Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


23.12.2023

Де купити автоцивілку і як її перевірити


Наявність страхового поліса є обов'язковою вимогою для власників автомобілів


автоцивілка

Кожен досвідчений водій в Україні обов'язково знає, що без страховки користуватися автомобілем – це заборонено законом. Але не всі до кінця розібралися у цьому питанні. Подолати наслідки дорожньо-транспортної пригоди без підтримки страхових компаній буде дуже накладно для сімейного бюджету. По суті придбати поліс ОСЦПВ зараз можна онлайн просто, швидко та безпечно. Як не помилитися з цим, розповімо далі.

Що таке ОСЦПВ простими словами

ОСЦПВ або його ще називають автоцивілкою — це обов'язкове страхування відповідальності водіїв транспортних засобів. Іншими словами, власники легкових автомобілів, мотоциклів, моторолерів, вантажівок, причепів та електрокарів повинні щороку оформлювати поліс. Принцип дії такого поліса простий: якщо власник страховки винний у ДТП, страхова компанія, з якою у вас є договір, відшкодує збитки потерпілим. Винуватець не сплачуватиме за ремонт транспортних засобів потерпілих або за лікування постраждалих. Йому доведеться лише відновити самостійно власний транспорт.

Таким чином страховий поліс ОСЦПВ захистить ваш бюджет, якщо ви винуватець ДТП, оскільки компенсація потерпілим стає справою страховика. А якщо ви постраждаєте від аварії, ви не будете залежати від фінансового стану іншого водія, а компанія гарантує відшкодування.

Скільки заплатить страховик по автоцивілці

З 2022 року було збільшено ліміти щодо виплат за обов'язковою автостраховкою. На цей час суми відшкодування є такими: до 160 000 грн, якщо заподіяна шкода майну та до 320 000 грн на випадок потреби у медичних послугах для постраждалої особи. Якщо сума фактичної компенсації від страхової компанії недостатня для покриття витрат, решту оплачує винуватець. Водій може убезпечити своє фінансове становище, додатково придбавши розширену автоцивілку. Цей поліс збільшує ліміти відшкодувань до 1 млн грн. При цьому вартість такого добровільного страхування є невеликою. Це допомагає мінімізувати ризики водія під час розв'язання питань про компенсацію.

Що буде, якщо не оформити страховку

Наявність страхового поліса є обов'язковою вимогою для власників автомобілів. Значущість автоцивілки можна зіставити з важливістю посвідчення водія та технічного паспорта, тому ігнорування страховки або прострочення її терміну дії звучить несерйозно. За відсутності такого договору водієві загрожує штраф від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Крім того, винуватець аварії зобов'язаний сплатити штраф, встановлений поліцією, та відшкодувати збитки постраждалим на ремонт транспортного засобу.

Як оформити електронний поліс автострахування

Вже декілька років паперові та електронні формати полісів автоцивілки діють паралельно та абсолютно рівнозначні. Це приносить низку переваг для автовласників: тепер вони можуть оформити поліс ОСЦПВ онлайн, заощаджуючи час та вибираючи компанію, якій можна довіряти. Також користуватися електронною страховкою зручно — її не можна втратити, він не зношується, завжди доступна водієві через смартфон.

Попри ці плюси, деякі автолюбителі іноді ще віддають перевагу традиційним паперовим полісам, що пояснюють силою звички і усталеною практикою. Проте якщо говорити про безпеку, то електронні поліси унеможливлюють ризики, з якими зустрічаються автовласники при оформленні паперових полісів.

Перевірити дані поліса ОСЦПВ не складно. Це можна зробити на сайті Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ), де всі компанії, які займаються страхуванням відповідальності водіїв, завантажують інформацію про оформлені договори.

Електронна автоцивілка автоматично потрапляє до бази даних МТСБУ при її придбанні, і її чинність можна перевірити одразу після покупки. На цьому порталі передбачена можливість контролю за ОСЦПВ за двома параметрами:
  • за номером автомобіля;
  • за номером конкретного бланка поліса.
Ввівши номер бланка електронного поліса у розділі «Перевірка поліса ОСЦПВ» на сайті, отримаємо підтвердження його дійсності. Підкреслимо ще раз, що використання сучасних технологій для онлайн-страхування не тільки зручне, але й просте, оскільки не потребує додаткового клопоту.

Схожі матеріали:
👁 766
Категорія: Прес-реліз
Теги: Автоцивілка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ