Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


08.03.2015

Тарас Кутовий: «Україна повинна пройти складний, але виважений шлях реформ»


Четвертий Всеукраїнський аграрний форум зібрав у Києві сільськогосподарників з усієї України


Тарас Кутовий: «Україна повинна пройти складний, але виважений шлях реформ»Четвертий Всеукраїнський аграрний форум зібрав у Києві сільськогосподарників з усієї України. Левова частка учасників – з Полтавщини, регіону, який є справжньою житницею країни

Про рівень заходу свідчить те, що його учасниками, крім безпосередньо хліборобів, були ті, хто опікується галуззю на найвищому рівні. Це, зокрема, Міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко та Голова парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий, обраний до Верховної Ради за одним з округів на Полтавщині.

 Загальний післясмак від форуму: сільське господарство переживає глибоку кризу, і, зважаючи на стрибки валютного курсу, у найближчі два-три місяці ситуація може погіршитися ще більше. Йдеться передусім про подорожчання техніки, пального та посівних матеріалів, витрат на енергозабезпечення тощо, що позначається на собівартості продукції, а отже, призводить і до її подорожчання в роздрібній мережі.

От тільки купівельна спроможність громадян теж з дня на день падає, вони економлять вже зараз, а стрибок цін вплине на споживчий кошик в бік зменшення його наповнення. Фермери вже говорять про посівну, як про «сільськогосподарське АТО», однак запевняють, що, не зважаючи ні на що з весняним завданням справляться.
 
Що стосується тваринницького сектора, то на сьогодні він майже стовідсотково перекриває потребу внутрішнього ринку: 99% свинини, 97% яловичини і 85% м’яса птиці і 100% яєць, які потрапляють на прилавки, вироблені в Україні. Однак уже зараз через загальні кризові явища намітилися тенденції до скорочення обсягів виробництва, а в разі, якщо не буде стабілізовано валютний курс, галузь може втратити до 50% найманих робітників, а це близько 250 тисяч осіб по всій Україні.

 Шлях реформ – невідворотний, але він буде складним і часто непопулярним. Про це під час форуму сказав Голова профільного комітету Тарас Кутовий, вказуючи на те, що підтримки потребує кожен державний сектор.

 – Cьогодні мова йде про те, що аграрна галузь живе не завдяки, а всупереч. І я розумію, що десь паралельно зараз можуть проходити інші всеукраїнські форуми – гірників, транспортників і так далі, і завжди буде якийсь незрозумілий баланс. Нам треба думати і про неприємні речі та вимушені заходи, без яких в даній ситуації не обійтися.

Це стосується, наприклад, того, де пролягає межа справедливості, і в який бік спрямувати 70% затрат бюджету? У соціальну сферу чи у підтримку галузі, а отже, для перспектив розвитку економіки в цілому. Мова йде і про те, що сьогодні бюджет фактично не збалансований взагалі. Тож коли ми порушуємо питання, що потрібно підтримувати галузь, має бути й зустрічне: «А чим ми будемо платити пенсії?» – резонно зауважує депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Увага розшук!

 Він переконаний, що аграрії, які бажають змін і перетворень та мають за плечима практичний досвід, повинні самостійно долучатися до реформування галузі, йдучи до владних кабінетів та у ради різних рівнів, у тому числі, до парламенту.

 – Що більше сильних підприємців буде в Україні, то більше у них буде можливість і ймовірність ставати народним депутатами. Треба не боятися брати на себе відповідальніс

ть іти на вибори, вигравати і лобіювати свою галузь. Тільки тоді будуть якісь результати, – додав Тарас Кутовий

Схожі матеріали:
👁 957
Категорія: Актуально
Теги: реформи, Тарас Кутовий




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ