Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


03.10.2021

Саме міцне і тверде скло, натхненне морськими мушлями


Дослідники відтворили архітектуру перламутру з шарами скляних пластівців і акрилу, отримавши виключно міцний, але непрозорий матеріал,


Скло має безліч застосувань через його виняткову прозорість і жорсткість; однак погана стійкість до руйнування, ударостійкість і механічна надійність обмежують діапазон застосування. Вчені з Університету Макгілла розробили більш міцне і жорстке скло, натхнене внутрішнім шаром раковин молюсків, зберігаючи при цьому хорошу прозорість.

Саме міцне і тверде скло, натхненне морськими мушлями
 

Внутрішній переливається шар раковин молюсків, відомий як перламутр, є одним з видатних природних прикладів міцної структури. Виготовлений з жорстких неорганічних платівок арагонита і м'яких еластичних біополімерів, цей матеріал поєднує в собі високу міцність і запобігає поширенню тріщин.

Дослідники відтворили архітектуру перламутру з шарами скляних пластівців і акрилу, отримавши виключно міцний, але непрозорий матеріал, який можна легко і недорого виробляти. Щоб зробити композит оптично прозорим, вони змінюють показник заломлення акрилу, щоб він плавно переходив в скло. Це робить матеріал набагато міцніше і жорсткіше, ніж звичайне скло, але при цьому залишається прозорим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Урожай круглий рік - «Автоматизована багатоярусна оранжерея конвеєрного типу»

«Досі існував компроміс між високою міцністю, ударною в'язкістю і прозорістю. Наш новий матеріал не тільки в три рази міцніший за звичайне скло, але і більш ніж в п'ять разів більш стійкий до зламу», - говорить Аллен Ерліхер, доцент кафедри біоінженерії Університету Макгілла.

Дослідники говорять, що новий матеріал володіє пружністю пластика і може бути використаний для створення більш міцних дисплеїв для стільникових телефонів і інших пристроїв, а також для інших додатків.

Схожі матеріали:
👁 348
Категорія: Технології
Теги: скло, розумне скло, міцне скло




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ