Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


21.02.2013

Сьогодні полтавці відзначають Міжнародний день рідної мови


Це свято відзначають щорічно 21 лютого, починаючи з 2000 року


Сьогодні полтавці відзначають Міжнародний день рідної мови

За церковним календарем 21 лютого вшановують великомученика Федора Стратилата, пророка Захарія Серповидця, святителя Савву ІІ, архієпископа Сербського.

Щодо погоди, то на Захара Серповидця спостерігалося невелике потепління, якому «вірити» не можна: «Лютнева відлига й гроша не варта».

Іменинниками 21 лютого є: Сава, Захар, Федір, Степан, Прохор.

21 лютого відзначають: Міжнародний день рідної мови

Це свято відзначають щорічно 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня-17 листопада 1999 року в Парижі.

За оцінками фахівців, із 6000 мов, які нині існують, більшість знаходиться під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. Привернення уваги міжнародної спільноти до цієї теми – важливий крок до визнання необхідності захистити різноманіття культур.

Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш аніж 10.000 особами, що активно розмовляють певною мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов, котрими розмовляють менше 100 осіб, не задокументовані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виконання Гребінківського районного бюджету за 2012 рік

В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню російської, інших мов національних меншин України Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.

Нагадаємо, День української писемності та мови відзначається 9 лютого. А День слов'янської писемності і культури відзначається щорічно 24 травня, в день вшанування пам'яті святих Кирила і Мефодія.

РІДНА МОВА

 Мова кожного народу
Неповторна і – своя;
В ній гримлять громи в негоду,
В тиші – трелі солов'я.

На своїй природній мові
І потоки гомонять;
Зелен-клени у діброві
По-кленовому шумлять.

Солов'їну, барвінкову,
Колосисту – на віки –
Українську рідну мову
В дар мені дали батьки.

Берегти її, плекати
Буду всюди й повсякчас,–
Бо ж єдина – так, як мати,–
Мова в кожного із нас!

Л. Забашта

vpoltave.pl.ua


Схожі матеріали:
👁 3650
Категорія: Актуально
Теги: свято, Федір, сава, степан, захар, полтавці, рідна мова




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ