Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


13.04.2016

Гребінківська ЗОШ №1: Чорнобиль – горе України, її незагоєна рана


26 квітня – це найтрагічніша дата в історії нашого народу


Гребінківська ЗОШ №1: Чорнобиль – горе України, її незагоєна рана8 квітня 2016 року учні 7,8,10 класів Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 разом з заступником директора школи з виховної роботи Хворостян О.О. та класним керівником 10 класу Таран Л.В. їздили на екскурсію у м.Київ у Національний музей «Чорнобиль». Цей захід приурочений 30-й річниці з дня трагедії на Чорнобильській АЕС. Безкоштовна поїздка для дітей нашого навчального закладу була організована за сприяння голови районної Всеукраїнської громадської організації «Союз. Чорнобиль. Україна» Петренка М.П.

26 квітня – це найтрагічніша дата в історії нашого народу. Адже цього дня 1986 року сталася жахлива подія – вибух четвертого атомного реактора на Чорнобильській АЕС. Цей трагічний випадок намагалися замовчати перед світом, але страшна радіація, яку вітер поніс на північ, стурбувала шведські, фінські та норвезькі урядові кола. Вони почали бити тривогу і ставити запитання Москві. Проте відповіді на них не було ще два з половиною дні.

Не знали про катастрофу і люди в Україні, які вийшли у Києві на Першотравневу демонстрацію, відпочивали з дітьми на природі, садили картоплю на городах.

Пам’ять знову і знову повертається до тієї страшної дати, коли жменька пожежників під керівництвом лейтенантів внутрішньої служби Володимира Правика та Віктора Кібенка через чотири хвилини після аварії вступили в жорстокий і смертельний поєдинок з розбурханою атомною стихією. Про все це розповідається у музеї, який було відкрито 25 квітня 1992 р. за ініціативою Міністерства внутрішніх справ України у спеціально реконструйованому історичному будинку Пожежної каланчі — пам'ятнику архітектури початку XX ст., де пізніше розміщувалось Подільське пожежне депо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гребінківська ЗОШ №1: ІІ етап Всеукраїнського фестивалю-конкурсу "Молодь обирає здоров'я"

Експозиція музею « Чорнобиль» налічує близько 7 тисяч експонатів — розсекречені документи, карти, фотографії, пам'ятки народної архітектури Полісся, зібрані експедиціями у Чорнобильській зоні відчуження. Екскурсовод розповіла учням і про героїчну, самовіддану працю людей багатьох професій — цивільних і військових — по ліквідації наслідків найбільшої техногенної та радіоекологічної катастрофи сучасності — ядерної аварії на Чорнобильській АЕС; і про постчорнобильську екологічну ситуацію в Україні, і про міжнародне співробітництво з питань обмеження наслідків Чорнобильської катастрофи. Діти звернули увагу на оснащеність цього закладу сучасними аудіовізуальними та інформаційно-довідковими технічними засобами, діючими макетами, які розширюють хронологічні та тематичні рамки музею, підсилюють достовірність існуючої експозиції, а електронна «Книга пам'яті учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» дає можливість ширше осягнути масштаби трагедії через долі тисяч людей.

 

 

Учні , які побували у цьому музеї, побачили унікальні відеоматеріали про катастрофу і її наслідки, діючу трифазову діораму «Чорнобильська АЕС до, під час та після аварії», діючий макет енергоблоку ЧАЕС. Чимало представлених у музеї документів оприлюднено вперше.

Час невпинно йде вперед. Віддаляється чорна дата Чорнобиля, про яку з болем і сльозами згадуємо нині. І хочеться, щоб більше ніколи і ніде не повторилося подібне лихо.
Ти пам’ятай, дорого, їх сліди,
По них з окіл на літописну Прип’ять
Чорнобильці у гнізда свої прийдуть,
І вернуться лелеки назавжди!
Як би хотілося повірити у ці слова. А , може, так і буде?!
Гребінківська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1


Схожі матеріали:
👁 1267
Категорія: Шкільний екран
Теги: учні, екскурсія, Чорнобильська АЕС




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ