Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


12.12.2015

Щодо оподаткування доходу, отриманого від продажу майна, набутого у спадщину


Нюанси оподаткування доходу отриманого від продажу успадкованого майна


Гребінківське відділення Лубенської ОДПІ Гребінківське відділення Лубенської ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб доходу, отриманого від продажу майна набутого у спадщину,   повідомляє наступне..
Відповідно до пп. 163.1.2 п. 163.2 ст. 163 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) платниками податку на доходи фізичних осіб є, зокрема, фізична особа - резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

При цьому відповідно до пп. 164.2.4 п. 164.2 ст. 164 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається частина доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями ст. 172.

Відповідно до п. 172.1 ст. 172 Кодексу дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Відповідно до ст. 121 Земельного кодексу України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах, зокрема:
• для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 га;

• для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 га, в селищах - не більше 0,15 га, в містах - не більше 0,10 гектара.
Згідно з п. 172.2 ст. 172 Кодексу дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 цієї статті, або від продажу об'єкта нерухомості, не зазначеного в цьому пункті, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків, визначеною п. 167.2 ст. 167 Кодексу.

Дохід від продажу об'єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об'єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону (п. 172.3 ст. 172 Кодексу).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податкова соціальна пільга

Крім того, п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Перехідних положень Кодексу передбачено, що тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір (далі - збір).

Відповідно до пп. 1.1 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу платниками збору є особи, визначені п. 162.1 ст. 162 Кодексу, зокрема фізична особа - резидент.

Об'єктом оподаткування збором є доходи, визначені ст. 163 Кодексу (пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу), зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Згідно з п. 163.1 ст. 163 Кодексу об'єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого відповідно до пп. 164.2.4 п. 164.2 ст. 164 Кодексу включається частина доходу від операцій з нерухомим майном, розмір якого визначається згідно з положеннями ст. 172 Кодексу.

Разом з тим, пп. 1.7 п. 16 1 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу звільняються від оподаткування збором доходи, що згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою).

Ставка збору становить 1,5 відс. об'єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу (пп. 1.3 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 Кодексу (пп. 1.4 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).

Враховуючи викладене, дохід отриманий від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року одного з об'єктів нерухомості (житлового будинку, земельної ділянки площею 0,25 га, земельної ділянки площею 0,11 га), одержаних у спадщину не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та збором. При цьому земельні ділянки, не повинні перевищувати норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення.

Продаж у цьому ж звітному податковому році інших об'єктів слід розглядати як другий та наступний, із застосуванням ставок податку на доходи фізичних осіб 5 відсотків та збору 1,5 відсотки.
Фізична особа, яка продає такі об'єкти самостійно визначає їх черговість.
                                        
Ніна Добровольська – старший державний
інспектор Гребінківського відділення
Лубенської ОДПІ


Схожі матеріали:
👁 984
Категорія: Гребінківське відділення Лубенської ОДПІ
Теги: майно, ОДПІ, Оподаткування, податок




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ