Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


31.10.2016

Що таке насильство? Подумаймо разом — яка в тебе сім’я?


Які існують різновиди насильства


Що таке насильство? Подумаймо разом — яка в тебе сім’я?Останнім часом в українських сім’ях почастішали випадки сімейного насилля над дітьми.

Які існують різновиди насильства:

Фізичне – це застосування дорослими сили: побої, ляпаси, стусани, удари ногами, дряпання, завдавання опіків, душення, щипання, брутальне хапання, удари кулаком, жбурляння в дитину предметів, смикання за волосся або його виривання, викручування, заламування рук, позбавлення свободи, їжі, одягу та інших нормальних умов життя, що може призвести до смерті, порушень фізичного, психічного стану.

Економічне – позбавлення майнових прав або обмеження в них, відмова в коштах на їжу, теплий одяг, засоби гігієни чи ліки, витрачання сімейних грошей однією людиною (на алкоголь, тютюн та інше), яка прирікає родину на голод і злиденне існування.

Психологічне (емоційне) — навмисне приниження честі й гідності,яке спричинює образу, страх,не впевненість у собі. Це лайка, крик, прокльони, придумування образливих прізвиськ, залякування, образливі жести, брутальність стосовно дорогих людей, завдавання шкоди домашнім тваринам, яких любить дитина. Це також нищення, приховування, пошкодження цінних для неї речей, брутальна критика дій, думок, почуттів, зви- нувачення дитини в усіх проблемах, заборона висловлюватись. Сюди ж належать погрози вигнати з дому, здати в дитячий будинок, психіатричну лікарню, поліцію чи в’язницю, вчинити самогубство нібито через малого бешкетника.

Сексуальне – будь-яка сексуальна поведінка, що нав’язується проти волі: інцест (статеві стосунки з батьками), сексуальні дотики, нав’язування перегляду відповідних телепрограм і фільмів тощо. Дитина має право на життя без насильства! Діти мають право на особисті почуття, друзів, думки, секрети, повагу, власну думку. Ці права є в кожного від народження, і не важливо, скільки дитині років – вона ЛЮДИНА. Забезпечити їжею, одягом, навчити доглядати за собою, піклуватися про неї в разі хвороби – обов’язок дорослих. Ніхто не має права гнобити дітей: ні рідні батьки, ні опікуни.

Чому треба поводитись без насильства? Зупинімо насильство самі у собі! Бо насильство – це огидно. Розв’язує суперечки кулаками лише слабка людина. Завдаючи болю іншим, вона принижує передусім саму себе.

Якщо дорослого щось розлютило, необхідно витримати паузу, заспокоїтися, а потім вступати в перемовини. Допомога, добро, тепле слово – це рух уперед, це нові друзі та подруги. Це підтримка в майбутньому в будь-якій скрутній ситуації. Це гарний настрій у всіх людей навколо. Це запорука успіху в особистому та про- фесійному житті. Насильство чи дисципліна? Насильство в сім’ї – це будь- які навмисні дії, що завдають шкоди фізичному, психічному, моральному здоров’ю та пору- шують закон; це система поведінки, а не окремий випадок.

Під час розв’язування важливих проблем діти з родин із насильством не мають права на власну думку. Насильство і дотримання дисципліни – не одне й те саме. Успішні люди виростають у сім’ях, де встановлено високі вимоги: підтримувати порядок удома, розумно організовувати своє дозвілля, добре поводитися.

Поясніть дітям внутрішні сімейні правила, вкажіть на помилки, підійдіть з проханням: «Подумаймо разом». Чи є ваша дитина жертвою насильства?

Якщо ви: — принижуєте, ображаєте; — б’єте, штовхаєте; — позбавляєте їжі, житла, пошкоджуєте майно; — примушуєте до небажаних сексуальних стосунків;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крюківський вагонзавод почав випуск підмітально-прибиральних машин

Пам’ятка учням

1. Пам’ятайте, що насильство над вами, здійснене вашими батьками, не є нормою життя. Насилля — неприпустима річ у стосунках людей.

2. У сім’ї ви маєте право на те, щоб до вас ставилися з повагою, не ображали.

3. Пам’ятайте необхідні правила безпеки: зокрема, не варто тут же кидатися на допомогу, коли тато б’є маму, особливо коли він — з небезпечними предмета- ми в руках; ваше завдання — якомога швидше сховатися, залишити домівку взагалі — на допом гу покличте дорослих, які краще знають, як діяти за таких обставин.

4. Ви маєте право на захист, якщо навіть найрідніші люди принижують вашу гідність.

5. Поділіться своїми проблемами з учителем, класним керів- ником, психологом, зверніться до поліції.

6. Не вірте у погрози з боку кривдників.

7, Ви маєте право висловлювати і відстоювати свою думку. Чітко і однозначно висловлюйте осуд щодо насильницької поведінки взагалі.

8. Знайте, коли вас постійно контролюють, принижують, примушують до чогось, використовують в спілкуванні з вами лайливі слова — це насильство.

9. Не вважайте, що ви заслужили на таке ставлення з боку дорослих. Ніхто, в тому числі ваші батьки, рідні, не має права принижувати вас, поводитися жорстоко стосовно дитини — це карається законом. В Сімейному кодексі (ст.. 150, ч. 7) написано: «Забороняються фізичні покарання дітей батьками та інші види покарань які принижують людську гідність. Дитина може подати до суду, до громадських організацій, якщо виховання не належне».

10. Навчаться розрізняти поняття «добро» і «зло». Все, що принижує людську гідність — є зло, все, що звеличує гідність людини — добро.

Пам’ятка батькам

1. Діти – основа сім’ї. У процесі виховання враховуйте індивідуальні особливості розвитку дитини.

2. Пам’ятайте, що першим університетом життя для дитини є та сім’я, в якій народилася дитина. Завдання обох батьків полягає в тому, щоб створити в сім’ї атмосферу любові, довіри, духовного настрою та комфорту.

3. Знайдіть час для бесіди з ди- тиною. Під час спілкування не реагуйте бурхливо, не засуджуйте, а будьте тактовними, толерантними у вираженні своїх суджень, думок.

4. Показуйте приклад позитивних дій та вчинків дітям не на словах, а в конкретних справах.

5. Намагайтеся контролювати режим дня дитини.

6. Не ображайте, не бийте, не принижуйте дитину. Пам’ятайте, навчання – це радість (негативні емоції не сприяють засвоєнню матеріалу, вбивають бажання вчитися). Криком ви нічого не зміните. Вчіться домовлятися.

7. Пам’ятайте, що дитина – це ваше відображення (грубість породжує грубість, крик – крик, а взаєморозуміння і доброзичливість – добро і злагоду в сім’ї). Запитайте себе: «Чи хочу я, щоб моя дитина була схожа на мене?»

8. Ніколи не старайтесь запевнити дитину в тому, що вона погана. Давайте дітям можливість відчувати ваше визнання і схвалення.

9. Будьте тактовними в стосунках з дітьми.

10. Давайте приклад емоційного самоконтролю і витримки.

11. Насильство над дітьми — це протиприродний акт, який забороняється законом. Так, в Сімейному кодексі сказано та ке: «Забороняються фізичні покарання дітей батьками та інші види покарань, як принижують людську гідність. Дитина має право на належне батьківське ви- ховання».

12. Завжди давайте дитині шанс на право бути кращою.

13. Пам’ятайте, що в сім’ї дити- на пізнає, як взаємодіяти з іншими людьми, як ставитися до себе і до оточення, як упоратися з труднощами і, за великим рахунком, що таке життя.

14. Навчіть дитину правилам безпеки.

15. Дитина – це цілий світ, сприймайте її як цілісну особистість, дорослу людину, яка має свої права ( на навчання, відпочи- нок тощо ) і певні обов’язки (вчитися, дотримуватись правил для учнів).

16. Якщо ви помітили, що у дитини «важкий» період, тоді підтримайте її.

17. Не віддаляйте дитину від себе – знайдіть час поговорити, зрозуміти, згадати себе в її віці, допоможіть, якщо потрібно, лагідним добрим словом.

18. Не шкодуйте ніжних слів, будуючи стосунки з власною ди- тиною.

19. Ви дали дитині життя, тож допоможіть зорієнтуватися у бурхливому морі життєвих по- дій.

20. Приймайте та любіть дитину такою, якою вона є. Благополучна сім’я – щасливі діти, – спокійне майбутнє!

Інспектор Гребінківського ВП.


Схожі матеріали:
👁 1370
Категорія: Прес-реліз
Теги: сім'я, насильство




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ