшим попитом серед молоді, що бажає придбати собі житло?

– Загалом у нас нині працює чотири програми, за якими можна на пільгових умовах купити житло. Кожен обирає таку програму під себе. (Про умови всіх програм можна дізнатись на сайті www.molod-kredit.gov.ua). Комусь вигідніше, приміром, одразу сплатити 70 відсотків від загальної вартості квартири, а решту отримати у вигляді компенсації від нашого фонду.

А комусь легше виплачувати цю суму частинами, взявши відповідний кредит на пільгових умовах. Загалом протягом майже 15 років існування установи Фонду державними програмами поліпшення житлових умов скористалися близько 750 жителів Полтавщини. А два роки тому почала працювати програма, що надає значно більше можливостей для тих, хто потребує житла.

– Про яку програму йде мова?

– Це програма здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують покращення житлових умов, започаткована постановою уряду від 25.04.2012 року. Її ми почали впроваджувати з літа минулого року. За цей період нею скористалися вже 84 сім’ї з усієї області – Полтави, Кременчука, Комсомольська, Лубен, Гадяча.

– Які переваги цієї програми в порівнянні з іншими?

– Більшість таких пільгових програм вимагають обов’язкових умов, серед яких – вік до 35 років, перебування на квартирному обліку, можливість придбання житла лише за місцем реєстрації. А цією програмою може скористатися значно більше людей, адже вона не має ні вікових обмежень, ні прив’язки до місця реєстрації, ні відповідного місця в черзі на квартиру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці на цвинтарі пасуть свиней

Люди оформляють кредит у банку під 16 відсотків річних, з яких 13 відсотків виплачує наш фонд. Вони платять лише 3. Така позика дається максимум на 15 років. Перший внесок – 25 відсотків. За такою схемою працюють державні банки – «Укргазбанк», «Ощадбанк», «Укрексімбанк». Вони надають свої консультації з приводу цих програм у кожному своєму відділенні на Полтавщині та по всій Україні.

– Які умови участі в такій програмі?

– Підтвердження необхідності поліпшення житлових умов та платоспроможності позичальника – після обов’язкових виплат банку в нього повинен залишатися прожитковий мінімум на кожного члена сім’ї, а сума виплат кредиту не повинна перевищувати 50 % від загального сімейного доходу. Так, якщо сім’ї з двох людей треба платити 2 тисячі гривень, то дохід таких позичальників має складати не менше 4,3 тисяч гривень.

– Які квартири можна купувати за цією програмою?


– Лише квартири в нових будинках або введених в експлуатацію не пізніше 2007 року – нові квартири, не викуплені у забудовника. Вторинне житло за такою схемою придбати не можна. Площа, на яку буде надаватися 3% кредит, залежить від кількості членів сім’ї та коливається від 40 до 76 квадратних метрів, різниця між фактичною та нормативною площею сплачується покупцем за власний рахунок.

Тому вигідно, коли для участі в цій програмі сім’я підключає усіх своїх родичів. Є обмеження і щодо вартості такої квартири. Для житла в Полтаві вона не повинна перевищувати 5 тисяч гривень за квадратний метр, а для інших населених пунктів області – 4 тисячі гривень. Але середня вартість квадратного метра в Полтаві – 5,5 тисяч гривень. Цю різницю доплачує покупець.

– Чи можна взяти кредит на зведення власного будинку?

– Можна. Однак слід розуміти, що остаточне рішення про надання позичальнику кредиту на будівництво (реконструкцію) чи придбання житла в об’єкті приймає саме банк відповідно до своїх внутрішніх правил. Тобто для будівництва власного житла за кредитні кошти виникне необхідність пройти акредитацію цього проекту саме у банківській установі.

– А щодо решти програм, яку роль там відіграє місце в квартирному обліку? Як довго людині доводиться чекати своєї черги?

– Для більшості програм нашого фонду перебування в черзі на житло в своєму органі місцевого самоврядування (міськраді чи сільраді) і на нашому обліку – обов’язкова умова. А далі все залежить від вашої позиції у відповідній рейтинговій системі. Вона залежить від кількості набраних вами балів, що надаються за відповідні умови.

Одні, не набираючи достатньої кількості балів, можуть перебувати на останніх позиціях і до 10 років. А хтось з моменту реєстрації в нашому обліку може одразу опинитися в лідируючих позиціях цього рейтингу.

Так, першочергове право на участь у цих програмах мають сім’ї з дітьми (причому чим більше дітей, тим вища рейтингова позиція сім’ї), молоді вчені з науковими званнями, майстри спорту найвищих досягнень, включені в Національну збірну України, учасники війни в Афганістані, інваліди, а також ті сім’ї, у яких чоловік або дружина користуються правом першочергового або позачергового надання житлових приміщень. Але, звісно ж, має значення і період, упродовж якого люди вже стоять на такому обліку. Що довше, то більше шансів отримати житло на пільгових умовах.

Державна програма «Доступне житло» була введена в травні 2012 року. Вона здешевлює вартість житла для молодих сімей. Вона передбачає, що кредитна ставка на купівлю житла становить 3% річних, тоді як середня по Україні – більше 20%

Власники нової квартири змушені винаймати своє колишнє житло

Трикімнатну квартиру за допомогою Фонду в мікрорайоні Левада в Полтаві влітку цього року придбала собі 32-річна мати двох дітей, полтавка Олена. Вона скористалася програмою будівництва доступного житла (70/30). До того сім’я стояла в черзі майже сім років.

– Ми з чоловіком та двома синочками жили в однокімнатній квартирі чоловікових батьків. Продали її за 240 тисяч гривень, батьки додали ще 72 тисячі – так зібрали суму для 70-відсоткової виплати забудовникам. А 30 відсотків сплатив Фонд. Загалом ця квартира коштує 440 тисяч гривень, – розповідає Олена. – Вона – в 14-поверхівці. Ми хотіли собі квартиру в іншій новобудові на дев’ять поверхів у тому ж кварталі, але її не включили до цієї програми.

Будинок планують здати в експлуатацію у лютому наступного року. Однак переїхати до нового житла сім’я зможе не раніше, ніж через рік, адже воно не пристосоване до проживання.

– Квартира абсолютно «гола» – ні батарей, ні сантехніки, ні міжкімнатних дверей, ні розеток. Лише поштукатурені стіни, вставлені вікна та покладена «чорнова» стяжка підлоги, – говорить жінка. – Щоб там можна було жити, треба буде вкласти ще приблизно 200–300 тисяч гривень. Доведеться працювати, відкладати, продати гараж. Зараз майже за 2 тисячі гривень винаймаємо свою колишню квартиру у нових власників. Але вони дозволили нам там пожити лише півроку. Далі будемо шукати іншу квартиру.



Схожі матеріали:
👁 1301
Категорія: Актуально
Теги: Полтавщина, молодь, житло




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ