Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


23.02.2013

Сьогодні свято чоловіків


Сьогодні свято чоловіків, тому не забудьте привітати свої близьких, рідних, знайомих та коханих


З Днем захисника Вітчизни!

Сьогодні свято чоловіків, тому не забудьте привітати свої близьких, рідних, знайомих та коханих.

За церковним календарем 23 лютого вшановують мученика Харлампія, благовірну княгиню Анну Новгородську, преподобного Прохора Печерського, мучениць дів Єнафу, Валентину і Павлу та ікону Божої Матері «Вогневидну».

У народі 23 лютого говорили називали Прохора-Зимооха і казали: "До Прохора стара охала: «Ой, холодно!», а прийшов Прохір та Влас (24 лютого): «Невже скоро весна у нас?».

Наші предки у цей час вже починали активно готуватися до весни. А ще 23 лютого у давнину було святом робочої худоби. Тому цього дня святили воду і кропили нею тварин, щоб захистити від хвороб, бо за місяць-півтора колись корів вже виганяли пастися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова Гребінківської районної державної адміністрації Василь Пісня вітає всіх чоловіків з Днем захисника Вітчизни

У народі помітили, якщо 23, 24, 25 лютого є іній на деревах, то буде дощ на Мокія Мокрого (24 травня), а це означає, що все літо буде «мокрим», дощовим.

Іменинниками 23 лютого є:

 Валентина, Ганна, Симон, Галина, Прохор

День захисника Вітчизни
– свято, що відзначається 23 лютого в Росії, Україні, Білорусі, Киргизії та Придністров'ї. Встановлене в СРСР в 1922 р. як «День Червоної Армії і Флоту». З 1949 до 1993 носив назву «День Радянської Армії і Військово-Морського флоту».

В Україні офіційно встановлено 23 лютого 1999 Указом другого Президента України «Про День захисника Вітчизни», в якому зазначено: «Враховуючи численні звернення громадських організацій, ветеранів війни, та з метою сприяння патріотичному вихованню молоді постановляю установити в Україні свято – День захисника Вітчизни, яке відзначати щорічно 23 лютого».

В наші дні День захисника Вітчизни зберігся в Росії, Киргизії і Придністров’ї, в Україні та Білорусії. У Російській Федерації цей День був закріплений у відповідності з новим законодавством, починаючи з 1995 року. За рішенням Державної Думи Росії з 2002 року це свято стало неробочим днем.

Мирного неба, гребінківці!


Схожі матеріали:
👁 1489
Категорія: Актуально
Теги: 23 лютого, День захисника Вітчизни, свято




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ