Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


24.06.2013

Яким вимогам має відповідати державний службовець?


У Держслужбі поки що не має особливих «принад», але на молодь розраховують


Олександр Черчатий: Особливих прав у держслужбовця немає, тільки обмеження

23-го червня в Україні традиційно відзначається День державного службовця. Щоб дізнатися, який він — сучасний український держслужбовець, «Полтавщина» поспілкувалась з начальником Управління державної служби у Полтавській області Олександром Черчатим.

— Олександре Івановичу, скажіть будь ласка, державний службовець сьогодні, хто він?

— Якщо казати коротко, державний службовець — це особа, яка уповноважена на виконання функцій держави. Дуже часто помилково ототожнюють держслужбовців з працівниками бюджетної сфери, такими як вчителі чи лікарі. Це не вірно. Схожість полягає у тому, що фінансування в обох випадках іде з державного бюджету, але «бюджетники» не мають тих обмежень, які мають держслужбовці.

Той самий лікар чи вчитель може працювати на півтори ставки, може поєднувати свою роботу з іншими видами діяльності, у тому числі і з підприємницькою. Для держслужбовців у цьому плані держава вводить обмеження, але у той же час вона повинна гарантувати йому конкурентоспроможну заробітну плату і соціальний захист. Власне так і має бути.

— Хто може бути державним службовцем?


— У Законі «Про державну службу» чітко визначені критерії, яким має відповідати держслужбовець, а також передбачений конкурсний відбір для осіб, які вперше йдуть на державну службу. Крім того, по цій людині повинна бути проведена спеціальна перевірка, порядок якої чітко визначений. Процедура конкурсного відбору також чітко прописана і складається з кількох етапів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні дітям до 16 років заборонили перебувати в нічних клубах та ресторанах без супроводу одного із батьків

Це подача оголошення, де вказані кваліфікаційні вимоги до особи, яка претендує на цю посаду, письмовий іспит та проведення співбесіди. Після чого керівник за рекомендацією конкурсної комісії приймає рішення. Власне кажучи на державну службу відкриті двері і для молоді. Ми б хотіли, щоб більше молодих людей йшло на державну службу, і ми бачимо в них також цю зацікавленість.

— Яким вимогам має відповідати державний службовець?

— Особа повинна відповідати кваліфікаційним вимогам. Це має бути громадянин України, що вільно володіє державною мовою. Не повинен мати судимості, або ця судимість має бути відповідним чином погашена або знята. У Законі це чітко прописано.

— Чи існують у держслужбовців якісь особливі права порівняно з пересічними громадянами?

— Окремих додаткових прав безумовно немає, навпаки є обмеження. Особливих привілеїв також немає.

— Які обмеження у держслужбовців, а також обов’язки?


— Обов’язки прописані у посадовій інструкції, у кожного свої. А обмеження такі: заборона участі у страйках, заборона агітації за будь-яку політичну силу, і проявляти свою належність на неї. Держслужбовець не може займатись підприємницькою діяльністю. Взагалі будь-яка діяльність, не пов’язана з державною службою, заборонена Законом. Окрім викладацької роботи, медичної практики та творчої діяльності. Також забороняється поєднання (суміщення) роботи.

— Чи можуть родичі держслужбовця займатися підприємницькою діяльністю?


— Родичі мають право, закон не забороняє. Єдине, що родичі близького споріднення не мають права працювати в одній установі.

— З якою періодичністю держслужбовці проходять атестацію?


— Визначена процедура, за якою проходять атестації (раз на 3 роки) та щорічна оцінка. Але зараз іде мова про те, що залишиться лише щорічна оцінка. Тобто оцінювання результатів службової діяльності державних службовців здійснюється щороку безпосереднім керівником державного службовця та затвердження результатів оцінювання здійснюється керівником відповідного самостійного структурного підрозділу. Є плани, звіти, показники в роботі, саме за ними і проходить оцінювання.

— Яким чином здійснюється просування держслужбовців по службі?

— Існує система кадрового резерву, сьогодні поки що це положення дійсне. Під кожну посаду (навіть не керівну) в кожній установі повинен бути сформований кадровий резерв. Він може бути створений як з числа державних службовців, так і осіб, які претендують на державну службу. Людина працює, показує результати, і звісно має право на кар’єрне зростання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як полтавці потрапляють у сексуальне та трудове рабство

На жаль, кадровий резерв сьогодні у повному обсязі не працює, і з тієї кількості осіб, що призначаються на посади, з нього взято близько 7%. До речі у новому Законі таке явище, як кадровий резерв — не передбачено. Тобто залишиться лише конкурсний відбір.

— Що являють собою ранги держслужбовців?

— Існує система рангів, де кожній категорії посад (їх всього 7, найвища 1-ша) відповідає своя шкала рангів з 15-го по 1-й. Є відповідні вимоги і критерії, спочатку присвоюється найнижчий ранг у межах певної категорії, а потім в залежності від роботи, наявності — відсутності дисциплінарних стягнень, через 2 роки людині присвоюється черговий ранг. Але як тільки він отримав найвищий ранг у межах цієї категорії, то далі йому вже ранги не присвоюються доти, доки він не перейде на вищу посаду.

— З яких складових нараховується зарплата держслужбовців?


— Основу заробітної плати держслужбовця становить посадовий оклад. До речі їх розміри не переглядались з лютого 2008-го року, і сьогодні по суті зрівнялись до мінімальної заробітної плати. Тому маємо проблему, бо посадові оклади і спеціалістів, і завідувачів секторів, і начальників відділів фактично вирівнялись. Крім посадового окладу передбачена доплата за ранг, яка теж є мінімальною (найменший 15-й ранг — 45 грн, найвищий 1-й — 160 грн.).

Різниця, як бачите, номінальна і несуттєва. Крім того іде доплата за вислугу років, якщо вона є, і надбавка до 50% посадового окладу за інтенсивність роботи. Ну і останнє — це преміювання, але, як правило, фонд заробітної плати, який формується в установі невеликий і не дозволяє часто застосовувати такі заходи заохочення.

— Яким чином призначається пенсія держслужбовців?

— Відповідно до законодавства пенсія — це 80% від заробітної плати держслужбовця за останні два роки. Або за будь-який інший 2-х річний період.

— Чи мають право держслужбовці на службове житло?

— Житлове питання на сьогодні є актуальним, але не вирішується. Хоча розроблений проект постанови, що має вступити у силу разом з новим законом. За нею службове житло має надаватись не лише керівному складу, а й усім іншим. Умова лише одна — особа проживає в іншому населеному пункті, і не має житла по місцю служби. Така норма є, але як вона буде реалізовуватись — ми поки що не знаємо.

— З якою періодичністю держслужбовці проходять атестації?


— Визначена процедура, за якою проходять атестації (раз на 2 роки) та щорічна оцінка. Але зараз іде мова про те, що залишиться лише щорічна оцінка. Тобто відповідна комісія оцінюватиме роботу держслужбовця за відповідний період. Є плани, звіти, показники в роботі, саме за ними і проходить оцінювання.

— Чи мають держслужбовці право на службовий автомобіль?

— Це залежить від фінансування установи. Якщо кошторис дозволяє утримання автомобіля, то установа його має. Повірте, не кожні установи мають у себе на балансі автомобілі. У нас в області є практика використання транспортних засобів, які перебувають у комунальній власності обласної ради. Укладаються угоди по мірі необхідності виїзду в той чи інший район області, замовляють ці автомобілі, оплачують зі своїх фондів, і дивляться: можна цей фонд за тиждень виїздити, а можна, що й за рік.



Схожі матеріали:
👁 1904
Категорія: Актуально
Теги: заробітна плата, обмеження, держслужба, державний службовець




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ