Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


09.08.2013

В ДП «Полтавастандартметрологія» допоможуть обрати газонокосарку чи інший електропобутовий прилад


Що ж необхідно знати, купуючи газонокосарку?


В ДП «Полтавастандартметрологія» допоможуть обрати газонокосарку чи інший електропобутовий прилад

З настанням літа у багатьох із нас додалося клопотів, адже слід подбати не лише про облаштування свого житла, а й земельної ділянки навколо будинку.

А що може бути привабливішим за подвір’я з доглянутим, наче оксамитовим газоном. Зробити прибудинкову територію саме такою, за допомогою традиційної ручної коси, яка зрізає траву нерівно – неможливо. Тож без спеціального інструменту не обійтися.

У науково-дослідному центрі випробувань електричних ламп та технологічного обладнання державного підприємства «Полтавастандартметрологія» проводять випробування газонокосарок усіх типів, а також іншого обладнання для м’ясної та молочної промисловості, різноманітних електропобутових приладів (електросушарок, електрощіток, зволожувачів повітря, сепараторів для молока, приладів для обігріву теплиць, кавоварок, йогуртниць, бойлерів, тостерів, електровафельниць тощо).

Тож торгівельні заклади, які дорожать своєю репутацією, перш ніж закупити партію такого обладнання, замовляють його випробування, щоб переконатися, що воно дійсно відповідає технічним характеристикам, задекларованим виробником на споживчому маркуванні. Адже саме торгівельний заклад виступає посередником між виробником та споживачами і саме на його голову сипляться всі претензії від останніх.

Випробування проводять, як на прохання юридичних, так і фізичних осіб, їх тривалість залежить від складності поставленого завдання. Наприклад, перевірити якість ізоляції чи вогнетривкість пластику можна за один день, а ось випробування на витривалість до теплових режимів тривають найдовше: до 10 діб, адже, зазвичай, процес руйнування матеріалів під дією високих температур відбувається не миттєво, а поступово.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Просвіта" планує видати книгу про Великого Кобзаря та його друзів

Нерідко, під час проведення випробувань, виявляється, що потужність, вказана на споживчому маркуванні, не відповідає заявленій, невірно вказаний клас захисту виробу, що має неабияке значення для його безпечної експлуатації, тощо. Найбільше зацікавлені у таких дослідженнях оптові торгівці, які повинні дбати про надійних постачальників, якість продукції яких не підведе.

Крім того, державне підприємство «Полтавастандартметрологія» проводить добровільну сертифікацію та оцінку відповідності подібної продукції на  відповідність технічним регламентам, а саме: Технічного регламенту з електромагнітної сумісності обладнання (Директива 2004/108/ЄС) та Технічного регламенту низьковольтного електричного обладнання (Директива 2006/95/ЄС), дотримання яких, як і наявність декларації про відповідність, є обов’язковими для всіх виробників нашої держави.

На що потрібно звернути увагу?


Що ж необхідно знати, купуючи газонокосарку? Перш за все, те, що це обладнання поділяється на те, яке працює за рахунок електроенергії, та таке, яке необхідно заправляти бензином. Кожен різновид має свої недоліки та переваги.

Найважливіший критерій при виборі агрегату для скошування трави – розмір Вашої ділянки, який необхідно обкосити. Якщо Ваш газон невеликого розміру, розташований практично біля будинку і не має жодних перешкод для електрокабелю, то краще зупинитися на електричній моделі косарки. Вона буде працювати тихіше за бензинову і не забруднюватиме повітря шкідливими викидами.

Якщо ж ділянка, навпаки, віддалена від дому та має хоча б незначні нерівності – вибирайте бензинову газонокосарку. Ви не будете залежати від розетки і головне – зможете виконувати великий об’єм робіт за менший проміжок часу.

Конструкція апаратів для скошування трави залежить від багатьох факторів, таких, як різновиди ріжучих елементів і тип двигуна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сварка між чоловіками в Лубнах привела до реанімації

Циліндричні – забезпечують найбільш якісне скошування трави. Завдяки закріпленим на горизонтальному валу ножам, трава стрижеться наче ножицями. До того ж, після такого покосу рослинність швидко відновлюється, практично не втрачаючи своїх декоративних властивостей. Щоб апарат працював якісно, необхідно, щоб кількість ножів на валу була якомога більшою. Циліндричні газонокосарки мають механічну, електричну та бензинові модифікації.

Роторні газонокосарки нині дуже популярні, більшість із них оснащена двох чи чотирьохтактним двигуном внутрішнього згорання. Діапазон потужності роторних газонокосарок становить від 1,5 до 5 кВТ. Запуск двигуна може бути ручним чи електричним. Такі пристрої можуть запускатися, як за допомогою пускового тросу, так і простим натисканням на кнопку.

Найекзотичнішими вважаються газонокосарки на повітряній подушці, вони дуже зручні на ділянках, де місцевість горбиста і має нерівний рельєф, щоправда, скошена трава з-під такого апарата розлітається врізнобіч.

Апарати для скошування трави поділяються на несамохідні, які повинна штовхати людина, та самохідні, які рухаються по колу. Можна зустріти у продажу і моделі, які мають рульове управління (райдери).

Кожен тип газонокосарок призначений для конкретних завдань

Несамохідні моделі прекрасно підходять для роботи на невеликих ділянках, косарки самохідного типу чудово справляться із середньою чи великою ділянкою, а величезні газонокосарки-райдери просто незамінні, якщо потрібно обкосити величезну територію.

Найбільш розповсюдженими є газонокосарки, які працюють на бензині. Двигун внутрішнього згорання забезпечує такий агрегат високою потужністю, що дозволяє використовувати їх на великих територіях. Їхній мінус – шкідливі викиди в атмосферу. За результатами досліджень, оприлюднених на сайті www.znaimo.com.ua, такий агрегат виділяє за годину роботи ту ж саму кількість вихлопних газів, що й автомобіль моделі 1992 року, який проїхав один кілометр.

Крім газонокосарок, які працюють на бензині, розрізняють ще електрокосарки, які призначені для невеликих газонів без кущів та дерев, адже вони повністю залежні від довжини кабелю, з яким незручно обходити перешкоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Как правильно следить за замшевой обувью, чтоб максимально продлить ей жизнь

При необережному поводженні з електричними косарками існує вірогідність ураження електричним струмом, тож працювати ними в сиру погоду – небезпечно.

Акумуляторні газонокосарки на сьогоднішній день випускають лише поодинокі фірми. Вони оснащені електродвигуном, який отримує енергію від батареї, яка знімається.

Крім того, купуючи техніку для скошування трави, врахуйте, що чим потужніший у неї двигун, тим ефективніше працюватиме машина. Ширина скошування залежить від дека косилки. Саме ця ширина визначатиме кількість проходів, необхідних для проведення стрижки газону. Чим вищий цей показник, тим швидше газонокосарка справиться з роботою.

Більшість газонокосарок мають додаткові функції

Зокрема, у деяких із них є пристосування для збору трави, яке потрібно час від часу чистити. Найпрактичніше, коли травозбірник виготовлено з пластику.

Газонокосарки оснащені аераторами, створюють проколи в грунті спеціальними металевими штирями. Справа в тому, що з часом верхній шар грунту засмічується сухою травою і корінням та «закупорюється», тож сонячне світло і свіже повітря не проникають вглиб, через це бурхливо розвиваються гнилісні бактерії та пліснява. Аерація дозволяє запобігти цим негативним явищам.

Разом з тим, подрібнена трава, рівномірно розпилена по газону, позитивно впливає на його декоративні якості, виконуючи роль природного добрива. З цим завданням справляються газонокосарки, які здатні працювати в режимі мульчування. У цих агрегатів скошена трава повторно подається на ножі, що крутяться, а потім у вигляді «травяного пилу» рівномірно розкидається по газону. Швидко згниваючи, вона не викликає засмічення грунту і збагачує його поживними речовинами, в тому числі азотом. Щоправда, мульчувати краще вже дещо підсохлу, а не свіжозрізану траву, інакше результат має бути прямо протилежним.

Тож купуючи газонокосарку, необхідно заздалегідь визначитися, що для Вас пріорітетніше: збирати траву в травозбірник, чи мульчувати її і залишати на газоні пересихати в якості добрива. Зазвичай, ці функції забезпечують два різних типи газонокосарок.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Как загадать желание, чтобы оно исполнилось

Деякі моделі газонокосарок комплектуються «аеродинамічними ножами», які дозволяють за рахунок своєї форми піднімати і зрізати навіть траву, що полягла, що значно підвищує ефективність їхньої роботи.

Також не забувайте, що незалежно від типу косарки, потрібно подбати, щоб на газоні, який Ви збираєтеся облагороджувати, не було сміття, адже ремонт і заміна пошкодженого валу – процедура не з дешевих, і може обійтися мало не в половину вартості всього агрегату.

Газонокосарки вважаються травмонебезпечною технікою. При роботі з ними  необхідна уважність та акуратність, в ідеалі краще працювати у спецодязі і взутті, яке захищатиме Вам від випадкового контакту з ножами.

Отже, будьте уважними та обережними, прискіпливо читайте інформацію на маркуванні та, по можливості, обирайте продукцію, на яку продавець може показати протоколи випробувань, проведені незалежним, акредитованим на це органом.

ДП «Полтавастандартметрологія»


Схожі матеріали:
👁 1360
Категорія: Актуально
Теги: ДП «Полтавастандартметрологія», газонокосарка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ