Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


19.11.2021

Код 95 та його важливість для водіїв-міжнародників


Сертифікат професійної придатності не є черговою забаганкою органів влади.


Багато національних автомобілістів мріють працювати на території європейських країн, що обґрунтовано високими заробітними платами та відмінними умовами праці. Якщо водій має посвідчення водія необхідної категорії, чіп-карту і навіть дозвіл на транспортування особливо небезпечних вантажів, цього недостатньо для працевлаштування в міжнародну транспортну компанію. Крім іншого, він повинен пройти періодичне навчання та довести свою професійну придатність.

Код 95 та його важливість для водіїв-міжнародників
 

Код 95: що це і навіщо він потрібний

Код 95 – це обов'язковий сертифікат, який видається лише після спеціального навчання в одному з акредитованих навчальних центрів Євросоюзу. Варто зазначити, що згідно з директивою Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу 2003/59/ЄС від 15 липня 2003 р., сертифікати мають право видавати лише навчальні заклади, розташовані на території ЄС. Тобто українці можуть відучитися у Польщі, Румунії, Литві чи іншій країні. Швидко та надійно отримати код 95 для водіїв можна в академії водіння «Charter Group».

Сертифікат професійної придатності не є черговою забаганкою органів влади. Оскільки діяльність далекобійників безпосередньо пов'язана з транспортуванням різних видів вантажів автомагістралями європейських країн, виконувати свою роботу вони повинні правильно. Навчання на код 95 націлене на безпеку не тільки водія вантажівки, а й інших учасників руху, а також вантажу.

Досить часто автомобілісти, які відкрили категорію, не мають досвіду та навичок водіння вантажівок. Управління багатотонними автопоїздами, їзда завантаженими трасами та перевезення спеціальних вантажів їм не знайомі. Оскільки в Євросоюзі дозволено перевезення виключно із залученням транспортних засобів стандарту «Euro 5» та «Euro 6», періодичні навчання для автомобілістів просто необхідні.

Курси на код 95: скільки тривають і чим відрізняються

Тривалість навчання та ціна на код 95 залежить від обраного курсу. Усього існує дві програми навчання:

  1. Повна (KWP) тривалістю 4 тижні, яку мають пройти автомобілісти, що отримали категорію С пізніше 10.09.2009 року.
  2. Скорочена (SO) тривалістю 5 днів, яка необхідна водіям, що отримали категорію С раніше 10.09.2009 року.

Отримання коду 95 для водіїв передбачає проходження повного курсу одноразово. Надалі кожні 5 років далекобійникам необхідно буде проходити лише 5-денну перепідготовку.

Іспит на профпридатність складається одноразово після проходження довгого курсу. Тестування включає 30 питань з основної та спеціалізованої частини. Під час складання іспиту проблем виникнути не повинно, оскільки всі питання взяті з навчальної програми.

Програма навчання: теоретичні та практичні заняття

Повний курс навчання складається з кількох частин, а саме:

  1. Групові теоретичні заняття. Компетентний інструктор розповість курсантам про те, як працювати з електронним тахографом, оптимізувати маршрут та заповнювати CMR накладні. Також буде подана інформація про платні дороги, штрафні санкції та нормативи Євросоюзу.
  2. Індивідуальні теоретичні заняття. Сидячи за ПК, автомобілісти пізнають основи економного водіння, технічні параметри вантажівок європейського стандарту та види діяльності транспортних компаній Європи. Також у курсі буде згадана тема надання першої медичної допомоги у разі ДТП.
  3. Практичні заняття на симуляторі. За кілька годин курсанти матимуть змогу відточити навички адаптації до складних погодних умов, покращити швидкість реакції на різні подразники.
  4. Практичні заняття на вантажівці Euro 6 із напівпричепом. Мабуть, найважливіший період навчання. Автомобілісти їздитимуть містом, маневруватимуть, навчатимуться входити в повороти, зчіплювати та розчіплювати напівпричіп.

Безперечно, курс код 95 для водіїв необхідний насамперед самим автомобілістам, адже це - чудова можливість попрактикуватися та покращити свої навички.



Схожі матеріали:
👁 559
Категорія: Прес-реліз
Теги: Код 95, водії, міжнародні водії




Всього коментарів: 1

0
1 Владимир   (26.11.2021)
Код 95 дуже важливий, без нього роботу в Польщі не знайти. Я навчався у Варшаві в «Charter Group», компанію порекомендував мій роботодавець.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ