Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


03.10.2014

Модель реформи


Паралельно буде організовано роботу «Укрпасремсервіс»


Модель реформи

У Дніпропетровському пасажирському вагонному депо відбулася зустріч колективу із заступником начальника Департаменту пасажирських перевезень далекого сполучення Укрзалізниці (ЦЛ УЗ) Тарасом Пасічником і керівництвом Придніпровської магістралі. Тут обговорювали принципи побудови організаційної структури управління пасажирським господарством на різних етапах структурної реформи Укрзалізниці.

Основні етапи

Під час свого виступу Тарас Володимирович розповів про концепцію реформування залізничного транспорту України та створення публічного акціонерного товариства «Українська залізниця». Зокрема, він наголосив на тому, що провівши реформи і утворивши АТ, можна буде залучати інвестиції на розвиток залізничної інфраструктури, оновлення тягового парку локомотивів, пасажирських та вантажних вагонів, покращити якість обслуговування пасажирів на вокзалах і в поїздах. Детальніше він зупинився на етапах реформування пасажирського господарства. Які ж на залізничників чекають зміни та чого від них слід очікувати?

У першому кварталі 2015 р. на базі штату Департаменту пасажирських перевезень далекого сполучення (ЦЛ УЗ) буде утворено Департамент пасажирських перевезень. Основними напрямками його діяльності стануть формування та забезпечення ефективної системи управління пасажирськими перевезеннями в далекому сполученні; координація перевезень між усіма видами пасажирських перевезень, регіональними, пасажирськими, швидкісними тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні, 3 жовтня, Всесвітній день посмішки

Також у першому кварталі передбачено створити «Український пасажирський логістичний центр» (УПЛЦ). На нього покладаються завдання з підвищення ефективності залізничного транспорту у сфері пасажирських перевезень та досягнення стратегічних цілей господарства на підставі досліджень і маркетингового аналізу всіх видів діяльності. Загалом же сфера діяльності цього центру дуже різноманітна і стосується передусім якнайбільшого задоволення інтересів та вимог пасажирів залізничного транспорту, виконання науково-дослідних, дослідно-конструкторських, випробувальних, проектно-вишукувальних робіт тощо.

Паралельно буде організовано роботу «Укрпасремсервіс». До філії ввійдуть шість вагоноремонтних депо: ЛВЧД-9 Бахмач, ЛВЧД-6 Синельникове, ЛВЧД-12 Каховка, ЛВЧД-10 Гребінка, ЛВЧД-1 Київ-Пасажирський і ЛВЧД-6 Харків. Робота буде спрямована на підвищення, по-перше, ефективності використання і завантаження ремонтних потужностей. А по-друге, рентабельності ремонтних підприємств за рахунок підсобно-допоміжної діяльності та розвитку внутрішньої кооперації з виготовлення запасних частин для виконання ремонту пасажирських вагонів. Також заплановано провести уніфікацію ремонтних процесів депо, вдосконалити технологію ремонту та підвищити якість виконання всіх видів ремонту пасажирських вагонів: ДР, КР1, КР2, КРП, КВР. Окремо будуть освоювати технології ремонту пасажирських вагонів нового покоління.

Ще одна філія «Укрпассервісу» об’єднає у своєму складі структурні підрозділи десяти пральних комплексів і шести контор із обслуговування пасажирів. За рахунок створення єдиного підприємства буде підвищено ефективність використання виробничих потужностей пральних комплексів, а за автоматизації технологічних операцій покращать якість прання білизни.

А вже у другому півріччі наступного року заплановано створити «Першу пасажирську компанію», що буде також філією ПАТ «Українська залізниця» із субрахунком і фінансуванням, що проводитиметься за рахунок перехресного субсидіювання. До неї увійдуть шість пасажирських господарств (служб) залізниць, які будуть підпорядковуватися філії АТ, як відокремлені територіальні підрозділи. Штат адміністрації філії запропоновано сформувати за рахунок частини Департаменту, пасажирської служби Південно-Західної залізниці та пасажирської вагонної дільниці Київ-Пасажирський. Основними напрямками діяльності компанії буде організація комерційних видів діяльності та технічного розвитку філії ПАТ «Українська залізниця» в області пасажирських перевезень у далекому сполученні. До складу «Першої пасажирської компанії» передаються пасажирські вагони, вагони-ресторани, вагони-кафе, 10 пасажирських вагонних депо та дев’ять вагонних дільниць.

На завершальному етапі у другому півріччі 2016 р. заплановано створити «Дирекцію вокзалів», якій будуть підпорядковуватися 124 вокзали: 19 позакласних, І класу — 10, ІІ класу — 37 і ІІІ класу — 58. На цю дирекцію покладається збільшення обсягів сервісних послуг, у тому числі їх уніфікація та стандартизація, забезпечення комфортного та безпечного перебування пасажирів на вокзалах, комплексного підходу до розвитку вокзалів спільно з прилеглою до них територією не тільки як частиною транспортної інфраструктури, але і як невід’ємною компонентою міського середовища тощо.

Гарантований соцпакет

Незважаючи на таку детальну розповідь про те, які зміни очікуються у пасажирському господарстві, у присутніх залізничників все ж таки виникло чимало запитань. Одне із перших задала начальник сектору з реформування виробничої та соціальної сфери Придніпровської залізниці Лідія Костинюк. У багатьох структурних підрозділах залізниці виготовляються різні деталі та вироби, які використовуються в різних галузевих господарствах. Зокрема у Синельниківському пасажирському вагонному депо не тільки виконують ремонт пасажирських вагонів, а і газоплазмового обладнання та іншого для всієї залізниці. Відповідь була такою, що потрібно складати бізнес-плани для всіх підрозділів. Їх будуть розглядати і при наявності економічної доцільності затверджувати. У цьому випадку, звичайно ж, залізниця зможе і в подальшому використовувати ремонтну базу депо і в інших цілях, зокрема для ремонту газоплазмового обладнання, але вже на договірних умовах.

Не обійшлося і без запитання про те, чи не буде скорочення штату працівників підрозділів у зв’язку з проведенням реформування. На це Тарас Пасічник відповів, що про скорочення в жодному разі не йдеться, але кількість працівників повинна відповідати обсягам вантажних та пасажирських перевезень, ремонту вагонів тощо. До відповіді долучилася і начальник служби праці, заробітної плати і структур управління Придніпровської залізниці Тетяна Долгополова. Вона повідомила, що по залізниці, зокрема і по Дніпропетровському пасажирському вагонному депо, продуктивність праці виконується всього на 70 %. Тому потрібно нарощувати обсяги виробництва, пропонувати з місць додаткову роботу і також при необхідності перенавчати працівників.

Представник Синельниківського пасажирського вагонного депо повідомив, що структурний підрозділ перепрофільований під виконання капітально-відновлювального ремонту пасажирських вагонів, але декілька років не виконує його, а лише капітальний ремонт КР-1. Питання — чому? Як виявилося капітально-відновлювальний ремонт пасажирських вагонів виконується на заводах, тому що вони взяли кредитні кошти і на них працюють. Коли ж відбудеться реформа і депо підвищить якість ремонту і буде конкурувати із заводами, то, звичайно ж, що і в його ремонтні цехи повернеться виконання капітально-відновлювального ремонту.

Також запитували про те, чи будуть відбуватися зміни у експлуатаційній складовій пасажирських вагонних депо та дільницях. Відповідь була однозначною — ні, а от ремонтна складова відійде на ті базові депо, які називалися.

Багатьох хвилювала і соціальна сторона питання. Соціальний пакет залишається гарантованим. Буде діяти і медичне страхування. А от як вирішити проблему із медичним страхуванням залізничників, які отримали інвалідність, повідомив заступник начальника служби кадрів і соціальної політики Придніпровської залізниці Юрій Кнець. Згідно із законом, інвалідам усі права та захист гарантує держава. Але вони більше ніж інші потребують медичної допомоги, тому нині ведуться переговори із керівництвом страхової компанії «Нафтагазстрах» про те, як це можна зробити. Сподіваємося, що питання вдасться вирішити позитивно.

Заступник начальника Департаменту пасажирських перевезень далекого сполучення Укрзалізниці Тарас ПАСІЧНИК: «Люди залишилися задоволеними вичерпними відповідями на питання, що їх турбують, і будуть проводити роз’яснювальну роботу у своїх колективах. Також слід зазначити, що в основному залізничники, а особливо молодь, давно вже чекають на організаційні і якісні зміни в галузі».

Магістраль


Схожі матеріали:
👁 1237
Категорія: Актуально
Теги: Гребінка, ЛВЧД-10




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ