Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


28.05.2020

Діти мають право на щастя!


Найкраще середовище для життя й розвитку дитини – сім’я


Цікаве життя людини. Хтось народжується щасливим, комусь доводиться пережити складні обставини долі, але є і такі долі, коли не має змоги щось змінити самому. Саме дитячі долі в руках дорослих, і тому важко переживати за дітей, чиє життя понівечено та з самого початку зруйновано. Відсутність батьківського тепла, маминої колиски на ніч, іграшок та подарунків на свята від рідних – все це є життя дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.

Ці діти живуть в закладах, мають одяг та їжу, влітку вони відпочивають в оздоровчих таборах, але єдине – їх  ніхто не чекає, і нікому пожалітись про забитий синець чи успіх у спортивних змаганнях. Саме тому, держава підтримує створення сімейних форм виховання дітей-сиріт. Це прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.


м. Гребінка, День захисту дітей (01.06.2017)
 

Прийомна сім’я – це сім’я або особа, що добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від однієї дитини до чотирьох на виховання та спільне проживання.

Дитячий будинок сімейного типу - окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Фінансування прийомних сімей здійснюється за рахунок державного бюджету:
 
 - розмір щомісячної державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьків кого піклування, становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку.

- одному з прийомних батьків виплачується грошове забезпечення. Порядок призначення і виплати грошового забезпечення визначається Кабінетом Міністрів України.

- кошти, що виділяються на утримання дітей у прийомній сім'ї, перераховуються на особистий рахунок одного з прийомних батьків, відкритий в установі банку за місцем проживання прийомної сім'ї.

- на час навчання прийомних дітей у професійно-технічних навчальних закладах, вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації після досягнення ними 18-річного віку кошти на їх утримання виділяються прийомними батьками з державного бюджету, якщо прийомні діти на час навчання проживають у прийомній сім'ї.

- держава забезпечує безкоштовне оздоровлення прийомних дітей у дитячих навчальних закладах.

Особливістю прийомної сім’ї як альтернативної форми сімейного влаштування дітей, які залишилися без батьківського піклування, є те, що:
 
- дитина, яка виховується у прийомній сім’ї, не позбавляється статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, за нею залишаються всі пільги, передбачені законодавством для таких категорій дітей;

- між прийомними батьками та прийомними дітьми сімейних правовідносин не виникає;

- кандидати в прийомні батьки обов’язково проходять курс підготовки, розрахований на осмислення батьками проблем, пов’язаних із приходом у сім’ю нового вихованця;

- прийомні батьки у вирішенні проблем прийомної дитини співпрацюють із соціальним працівником, який здійснює соціальний супровід прийомної сім’ї, що передбачає надання комплексу правових, психологічних, соціально-педагогічних, соціально-економічних, соціально-медичних та інформаційних послуг, спрямованих на створення належних умов функціонування прийомної сім’ї;

- прийомні діти мають право підтримувати контакти з біологічними батьками й іншими родичами в тому разі, якщо таке спілкування не суперечить інтересам дитини і не заборонені рішенням суду.

Відповідальність за створення і функціонування прийомних сімей покладається на райдержадміністрацію або виконавчий комітет міськради. Безпосередня робота з кандидатами на створення прийомної сім’ї та діючими прийомними сім’ями покладається на службу у справах дітей та центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Найкраще середовище для життя й розвитку дитини – сім’я. Якщо це можливо, кожна дитина має зростати в сімейному оточенні, в атмосфері любові, бо лише так повною мірою забезпечуються її потреби, створюються оптимальні умови для гармонійного розвитку та успішної соціалізації.

За великим рахунком, чужих дітей не буває. Адже, як відомо, вони – наше майбутнє. На жаль, обділені діти, відчуваючи свою неповноцінність і беззахисність, часто зневіряються у справедливості суспільства та сенсі подальшого життя. Тому ми, дорослі,  з свого боку маємо докласти максимум зусиль для того, щоб не допустити втрати віри, любові та надії у дітей, яким не пощастило з біологічними батьками.

Якщо Ви небайдужі до дітей, які потребують батьківської любові, родинного тепла, якщо Ви вирішили створити прийомну сім’ю на базі своєї родини ми завжди чекаємо на Вас в Гребінківському районному  центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, який розташований за адресою: м. Гребінка, провул. Олексія Припутня, 1, адмінбудинок, ліве крило, ІІІ поверх, моб. т. (050) 539-86-18, контактна особа Даценко Валентина

Схожі матеріали:
👁 836
Категорія: Соціальний захист
Теги: Сім’я, Прийомна сім’я, батьківська любов, діти, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ