Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


28.03.2020

Як в Україні ховатимуть померлих від коронавірусу


Дезінфекція хлором та облік присутніх


Тіло померлого мешканця Тернопільської області віддали родичам у мішку, перевозили його власним транспортом, опускали домовину міський голова із заступником, голова сільради та родич померлого. 68-річний мешканець села Ковалівка став 5 жертвою коронавіруса в Україні.

Попри відсутність особливих рекомендацій від ВООЗ, у деяких країнах при похованні померлих від COVID-19 використовують захисне спорядження, в деяких — навіть не допускають родичів. З‘ясовуємо, які спеціальні правила поховання запровадять в Україні.

Як в Україні ховатимуть померлих від коронавірусу
 

Навіщо потрібні особливі заходи при похованні?

Про те, що МОЗ розробляє правила поховання померлих від коронавірусу, заступник міністра охорони здоров’я та головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив ще 23 березня. Наголосив, що найбільший ризик зараження — під час поховальних обрядів, через скупчення людей та прощальні поцілунки.

Рекомендації розробляли у Центрі громадського здоров’я, серед заходів безпеки, зокрема, дезинфекція труни — прокоментувала речниця центру Валерія Сало.

Що буде з тілом?

Зараз на підпис міністра охорони здоров’я чекають 2 накази від МОЗ. У них ідеться про дезінфекцію тіла, поміщення його в герметичний мішок та поховання в закритій труні, розповів hromadske експерт директорату громадського здоров'я МОЗ Павло Паламарчук:

«Після завершення розтину тіло обробляється дезінфекційним хлорвмісним розчином, поміщається у непроникний герметичний пакет-мішок, та вкладається в труну, яка щільно закривається»

Чи зможуть рідні бути на похороні?

Так. У наказі йдеться лише про обмежену кількість людей, відстань між ними та облік присутніх:

«Поховання або кремація померлих від вірусних пневмоній та тяжких гострих респіраторних інфекцій, з підозрою на коронавірусну хворобу (COVID-19), здійснюється у щільно закритій труні. Доцільно обмежити число присутніх під час поховання та дотримуватися відстані між ними не менш, ніж 1,5 метри. При похованні здійснюється облік осіб, які були присутні, у довільній формі із зазначенням дати і часу перебування; прізвища, ім’я, по-батькові; адреси проживання; контактного номеру телефону».


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Xiaomi створює розумну захисну маску з контролем повітря

Як ховатимуть тих, хто помер удома?

Усіх померлих від коронавірусної інфекції, незалежно від того, де наступила смерть — у лікарні чи вдома — ховатимуть за тими самими правилами.

Як раніше ховали померлих від коронавірусу?

Раніше заходи під час похорону жертв пандемії залежали від місцевої влади.

Першу жертву COVID-19 в Україні, 71-річну мешканку Радомишля, поховали 14 березня на центральному цвинтарі, але без рідних та знайомих. Родина померлої перебувала на самоізоляції. Організацією похорону 33-річної мешканки Чернівців займався її батько, а в Івано-Франківську місцева влада виділила окреме місце на кладовищі для померлих від коронавірусу.

Схожі матеріали:
👁 894
Категорія: Актуально
Теги: коронавірус, поховання




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ