Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


22.09.2023

Прокуратура інформує: як не стати жертвою шахраїв


Одним із найновіших видів шахрайств є «фішинг», який відбувається з використанням так званих фішингових сайтів


як не стати жертвою шахраїв

Сучасні технології надають шахраями все більше способів ошукати громадян. Невідмінним помічником для цієї категорії злочинців став мобільний телефон.

Часто шахраї працюють за наступною схемою: телефонують та повідомляють про спроби здійснення атаки на картковий рахунок особи, викрадення з нього коштів, або ж необхідності продовження дії кредитної картки чи підвищення кредитного ліміту на ній.

Особа, яка телефонує, представляється працівником банку або служби охорони банку. Щоб заволодіти коштами потерпілих зловмисникам необхідна наступна інформація: пароль від банківської картки; слово-пароль, SMS-код, який прийшов на номер мобільного телефону власника картки, номер банківської картки, термін її дії, CVV2-код тощо.

Після чого особі на номер мобільного телефону надходить SMS-повідомлення про зняття коштів з рахунку і для того, щоб начебто уникнути атаки на картковий рахунок потенційному потерпілому необхідно підійти до найближчого банкомату чи терміналу, ввести спеціальну комбінацію та SMS-код, який прийде на номер власника картки. Однак, якщо виконати всі дії, шахраї заволодіють коштами з з чужого рахунку.

Для того, щоб уникнути втрати коштів зателефонуйте на «гарячу лінію» банку та повідомте, що з вашим картковим рахунком намагалися вчинити шахрайські дії та заблокуйте картку, ніколи нікому не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, CVV2-код, а також паролі, що надходять в SMS-повідомленні, а також пам’ятайте, що працівник банку не має права з’ясовувати або уточнювати особисті дані клієнта.

Також шахраї можуть діяти за схемою «Ваш родич в біді»: в такому випадку, на номер жертви зловмисників телефонує особа, яка назвавшись знайомим вашого родича, або представником правоохоронних органів повідомляє, що ваш родич затриманий за вчинення кримінального правопорушення, але є можливість «вирішити» дане питання за певну суму коштів. Дані кошти необхідно буде скинути на картковий рахунок, або підвезти в певне місце, або ж відати їх третій особі, яка за ними приїде.

В такому випадку, запитайте посаду особи, яка вам телефонує та до якого саме відділення поліції доставлено вашого родича. Як правило, після таких запитань шахрай намагатиметься маніпулювати Вами, здійснюючи тиск, зазначаючи що вашому родичеві «світить реальний термін та його посадять». Ні в якому разі не повідомляйте інформацію про себе та своїх близьких та терміново завершіть розмову і зателефонуйте тому родичеві, з приводу затримання якого повідомили. Невідкладно зверніться до поліції.

Одним із найновіших видів шахрайств є «фішинг», який відбувається з використанням так званих фішингових сайтів. Щоб заволодіти коштами громадян, зловмисники створюють фальшиві сайти в мережі «Інтернеті», де пропонують отримати будь-яку благодійну допомогу (виплати), придбати товари або надати послуги з використанням великих знижок чи вигідних акцій.

Однак, замість сплати коштів з використанням спеціальних програм на картковий рахунок покупця чи надавача послуг покупцеві пропонують надіслати кошти на номер мобільного телефону («фінансовий номер»), або ж перейти за посиланням, де необхідно ввести власні дані, щоб отримати фінансову допомогу.

В результаті, жертва шахраїв переказує кошти на відповідний номер, чи переходить на фішинговий сайт, що дає змогу зловмисникам заволодіти грошима потерпілих або ж вивести їх інші рахунки.

Тож, дотримуйтеся правил безпеки про спілкуванні із незнайомцями, не повідомляйте свої особисті дані та користуйтеся в мережі Інтернет лише перевіреними офіційними веб-сайтами.

За інформацією Пирятинського відділу
Лубенської окружної прокуратури


Схожі матеріали:
👁 333
Категорія: Актуально
Теги: фішинг, як не стати жертвою шахраїв, шахраї




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ