Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


21.02.2013

В Україні з 2013 року запроваджено податок на нерухоме майно


Детально про нововведення ми запитали у начальника Лубенської ОДПІ Олександра Коломійця


В Україні з 2013 року запроваджено податок на нерухоме майно

Детально про нововведення ми запитали у начальника Лубенської ОДПІ Олександра Коломійця.

 -  Основне питання яке турбує громадян -  хто повинен сплачувати  податок?

 Сплачуватимуть податок громадяни, які мають у власності будівлі, що належать до житлового фонду. Це – житлові будинки, прибудови до них, житлові будинки садибного типу, квартири, котеджі та кімнати у багатосімейних квартирах.

У той же час звільняються від сплати податку дитячі будинки сімейного типу; садові або дачні будинки, але не більше одного такого об’єкта на платника податку; гуртожитки; об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним та прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю тощо.

 Податком на нерухоме майно обкладатиметься саме житлова площа об’єкта житлової нерухомості. Більшості громадян новий податок не торкнеться – для них Податковим кодексом передбачено пільги. Квартири та житлові будинки, площа яких не перевищує 120 м. кв. та 250 м. кв. відповідно, не оподатковуватимуться. Сплачуватиметься податок лише за ті метри, які перевищують зазначені квадрати.

 Громадяни самі обирають як їм застосовувати пільги зі сплати податку на нерухоме майно. Зокрема, громадяни, які мають у власності кілька житлових об’єктів, за бажанням можуть звернутися до податкової інспекції із заявою  для визначення об’єкта, за який буде сплачуватися податок на нерухомість. В інакшому випадку пільга застосовуватиметься до того житла, в якому платник податку зареєстрований.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податкова міліція Лубенської ОДПІ обслуговує 14 адміністративних районів Полтавщини

 На відміну від фізичних, юридичні особи суму податку обчислили самостійно станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого року вже подали декларацію податковим органам за місцезнаходженням об’єкта оподаткування.

 -  Яку суму податку  доведеться сплатити власнику  нерухомості?


 Cтавки податку встановлюються  сільською, селищною або міською радою за 1 кв. метр житлової площі об’єкта житлової нерухомості.  По м.Лубни та Лубенському району вони становлять  

 - у разі, якщо площа квартири перевищує 120 кв. м, але не більше 240 кв. м, то податок сплачується у розмірі 0,3%  від мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного року  - 3,44 грн. .  Це ж стосується і житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів.

 - якщо ж площа квартири перевищує 240 кв. м, а житлового будинку - 500 кв. метрів то податок на нерухомість буде складати 2,7% розміру мінімальної заробітної плати - 30,97грн.

 За несвоєчасну сплату податку на нерухомість передбачено штрафні санкції. При затримці сплати до 30 днів сума штрафу складатиме 10 відсотків погашеного податкового боргу, більше 30 днів – 20 відсотків.  Зазначу, якщо громадянин не може сплатити одразу всю суму податку, то він може звернутися до органів ДПС для отримання розстрочки.

 - Можете назвати терміни сплати цього податку?

 До 1 липня звітного року податкові органи обчислюють для фізичних осіб суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та надсилають за місцезнаходженням об'єкта житлової нерухомості податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, а також платіжні реквізити. Фізичні особи сплачують податок на нерухоме майно протягом 60 днів із дня вручення такого повідомлення-рішення за місцем розташування об'єкта оподаткування через установи банків та поштові відділення.

 - Скажіть, якщо протягом року я придбаю ще один будинок чи квартиру, то як у такому випадку сплачувати податок?

 Якщо право власності протягом календарного року переходить від одного власника до іншого, то попередній власник сплачує податок на нерухоме майно за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування. Новий же власник сплачує податок починаючи з місяця, в якому виникло право власності.  Тобто, якщо особа продасть квартиру, наприклад, 23 червня 2012 року, то попередній власник повинен буде сплатити податок на нерухомість за січень-травень 2013 року, а новий вже за червень-грудень 2013 року.

 - Якщо у громадян виникнуть якісь питання щодо сплати податку, куди їм слід звертатися?


 Податкова надасть всі необхідні роз’яснення та максимальну допомогу щодо розрахунку, сплати або отримання пільги з податку на нерухоме майно.

 З детальною інформацією Ви можете ознайомитися за багатоканальним номером телефону інформаційно-довідкового центру 0-800-501-007, дзвінки за цим номером із стаціонарних телефонів безкоштовні.

 Лариса Дядечко,
 Завідувач сектору взаємодії із ЗМІ та громадськістю Лубенської ОДПІ


Схожі матеріали:
👁 1605
Категорія: Актуально
Теги: Полтавська, ДПС, декларацыя, громадяни, Лубенська ОДПІ, борг, податок, ставка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ