Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


09.03.2023

Як допомогти своєму родичу позбутися алкогольної або наркотичної залежності


Наркоманія – це хвороба, при якій людина не може відмовитися від вживання наркотичних речовин


Як відбувається лікування від алкоголізму
 

Алкоголізм та наркоманія – це серйозні проблеми, які страждають мільйони людей у світі. Вони приносять шкоду не тільки здоров'ю та життю залежного, але й руйнують сім'ї, кар'єри та соціальні зв'язки. Але чи можна допомогти своєму родичу позбутися цих залежностей? І якщо так, то як? Давайте розбиратися.

Як дізнатися, що твій родич наркоман?

Алкоголізм – це хвороба, при якій людина не може контролювати своє споживання алкоголю. Вона поступово втрачає інтерес до всього, крім пиття, страждає від фізичних та психологічних порушень (печія, захворювання печінки, наприклад, гепатит С), втрачає престиж у суспільстві та серед друзів. Алкоголік може втратити роботу, житло, здоров'я та навіть життя через свою залежність.

Наркоманія – це хвороба, при якій людина не може відмовитися від вживання наркотичних речовин. Вона поступово псує свої функції мозку та органів, страждає від галюцинацій, параної, депресії та агресивності. Наркоман може скоїти злочин або самогубство через свою залежність.

Для того, щоб допомогти своєму родичу позбутися алкогольної або наркотичної залежності, потрібно спочатку виявити ознаки цих захворювань.

Деякими із них є:

  • Зміна поведінки: дратівливість, нервозність, агресія, брехня, втрата інтересу до роботи та хобі;
  • Зміна зовнішності: почервоніння очей, запах алкоголю чи наркотиків з рота, недоглядана одежа та волосся;
  • Зміна здоров'я: погане самопочуття, слабкість, головний біль, нудота, розлади сну та апетиту;
  • Зміна фінансового стану: нестача грошей на основні потреби, борги та крадіжки.

Якщо ви помітили такі ознаки у свого родича, то не ігноруйте проблему. Намагайтеся поговорити з ним про його стан та запропонувати допомогу – записати на лікування наркоманії у Хмельницькому в Центр Здорової Молоді https://czm-maa.org/likuvannia-narkomanii.html. Але і говорити треба правильно.

Ось деякі поради, як це зробити:

  • Виявляйте сприйнятливе ставлення до людини. Не кричіть на неї та не ображайте, продемонструйте свою любов та підтримку;
  • Вислухайте думки та почуття залежного. Не перебивайте та не сперечайтеся, дайте можливість висловитися;
  • Поясните наслідки залежності для здоров'я, роботи, сім'ї та майбутнього. Наведіть конкретні приклади та факти;
  • Запропонуйте їй звернутися за професійною допомогою в Центр Здорової Молоді у Хмельницькому;
  • Запевніть родича, що будете поруч з ним на всьому шляху одужання;
  • Не вимагайте негайної зміни. Пам'ятайте, що алкогольна або наркотична залежність – це хвороба, яка потребує часу та ефективного лікування. Будьте терплячими та наполегливими;
  • Дбайте про себе. Не жертвуйте своїм здоров'ям, роботою або особистим життям через проблему свого родича. Знаходьте час для власного відпочинку та розвитку. При потребі звертайтеся за психологічною підтримкою.

Як відбувається лікування від алкоголізму в Центрі Здорової Молоді?

Алкоголізм – це серйозна проблема, яка псує життя не тільки самої залежної людини, а й її близьких. За даними ВООЗ, в Україні близько 2 мільйонів людей страждають від алкогольної залежності. Це один із найвищих показників у Європі.

Лікування алкоголізму – це складний і тривалий процес, який потребує професійної допомоги та підтримки. Одним із найефективніших способів лікування є реабілітація в спеціалізованому Центрі Здорової Молоді – це некомерційна організація, яка займається лікуванням і реабілітацією людей з алкогольною, наркотичною, ігровою та іншими видами залежностей.

Реабілітаційний центр у Хмельницькому був заснований 2004 року групою ентузіастів-лікарів і колишніх залежних людей, які вирішили допомогти іншим вийти з важкого стану. Відтоді центр успішно працює і допомагає сотням людей повернутися до здорового способу життя.

Заклад розташований у тихому і затишному місці на околиці Хмельницького. У центрі є все необхідне для комфортного проживання та лікування: затишні номери, загальна їдальня, спортивний майданчик, бібліотека, комп'ютерний клас і навіть власна церква.

Для лікування алкоголізму у Хмельницькому https://czm-maa.org/likuvannia-alkoholizmu.html можна звернутися цілодобово за телефоном або через сайт https://czm-maa.org/. Там же можна дізнатися детальну інформацію про ціни та послуги центру.
 

Програма лікування

Програма лікування від алкоголізму в Центрі Здорової Молоді заснована на 12-кроковій моделі Анонімних Алкоголіків (АА). Це світова практика, яка довела свою ефективність протягом десятиліть.

Програма складається з трьох етапів:

  • Детоксикації – очищення організму від алкоголю і його продуктів розпаду. На цьому етапі пацієнт отримує медичну допомогу та виведення із запою;
  • Реабілітації – відновлення психічного і соціального здоров'я пацієнта. На цьому етапі пацієнт бере участь у різноманітних заняттях і групах підтримки, які допомагають йому усвідомити причини і наслідки своєї залежності, прийняти відповідальність за своє життя і налагодити стосунки з близькими. Також пацієнт вивчає основи духовності та моралі, які допомагають йому знайти новий сенс життя.
  • Післяреабілітаційного періоду – підтримки досягнутих результатів і профілактики зривів. На цьому етапі пацієнт продовжує відвідувати зустрічі АА та інші групи підтримки, отримує консультації від наставників і волонтерів центру, бере участь у різних соціальних проєктах і заходах.

Програма лікування від алкоголізму та реабілітація триває від 3 до 12 місяців залежно від індивідуальних потреб і можливостей пацієнта. Протягом усього періоду лікування пацієнт перебуває під постійним наглядом кваліфікованих фахівців: лікарів-наркологів, психотерапевтів, соціальних працівників і духовних наставників.

Якщо ви або ваш близький страждаєте від алкогольної чи наркотичної залежності, не відкладайте вирішення своєї проблеми. Зв'яжіться з Центром Здорової Молоді за телефоном 098-344-08-29 або через сайт https://czm-maa.org/ru/ вже сьогодні!



Схожі матеріали:
👁 263
Категорія: Прес-реліз
Теги: наркозалежність, лікування, наркоманія, Лікування наркозалежності




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ