Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


23.02.2019

На Полтавщині друга релігійна громада проголосувала за перехід до ПЦУ


Ситуацію прокоментував архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, очільник ПЦУ в Полтавській області


У селі Малий Бакай Решетилівського району Полтавщини релігійна громада відстоює своє право бути українською. Рішення про перехід до Православної Церкви України ухвалили більшістю голосів на відкритих зборах.

22 лютого в приміщенні Малобакаївського сільського клубу зібралися мешканці кількох сіл Решетилівського району - парафіяни Благовіщенської громади села Мушти. Ініціював збори сільський голова Малого Бакая Станіслав Срібний.

релігійна громада проголосувала за перехід до ПЦУ
 

За його словами, він дізнався, що церкву в сусідніх Муштах священики хочут залишити в українській православній церкві Московського партіархату з подальшою перереєстрацією. Минулої неділі в церкві навіть відбулися закрити збори, де кілька осіб ухвалили відповідне рішення. Громаду таке рішення обурило. Підтримав людей і голова райдержадміністрації.
 
"В неділю вони скликали, на їхню думку, збори релігійної громади. Прийшло близько 10 людей. Прийняли рішення про внесення змін в Статут, що вимагає закон, про перереєстрацію церкви. Як російська православна церква в Україні. Туди не запросили навіть сільського голову, який проживає в громаді. У мене була розмова з місцевими священиками, які відкрито мені сказали, що рішення прийнято. Потім до сільського голови звернулися люди і сказали, що вони не згодні з таким рішенням. Якісь 10 чоловік вирішило долі громади Великого Бакая, Малого Бакая, Шилівки, Онищенок — всіх окресних сіл, які ходять в цю церкву. Тому громада сама підняла це питання", — розповів голова Решетілівської райдержадміністрації Роман Перепелиця.

Секретар Полтавської єпархії УПЦ протоієрей Михаїл Волощук натомість заявив, що на зборах громади на початку тижня розглядали лише господарські поточні питання. І ніяких змін в парафіяльне життя чи статут громади не вносили, доленосного голосування не проводили. А нинішні збори громади священик вважає нелегітимними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині перша громада УПЦ МП перейшла до Православної Церкви України
 
"Це зібрання не можна вважати зборами громади. Згідно зі статутом, такі збори мають скликатися з благословення настоятеля і правлячого архієрея. Ці пункти сьогодні не виконали", — вважає протоієрей Михаїл Волощук.

Громада ж має своє бачення

На зборах зареєструвалися 79 осіб. Всі вони мешкають в найближчих селах і заявляють, що є членами муштівської Благовіщенської парафії.

"Ми живем на українській землі. Церква теж повинна бути наша. Нехай буде і той батюшка, тільки щоб в українській церкві. Щоб Росія не керувала нашими батюшками. Я раніше ходила в церкву, і в Решетилівку до отця Стефанія ходила. Но я не знала, що це російська церква. І тоді не було війни", — сказала 56-річна мешканка Малого Бакая, яка не захотіла назватися.

На зборах виступили селищний голова Станіслав Срібний та голова релігійної громади Андрій Срібний. Висловити позицію мали можливість всі присутні. Священик Благовіщенського храму в селі Мушти отець Антоній теж вийшов до мікрофона. Але не зміг завершити промову. Сказав, що дуже хвилюється і не може добрати слів. Натомість слова не надали ні благочинному Решетилівського району отцю Стефанію, ні секретарю Полтавської єпархії УПЦ МП.
 
"В неділю зібралася релігійна громада. Зареєструвалося 18 осіб. Ми питали в них, чи вони підтримують предстоятеля УПЦ блаженнійшого митрополита Онуфрія, чи мають бажання перейти до ПЦУ. Ті люди, справжні прихожани, які ходять у храм, проголосували за те, щоб залишитися. На питання батюшки про обгрунтування сказали, що хрестилися в цій церкві, вже звикли. Їм з віком важко переучувати молитви українською замість старослов'янської. А землі багато, можна побудувати іншу церкву і там молитися замість піднімати бучу", — пояснив отець Стефаній.

За словами священика, більшість парафіян на другі збори не прийшли через страх. Він вважає, що люди побоялися конфліктів. Лише чотири жінки наважилися прийти, які заявили, що не підтримують рішення про перехід до ПЦУ. Вони сиділи в другому ряду, але не брали участь в голосуванні - ні "за", ні "проти", ні навіть "утрималися". Так само відмовилися від коментарів Gazeta.ua. Утім, одна з них заявила що ходить в церву регулярно, але не хоче молитися українською мовою.

В підсумку зборів більшість присутніх підтримали перехід муштинської Благовіщенської громади до ПЦУ

Жінка, яка не представилася, але назвалася юристом Полтавської єпарції УПЦ МП, заявила, що таке рішення не має юридичної сили. За її словами, Православна церва України не зареєстрована і не буде зареєстрована. Тому, нібито, громаду обдурили.

релігійна громада проголосувала за перехід до ПЦУ


Ситуацію прокоментував архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, очільник ПЦУ в Полтавській області.
 
"Я не був там, важко сказати, що відбулося. Але якщо провели збори і люди визначилися, то я приймаю цю громаду. Призначу їм священика і це буде громада Православної церкви України. Єпархіальні збори в нас відбулися. Днями ми подаємо документи на реєстрацію і єпархія протягом кількох днів уже буде перереєстрована з Київського патріархату на ПЦУ, — сказав владика Федір. — Мені люди повідомляли, що священики Московського патріархату ініціюють в громадах збори. Спочатку пропонують людям залишитися в Московському партіархаті. А потім передати майно в управління Київській метрополії Московського патріархату. Але я сам не бачив цього документу, тому не можу достеменно сказати".

З початку березня розпочнеться перереєстрація релігійних громад. Мова про парафії УПЦ КП і ті, що перейшли з Московського патріархату. Наразі на Полтавщини такий перехід здійснила лише релігійна громада села Устивиця Великобагачанського району.

Понад дві третини українців сповідують православ'я. З них називають себе віруючими Православної церкви України 44%. Про це свідчить результат соціологічного опитування.

Схожі матеріали:
👁 1042
Категорія: Актуально
Теги: перехід, Полтавщина, ПЦУ, Церква, релігійна громада




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ