Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


15.03.2013

Сьогодні, 15 березня, Всесвітній день захисту прав споживачів


15 березня світова спільнота традиційно відзначає Всесвітній день захисту прав споживачів. Цьогоріч його гасло: «Споживацьке правосуддя ...


Сьогодні, 15 березня, Всесвітній день захисту прав споживачів

15 березня світова спільнота традиційно відзначає Всесвітній день захисту прав споживачів. Цьогоріч його гасло: «Споживацьке правосуддя сьогодні».

Кожен з нас щодня виступає в ролі споживача і не хоче, щоб його права було порушено. Та якщо ще два роки тому, вся продукція, яку виробляли підприємства Полтавщини та реалізовували оптові торгівці області, проходила періодичний контроль в стінах ДП «Полтавастандартметрологія», то нині ситуація кардинально змінилася.

Що нині робиться підприємством для того, щоб незадоволених споживачів було якомога менше? Це запитання ми переадресували генеральному директору ДП «Полтавастандартметрологія» Аллі Валеріївні Мироновій.

- Ні для кого не секрет, що нині Україна стрімко рухається у бік євроінтеграції, а отже, відбувається поступовий перехід від жорсткого контролю за якістю продукції з боку держави до ринкових механізмів регулювання, коли виробники, які не дбають про свій імідж, просто не витримають конкуренції порівняно з тими, чий товар має кращі споживчі властивості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майские праздники 2013

Тож у липні 2011 року державний нагляд за якістю продукції та послуг було відмінено. Проте, низький рівень обізнаності наших споживачів поки що не дозволяє витіснити з ринку недобросовісних суб’єктів господарювання, швидше навпаки, найбільшим попитом, на жаль, користується саме найдешевша другосортна продукція.

Та незважаючи на те, що система технічного регулювання в Україні переживає складний період реформування і далеко не всі її механізми чітко відпрацьовані, ДП «Полтавастандартметрологія» покликане сприяти виробництву безпечних та якісних, а значить конкурентоспроможних товарів. Ми маємо в своєму арсеналі унікальну випробувальну базу, яка представлена науково-дослідним випробувальним центром харчової продукції та науково-дослідним центром випробувань електричних ламп та технологічного обладнання (ЦВЕЛ). У нас працюють досвідчені фахівці в галузі метрології, оцінки відповідності та стандартизації.

Зокрема, лише торік Випробувальним центром нашого підприємства було досліджено понад 3 тисячі зразків різноманітної харчової продукції та продовольчої сировини. З початку нинішнього року понад 600. Усі дослідження проводяться за добровільним волевиявленням виробників. Найбільше в них зацікавлені ті, хто працює на експорт, адже їм значно вигідніше суворо контролювати якість своєї продукції, ніж назавжди втратити закордонного партнера. Проте, відрадно, що й на внутрішньому ринку з’являється дедалі більше підприємств, які розуміють, що найкоротший шлях до економічного зростання – максимальне задоволення потреб споживачів.

Звертаються до нас і окремі громадяни, наприклад, нещодавно, завітала сім’я, яка переїхала на Полтавщину з Закарпаття. Незважаючи на те, що родина малозабезпечена, перше, що вона зробила на новому місці проживання, переконалася в тому, що питна вода з криниці не несе загрози для здоров’я. До речі, випробувальний центр ДП «Полтавастандартметрологія» єдиний в області має змогу контролювати питну воду за 52-ма показниками ДСанПІНу (державних санітарних норм і правил).

Загалом, з початку року 8 зразків питної води, привезеної в центр з різних регіонів області, не відповідали вимогам стандартів за фізико-хімічними показниками: вмістом нітратів, хлоридів, заліза, фторидів.

В числі найбільш поширених порушень, з якими доводиться стикатися в ході досліджень, можна назвати і виявлення рослинних жирів в молокопродуктах. Зокрема, вже з початку року, рослинний жир було виявлено в 28 зразках різноманітної молочної продукції.

Крім того, 3 зразки привезених на дослідження горілок, не відповідали вимогам стандартів по міцності, а 4 зразки зернових було уражено пліснявими грибами.

Загалом у 2013 році нашими фахівцями було досліджено понад 600 зразків харчової продукції та продовольчої сировини, подібні випробування дозволяють своєчасно виявити та усунути недоліки в роботі підприємств.

- Чи працюєте Ви над освоєнням нових методик випробувань, якими «новинками» можете похвалитися на сьогоднішній день?

- Звичайно. Завдяки дооснащенню рідинного хроматографа відтепер маємо змогу не лише визначати наявність та кількість так званих Е-шок: консервантів, підсолоджувачів, харчових барвників, а й таурину (амінокислоти, яка використовується при виробництві дитячого харчування та енергетичних напоїв), глутамату натрію (підсилювачу смаку, який додають у кетчупи, майонези, ковбаси, м’ясні та рибні консерви тощо) та ще 18 амінокислот, вміст яких дозволяє з впевненістю сказати, чи якісний, наприклад, обраний Вами комбікорм.

Також можемо похвалитися новопридбаним імунно-ферментним аналізатором, який дає змогу визначати такий важливий показник, як алергени, адже кількість алергиків в Україні, як і в світі, неухильно зростає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гребінківщині весняна повінь не загрожує

Крім того, завдяки цьому приладу маємо змогу визначати вміст клітковини, з допомогою якої нині дуже модно фальсифікувати м’ясні вироби чи соки, оскільки целюлоза може служити чудовим імітатором дорогої натуральної сировини.

Ще імунно-ферментний аналізатор дає змогу визначати наявність широкого переліку антибіотиків у продуктах харчування. Зокрема хлорамфеніколу, на вміст якого в обов’язковому порядку перевіряють усі молокопродукти, які експортуються в Росію.

За допомогою цього аналізатора з’явилася можливість проводити дослідження мікробіологічного показника – кампілобактер, що обов’язково для продукції, яка експортується в країни Євросоюзу, а також визначати вміст мікотоксинів, гормональних препаратів, гербіцидів, глютену. Лише за приблизними підрахунками, близько 500 українців хворіють на целіакію (повну або часткову непереносимість глютену – білкової фракції злаків).

Таким людям показана пожиттєва дієтотерапія, адже будь-яка доза цієї речовини є отрутою для їхнього організму. Тож в країнах Європи давно вже зазначають на маркуванні харчових продуктів інформацію про вміст глютену. Проведення подібних досліджень не лише дозволить українським виробникам опанувати дорогий та перспективний ринок дієтичної безглютенової продукції, але і викличе довіру до таких продуктів з боку держав-членів Європейського Союзу.

У центрі випробувань електричних ламп та технологічного обладнання нещодавно освоїли розробку файлів формату IES, без яких зараз не обходиться жоден виробник світильників та дизайнер інтер’єрів.

- До речі, декілька слів про цей центр та які порушення там найчастіше виявляють?

- В ЦВЕЛі, як його коротко називають, мають можливість проводити випробування усіх типів ламп, світильників та обладнання, яке використовується у промисловості. Торік було проведено близько 400 таких випробувань. В ході яких серед іншого було забраковано партію люменісцентних ламп, тривалість горіння яких, в середньому не перевищувала 3 хвилини… Крім того, вони не відповідали вимогам стандартів за показниками безпеки: вже відразу після ввімкнення, у них провисали спіралі. Торгівельний заклад, за ініціативи якого було проведено ці випробування, отримав змогу аргументовано повернути неякісну продукцію та зробити правильні висновки щодо того, з ким йому працювати в подальшому.

Під час новорічних свят одна з великих торгівельних мереж неодноразово отримувала скарги від споживачів на якість електричних гірлянд, які вони реалізовували. Торгівельне підприємство замовило випробування цієї продукції, і оскільки його результати виявилися незадовільними, це дало йому змогу висунути обгрунтовані претензії виробнику неякісної продукції. Таких прикладів можна навести безліч. Зрозуміло одне, той, хто дійсно прагне надовго закріпитися на ринку, не стане будувати свою політику на ошукуванні споживачів.

- Окрім випробування продукції, яку іще роботу здійснює Ваше підприємство, щоб сприяти виробникам у випуску конкурентоспроможної продукції?

Ми маємо змогу стежити за точністю практично будь-яких засобів вимірювальної техніки. Зокрема, метрологи ДП «Полтавастандартметрологія» виконують роботи з метрологічної атестації та повірки засобів вимірювальної техніки по 10 видах вимірювань із 12 зареєстрованих на території України. Це дозволяє їм повіряти та проводити метрологічну атестацію усіх, наявних у продажу типів лічильників, спідометрів, нівелірів, теодолітів, дозаторів, вагів, амперметрів, вольтметрів, манометрів та іншого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза епідемії грипу на Полтавщині ще не зникла

Саме метрологи «Полтавастандартметрології» проводять повірку приладів медичного призначення (електрокардіографів, електроенцелографів тощо) та перевірку вихідних параметрів медичного обладнання (апаратів УВЧ-терапії, НЧ-терапії, апаратів магнітотерапії, гальванізаторів і таке інше). Протягом минулого року було повірено понад два з половиною мільйони різноманітних засобів вимірювальної техніки та атестовано 161 вимірювальну лабораторію.

Ще один напрямок діяльності нашого підприємства – оцінка відповідності продукції та послуг вимогам стандартів та технічних регламентів. На сьогоднішній день орган з оцінки відповідності ДП «Полтавастандартметрологія» уповноважений проводити роботи з сертифікації понад 24-х груп продукції, Серед послуг, які ми сертифікуємо: готельні та послуги харчування, транспорту та засобів зв’язку, домашньої прислуги, ремонту й інші. До того ж, наші фахівці допоможуть зареєструвати технічні умови, перевіряють правильність складання етикетки на відповідність вимогам чинного законодавства.

Крім того, в ДП «Полтавастандартметрологія» сертифікують системи управління на відповідність міжнародним стандартам. Лише в минулому році на підприємствах Полтавщини та України сертифіковано 34 системи управління якістю, 25 систем управління безпечністю харчової продукції, 7 систем екологічного керування та 2 системи управління безпекою та гігієною праці.

Ведемо й активну просвітницьку роботу серед населення, щороку беремо участь в організації та проведенні Всеукраїнських конкурсів якісної продукції (товарів, робіт, послуг) – «100 кращих товарів України» та дитячого малюнка на споживчу тематику «Я хочу жити в якісному світі». Наші фахівці читають курс лекцій для студентів Полтавської аграрної академії «Безпека харчування та організація технохімконтролю на підприємствах».

Тож підбиваючи підсумки сказаного, що б Ви хотіли побажати споживачам і своєму колективу у цей день?

- Оскільки усі ми з Вами споживачі, я бажаю, щоб наші споживацькі права ніколи не порушувались. Пам’ятаймо, пропозицію породжує попит і остаточне слово завжди буде за тим, хто сплачує за товар чи послугу. Тільки тоді, коли ми прискіпливо почнемо придивлятися до інформації на маркуванні товару та обирати лише те, що не завдасть шкоди нашому здоров’ю, виробникам стане вигідно піклуватися про якість своєї продукції. Своєю небайдужою громадянською позицією споживачі повинні формувати завтрашній день нашого споживчого ринку. Тож щиро зичу усім нам не стояти на місці, не бути пасивними спостерігачами, а щодня оберігати своє право на якісне життя.


Схожі матеріали:
👁 1470
Категорія: Актуально
Теги: свято, Всесвітній день захисту прав спожив, ДП «Полтавастандартметрологія»




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ