Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


05.02.2022

Як будують автомобільні дороги у Німеччині


Перш ніж збудувати дорогу, на її місці землерийна техніка вибирає від 1 до 2 метрів ґрунту.


Німецькі автобани вважаються одними з найкращих у світі. Їх якістю та довговічністю багато хто захоплюється, особливо у пострадянському просторі. Але які ж чудодійні технології застосовують для їхнього будівництва німці?

Насправді, німецькі автобани роблять із таких самих матеріалів, як і у всьому світі: бетону та асфальту. Але їхньою головною особливістю є «подушка», яку розміщують під дорожнім покриттям. Завтовшки вона може досягати до 2 метрів, і складається з кількох шарів будівельних матеріалів.


Як будують автомобільні дороги у Німеччині
 

Перш ніж збудувати дорогу, на її місці землерийна техніка вибирає від 1 до 2 метрів ґрунту. Потім у траншею, що вийшла, пошарово укладають «подушку» з гравію, піску і глини (іноді в георешітку), ретельно утрамбовуючи кожен з шарів. «Шарований пиріг», що утворився, поливають вапняним розчином або розчином хлориду кальцію, все це ретельно перемішують, а потім знову утрамбовують.

В результаті подібних маніпуляцій така підкладка здатна практично завжди утримувати в собі постійний необхідний відсоток вологи, що забезпечує дорожньому покриттю здатність не просідати і не «спухати». Тільки потім на створену подушку укладають бетонне або асфальтове покриття. Бетонне полотно німці додатково покривають спеціальною захисною плівкою, яка запобігає розтріскуванню бетону від сонця та вологи.

А якщо під час укладання асфальту піде дощ, німецькі робітники, на відміну від наших, обов'язково повністю зупинять роботи і відновлять їх лише після повного висихання ділянки.


Як будують автомобільні дороги у Німеччині
 

При цьому німецькі дороги будують таким чином, щоб вони не заважали людям, які проживають поблизу. Для цих цілей їх покривають спеціальним звукопоглинальним матеріалом, товщина якого іноді може сягати 10 см.

Кожна дорога в Німеччині має свій термін гарантії – щонайменше 30 років, протягом якого дорожня компанія, що її побудувала, зобов'язана безкоштовно підтримувати технічний стан та справність траси. Цей момент є своєрідною гарантією якості початкового будівництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літак Guardian поєднує електричний eVTOL з реактивним двигуном, з можливостями амфібії

Стати свідком проведення ямкового ремонту у Німеччині практично неможливо – така методика тут неприпустима, насамперед тому, що латання асфальтних дірок призводить до нерівностей на дорогах. А будь-яка поломка машини або аварія, що виникли у зв'язку з цим, можуть вилитися німецькій автодорожній компанії у серйозні судові позови та штрафи.

Враховуючи всю педантичність та німецьку копіткість у виконанні завдань, а також застосування найсучаснішої спецтехніки та технологій, будівництво 1 км німецького автобану в середньому обходиться майже у 6 млн. євро.


Як будують автомобільні дороги у Німеччині
 

Проте, якщо згадати, що побудована якісно дорога багато років не вимагатиме до себе уваги, не викликатиме необґрунтованих заторів та аварій, то це зовсім небагато. Що цікаво, будівництво 1 км нашої дороги обходиться також у $5-6 млн, ось тільки її якість із німецькою не зрівняється.

Схожі матеріали:
👁 435
Категорія: Технології
Теги: будівництво доріг, будівництво, технологія будівництва, автобан




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ