Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


07.03.2022

Інститут нацпам’яті розповідає як валилась Російська імперія 105-років тому


Цими днями виповнюється 105 років масових протестів в тодішньому Петрограді, столиці Російської імперії, які отримали назву Лютневої революції


як валилась Російська імперія 105-років тому

Цими днями виповнюється 105 років масових протестів в тодішньому Петрограді, столиці Російської імперії, які отримали назву Лютневої революції і завершились ліквідацією монархії Романових.

Ще у середині лютого 1917 року усім, і в Росії і у світі, здавалось, що усе під контролем. Так, ура-патріотична ейфорія, з якою імперія вступила у світову війну у 1914 році, розвіялась. Поразки армії, бардак з логістикою, дефіцит товарів, біженці – усе викликало розчарування і роздратування у російських обивателів. Але влада, на загальну думку, міцно тримала ситуацію в кулаці.

Та усе змінили чутки про можливе запровадження хлібних карток у столиці імперії. У місті почались розмови про відсутність хліба та майбутній голод. Налякані такими перспективами містяни кинулись громити хлібні лавки. Ще до того страйк оголосили робітники деяких заводів. Події почали стрімко наростати. 8 березня у місті розпочались велелюдні демонстрації. Далі сутички із поліцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни нищать пам’ятку культури-маєток голови Полтавської губернської земської управи Федора Лизогуба

Остаточний перелом настав за кілька днів, коли до протестів приєднались солдати запасних частин. Вони отримали наказ про відправку на фронт. Помирати їм не хотілось, як і міняти затишні столичні казарми на брудні окопи. Тож перейшли на бік протестуючих. До речі, першим піднявся запасний батальйон Волинського полку. Після цього доля монархії була вирішена. 15 березня кривавий імператор Ніколай ІІ зрікся трону.

Отож, проблеми із товарами для обивателів і перспектива відправки на фронт солдатів стали тими причинами, що повалили російську монархію у 1917 р. Нині бачимо в російській нео, чи точніше недоімперії схожі тенденції. Мережа Ашан за порєбріком уже обмежила росіянам відпуск в одні руки низки продовольчих товарів. Заговорили там були і про мобілізацію. Щоправда, зупинились, мабуть, відчули, якими змінами у суспільних настроях це може обернутись. Але закриттям Facebook і YouTube зупинити розчарування не вдасться. Історія має здатність повторюватись.

За матеріалами офіційного телеграм-каналу
Українського інституту національної пам’яті


Схожі матеріали:
👁 383
Категорія: Актуально
Теги: Революція, Петроград, Російська імперія, протести




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ