Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


17.10.2013

«Долар має коштувати не менше 9,5 гривні»


Підтримка стабільного курсу протягом останніх років при негативній ситуації на зовнішніх ринках фактично задавила економіку


«Долар має коштувати не менше 9,5 гривні»

Поступове подорожчання долара, підвищення плати за проїзд у міському транспорті та обіцяне підвищення тарифів за комунальні послуги змушує українців з острахом чекати нового «покращення».

Про те, якої фінансової «погоди» нам очікувати найближчим часом, ми запитали в доктора економічних наук, професора кафедри міжнародної економіки Полтавського університету економіки і торгівлі Владислава Гончаренка

– Владиславе Васильовичу, які фінансові прогнози на найближчі півроку найбільш вірогідні?

– Немає такого розумного прогнозу, який би не міг бути перекресленим черговою дурістю нашого уряду чи Нацбанку. Економіка України протягом останніх років управляється в «ручному режимі». Тут діють не економічні закони, а політична доцільність. Є політичне завдання – забезпечити стабільність. На виконання цього завдання були кинуті всі наявні ресурси. Їх не вистачає, тому залучаються зовнішні кредити. Від того, як довго нам будуть готові позичати гроші, і залежить розвиток подій. Думаю, що недовго. Але це стане зрозуміло після того, чи підпише Україна договір про Асоціацію з Євросоюзом, чи ні.

– Чи існує нині серйозний ризик падіння гривні або долара?

– З економічної точки зору цей ризик досить високий. Але чи готовий Нацбанк «спалити» всі золотовалютні резерви для підтримання стабільного курсу гривні? Я не знаю. І, мабуть, лише кілька людей в країні знають відповідь на це питання.

Підтримка стабільного курсу протягом останніх років при негативній ситуації на зовнішніх ринках фактично задавила економіку. На мій погляд, для її швидкого відновлення курс має бути не менше 9,5 гривні за долар. На сьогодні курс гривні тримається лише на політичному прагненні НБУ утримувати його на стабільному рівні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині з’явилися блакитні долари

– Чи можуть від цього постраждати банківські вклади громадян?

– Безперечно. Думаю, що у дуже багатьох вкладників можуть виникнути проблеми з поверненням своїх вкладів. Однак, як би це не парадоксально звучало, ситуація залежить не так від банків, як від самих вкладників. Доки вони спокійні – все начебто нормально. Однак, якщо вони почнуть масово забирати вклади, грошей усім навряд чи вистачить. Тому, якщо почнеться паніка у вкладників НБУ або «заморозить» вклади, або почне друкувати гроші і надавати їх банкам для виконання зобов’язань. А ці гроші зразу «перетечуть» або на товарний ринок, викликавши інфляцію, або на валютний ринок, спровокувавши девальвацію гривні. Який шлях обере НБУ – важко сказати.

– Як можна захиститися від девальвації?

– Девальвація – це зниження курсу однієї валюти щодо іншої. Порятунком від девальвації є перехід зі слабшої валюти у сильнішу. Але проблема у тому, що зараз у світі відбувається «війна девальвацій». Кожна країна намагається ослабити свою валюту, щоб стимулювати експорт і захистити внутрішній ринок від дешевого імпорту. Тому спостерігаються досить великі курсові коливання різних валют.

– Падіння гривні може відобразитися на заробітній платі пересічного українця?


– Стосовно «білих зарплат» – ні. На зарплатах «у конвертах», скоріше – так.

– Яка валюта, на Ваш погляд, найстабільніша?


– Українська гривня. І це – без жартів. Більшість країн прагнуть ослабити свою валюту, щоб підтримати своїх виробників. В Україні – монетарна політика, спрямована на підтримку не виробників, а стабільного курсу.

– Чи слід очікувати подорожчання товарів?

– Слід. Як вітчизняних, так і імпортних, але з різних причин. Однак, є товар, який не буде дорожчати, – це нерухомість. Ціна на неї продовжуватиме падати ще
 принаймні кілька років.

Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 843
Категорія: Актуально
Теги: долар, економіка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ