Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


10.01.2024

Сонячні електростанції на балконі – чи окупаються такі системи?


Сонячні батареї генерують максимально багато електроенергії тільки під прямим сонячним промінням


Сонячні електростанції на балконі

Перехід на альтернативні джерела енергії в Європі – на піку популярності. Особливий інтерес викликають так звані сонячні електростанції, що «підключаються».

Окрім сонячних батарей на даху, у Німеччині дозволили встановлювати їх і на балконах. В інших європейських країнах, таких як Польща, Франція, Нідерланди, Великобританія, Австрія, Швейцарія та Угорщина теж помітно зріс інтерес до енергозберігаючих технологій, які, крім своєї екологічності, досить прості в обслуговуванні.

Балконні сонячні електростанції, що «підключаються», мають кілька з'єднаних між собою фотогальванічних панелей. Їх закріплюють на балконі чи терасі. Потім вони підключаються до інвертора та в розетку. Всю систему легко встановити самостійно.

Сонячне проміння, опиняючись на сонячній панелі, генерує електроенергію, і в результаті виробляється електричний струм. Він прямує в інвертор, де перетворюється на стандартний змінний струм, який можна використовувати з побутовою метою через розетку. Велика частина електроенергії, що виробляється таким чином, використовується безпосередньо в будинку і знижує витрати на електрику. Надлишок електроенергії йде у загальну мережу.

Сонячні батареї генерують максимально багато електроенергії тільки під прямим сонячним промінням. Тому вони особливо продуктивні на сонячних ділянках, а також навесні та влітку. Модуль потужністю 400 Вт може генерувати до 800 кіловат-годин електроенергії на рік у сонячних регіонах. У Німеччині та інших країнах Центральної Європи приблизно вдвічі менше, тому що менше сонячного годинника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мультикоптер Songar оснастили 40-мм барабанним гранатометом

Правильно налаштований 400 Вт модуль може виробляти в середньому близько 320 кВт навесні та влітку, в похмуру погоду вдвічі менше. Восени та взимку ці показники зменшуються приблизно вдвічі. Електрики, що виробляється, вистачить для роботи інтернет-роутера (споживає приблизно 10 Вт), маленького холодильника (80 Вт) і ноутбука (40-100 Вт). Для інших електроприладів, наприклад комп'ютера з двома моніторами (до 900 Вт), чайника (600-2000 Вт) або пральної машини (близько 2000 Вт) знадобиться встановлення додаткових модулів.


Сонячні електростанції на балконі

Електроенергія, що виробляється сонячними міні-електростанціями, що підключаються, дешевше приблизно втричі. Але є певні моменти, на які треба враховувати. Сонячні системи з одним-трьома модулями в європейських інтернет-магазинах коштують від 400 до 1200 євро. За ціни на електроенергію від 30 до 50 центів за кВтг витрати можуть окупитися через шість-дев'ять років. Електроенергія, що виробляється після цього терміну, буде безкоштовною, як мінімум, ще десять років. Термін служби модулів загалом 25 років, а інверторів 15 років.

Експлуатацію сонячних електростанцій максимальною потужністю до 600 Вт на балконах дозволено у 25 з 27 країн ЄС (крім Бельгії та Угорщини). Наприклад, 2021 року на німецьких балконах було встановлено близько 190 тисяч сонячних систем. А світовим лідером із встановлення сонячних батарей та вітрогенераторів сьогодні є Китай.

Схожі матеріали:
👁 253
Категорія: Технології
Теги: електрика, електроенергія, сонячна електростанція, сонячна енергія




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ