Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


29.06.2014

Як вберегтися від шахраїв при купівлі в інтернеті?


Для мінімізації ризику стати жертвою шахраїв при участі в електронній комерції слід дотримуватись наступних порад


Як вберегтися від шахраїв при купівлі в інтернеті?

Для мінімізації ризику стати жертвою шахраїв при участі в електронній комерції слід дотримуватись наступних порад:

У разі придбання товарів, що реалізуються через Інтернет, рекомендується здійснювати переказ коштів лише на банківські рахунки або розраховуватись зі службою доставки.

Не рекомендується для переказу коштів користуватися послугами напівлегальних електронних платіжних систем, що не перевіряють своїх клієнтів.

Слід вимагати від продавця копії паспорта, а для інтернет-магазинів - реєстраційних документів суб’єкта господарювання, перевірити відповідність банківських реквізитів з даними продавця.

Як свідчить практика, у переважній більшості випадків шахраї для отримання коштів використовують банківські картки сторонніх осіб. Отже, розбіжність між анкетними даними продавця і П.І.Б. особи, на рахунок якої пропонується переказати кошти, повинно насторожити.

Серед найпростіших способів виявлення можливого недобросовісного продавця – перевірка його номера телефону та електронної пошти за пошуковими сервісами Інтернет-мережі (Google, Мета-Україна та ін.). По-перше, може виявитись, що ці контактні дані належать зовсім іншій людині, ніж тому, ким представляється продавець. По-друге, пошукова система може виявити кілька інших облікових записів з такими ж телефоном та електронною поштою, що може свідчити про зміну продавцем відомостей про себе з метою обману покупців.

2) У разі продажу товарів через Інтернет не слід вчиняти платіжні операції, які Вам не зрозумілі, або діяти за інструкціями особи, яка представилась покупцем.

У даному випадку основним способом обману є пропозиція від шахрая, який представляється зацікавленим продавцем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині затримали грабіжника, який зривав з жінок золото

При цьому шахраї називають спочатку номер рахунка самої ж жертви. Як правило, власники платіжних карток знають на пам’ять реквізитів своїх карток, тому не помічають махінації. Далі зловмисник називає суму переказу, потім номер своєї картки. Таким чином, неуважна жертва вважає, що отримає кошти, а, насправді, відправляє свої кошти шахраям.

3) У разі надходження на електронну пошту, сторінку в соціальній мережі чи мобільний телефон пропозиції щодо оплатної участі у розіграші призів та коштів слід упевнитись чи не є така розсилка спамом, спрямованим на заволодіння коштами учасників.

Для цього слід пригадати чи залишали Ви свої контакти організаторам акції, до прикладу, шляхом заповнення анкети клієнта в магазині чи на сайті. Якщо такого випадку Ви не пригадуєте, то велика ймовірність того, що розсилка є несанкціонованою і не варто приймати участь в акції.

У разі надходження пропозиції від компанії, з якою Ви раніше контактували, слід перевірити інформацію про акцію на офіційному сайті організатора або зв’язатись з її представниками. Солідна компанія обов’язково викладе детальну інформацію на власному веб-ресурсі та на вимогу надасть вичерпну інформацію.

За матеріалами УКР УМВС України в Полтавській області



Схожі матеріали:
👁 1533
Категорія: Актуально
Теги: Інтернет, шахраї, поради




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ