Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


02.02.2016

VIN-код. Для чого він потрібен?


Більшість автовиробників використовує VIN-код


VIN-код. Для чого він потрібен?Кожен сподівається купити автомобіль "своєї мрії", який служитиме вірою і правдою не один рік. Ми переконані, що витрачаємо значну суму грошей на комфорт і надійність, але в результаті отримуємо чотириколісну "діру", яка починає витягувати гроші.

Найчастіше намагаються приховати: скручений одометр, через те що автомобіль перебував у таксопарку або здавався в оренду; незначні ДТП, які вдалося приховати або, що практично неможливо помітити - машину-потопельник.

Більшість автовиробників використовує VIN-код, структура якого визначається міжнародним стандартом ISO 3779-1983. VIN-код - це надійна і однозначна ідентифікація автомобіля, котра практично не піддається фальсифікації. Щоправда, шахраї постійно намагаються це робити, і їм це деколи вдається, оскільки основний розрахунок робиться на звичайну людську неуважність.

Міжнародний стандарт ISO 3779, що описує формат VIN-коду (Vehicle Identification Number) транспортного засобу дозволяє не тільки легко класифікувати та ідентифікувати автомобіль, але й служить надійним захистом від угонів та крадіжок.

VIN-код складається з букв і цифр, комбінацію яких неможливо переробити, оскільки при створенні коду застосовується алгоритм обчислення контрольного числа, за яким можна перевірити машину на викрадення. Навіть, знаючи принцип створення алгоритму, викрадачі не можуть підробити VIN під потрібне контрольне число.
Вперше VIN-код почали використовувати в 1977 році канадські та американські автовиробники. До цих пір, всі експортери та автовиробники Америки дотримуються стандарту ISO 3779, проте в Європі даний принцип ідентифікації машин використовують не завжди.

Відповідно до стандарту ISO 3779, VIN-код - це набір з сімнадцяти символів. Дозволено використовувати всі арабські цифри і латинські букви (А В C D F Е G Н J К L N М Р R S Т V W U X Y Z), за винятком букв Q, O, I. Ці літери заборонені для використання, оскільки O і Q схожі між собою, а I і O можна сплутати з 0 і 1.
Для чого потрібно знати, що таке VIN-код? Справа в тому, що основне призначення VIN коду - ідентифікація автомобіля. Саме завдяки унікальній структурі коду і наявності перевірочного числа можна знизити ризик придбання викраденої машини.

Про те, що таке VIN-код, мабуть, знає будь-який автовласник, а от усі місця його знаходження назвати зможе не кожен. У першу чергу, VIN-код слід шукати у свідоцтві про реєстрацію чи в технічному паспорті транспортного засобу.

Сучасний виробник номер VIN-коду наносить на ліву верхню частину інструментальної панелі (його можна побачити через вітрове скло), а також на передню ліву стійку кузова.

На американських автомобілях розташування номера кузова може бути інше. Як правило, VIN - код розташований на торпедою з боку водія в місці з'єднання лобового скла і капота. Дублювання VIN-коду викликане простою необхідністю - захистом автомобіля від угону та крадіжки.

Вміти правильно розшифровувати та аналізувати VIN-код, а також знати, де він знаходиться дуже корисно при покупці машини для її класифікації та перевірки на угон. Якщо рік випуску та інші дані можна підробити в паперових документах, то перебити VIN-код - набагато складніше.

У більшості випадків за VIN-кодом можна визначити рік випуску, країну виготовлення, виробника та багато іншої корисної інформації.

Місця нанесення ідентифікаційного номера виробник зазвичай вказує в технічній документації до транспортного засобу. Способи маркування та місця знаходження VIN-код можуть відрізнятися.

Цікаво, що місця, де знаходиться VIN-код автомобіля, зазвичай не зовсім зручні для читання номера і для його перебивки. Саме цим не рідко користуються зловмисники: вони вносять зміни в номер, який розташований в зручному місці, сподіваючись, що довірливий покупець просто полінується заглянути в більш важкодоступні місця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На замітку майбутнім водіям: як отримати водійське посвідчення

Наважуючись на покупку автомобіля з пробігом, треба уважно вивчати всі місця, де знаходиться номер кузова. Якщо це маркувальна табличка на заклепках, звертати увагу, чи немає поруч із нею подряпин або вм'ятин. Табличку на заклепках складно поставити на місце, не пошкодивши прилеглі області, а ось таку саму інформаційну табличку на гвинтах можна легко замінити на іншу.

Тільки знаючи, що таке VIN-код і де він може бути розташований, тоді можна придбати автомобіль, який не надасть проблем. Дублювання коду в різних місцях для того і робиться, щоб покупець міг не тільки ідентифікувати автомобіль, але і захиститися від покупки викраденої машини. Знаючи про місця розташування VIN-коду можна приступити до його розшифрування.

Перед придбанням автомобіля з пробігом дуже важливо перевірити, чи збігаються заводські дані з тими, які надає продавець. Наприклад, рік випуску автомобіля. Багато продавців, в оголошеннях, його спеціально завищують, щоб автомобіль здавався молодшим і, відповідно, коштував дорожче. Іноді зустрічаються випадки, що навіть в свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу стоїть рік випуску молодше на один, а то й на два роки, ніж сам автомобіль.

Як відомо, будь-який транспортний засіб володіє певними відмінними ознаками, що роблять його унікальним. У відповідності зі стандартом ICO серії 3779-1983, який, до речі, не є обов'язковим, виробники автомобілів можуть не вказувати конкретне місце збірки машини. Більше того, на деяких автомобільних концернах рік випуску транспортного засобу не позначається взагалі. При цьому використовуються різні знаки, символи і умовні позначення, незрозумілі простим людям.

Купуючи автомобіль в солідному автосалоні, багато хто думає, що він тільки що зійшов із конвеєра, але це не завжди так. Щоб не розводити непотрібну полеміку, необхідно зазначити, що рік випуску за номером кузова (за так званим Vin-коду) визначити найпростіше. Ви можете отримати всю інформацію по vin, при перевірці .
Якщо виробник і спромігся вказати конкретну дату виготовлення транспортного засобу, то в більшості випадків це ні про що не говорить. Приміром, як не дивно, але на заводі можуть вибити не календарний, а «модельний» рік. У свою чергу, вони один від одного суттєво відрізняються. У «чистому» вигляді дату виробництва автомашин не вказують наступні автогіганти: BMW, Mercedes-Benz, Toyota, Mazda, Nissan, Honda. Чим же «модельний» рік відрізняється від календарного? Все просто: випускаючи черговий автомобіль з конвеєра, автоконцерн присвоює йому той VIN-код, який відповідає даному модельному ряду. Робиться це для того, щоб у виробника залишилося в запасі трохи часу на транспортування автомобіля, його продаж, переоформлення і т.п.

Слід зазначити, що даний стандарт (ICO 3779-1983) був колись розроблений американцями (асоціацією інженерів SAE), які заклали в його основу частину традицій північноамериканських виробників. Наприклад, на літніх показах автомобілів в автосалонах демонструвалися моделі з наступним роком випуску. Поступаючи відразу ж у продаж, вони були в деякому роді «гостями з майбутнього».

Що ж ще дає «стандарт» споживачеві та виробникові? По-перше, він набуває абсолютно новий, «свіженький» автомобіль, про що красномовно свідчить рік випуску по vin. Якщо ви надалі зберетеся продати свою машину, потенційний покупець напевно зверне свою увагу на ці обставини, які будуть вам на руку. По-друге, що стосується автоконцерну, то йому вдається розпродати практично всі свої автомобілі до початку нового календарного року. Як зрозуміло, це важливо для великого бізнесу.

Потрібно зазначити, що не всі виробники вказують ту дату випуску транспортного засобу, яка повинна бути надана у відповідності з фактичним календарним або «модельним» роком. Наприклад, відомий «АвтоВАЗ» іноді відносить випуск своїх машин не до поточної модельної дати, а до наступної. Причина даних обставин тут одна: всі дії відбуваються під тиском міністерства з податкових зборів. Що стосується українського автоконцерну «ЗАЗ», то там ситуація приблизно того ж характеру. Загалом, кожне підприємство диктує свої умови, з якими споживач або погоджується, або ні. Що б там не було, а визначити рік випуску автомобіля з точністю до одного року за VIN-коду цілком реально.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів – обов'язковий

VIN - це елементарний ідентифікаційний номер, який вибитий на кузові кожної сучасної машини. Він складається з 17 букво-цифрових символів, які при правильній розшифровці можуть дати власникові чимало корисної інформації. Код використовується для ідентифікації в 24 країнах світу.

Знаючи VIN-код певного транспортного засобу, ми зможемо дізнатися не тільки рік його випуску, а й модель, колір кузова, тип трансмісії, шасі та багато іншого. Але не варто свято сподіватися на символи, які вибиті під капотом вашої автомашини - деякі автолюбителі під час покупки стикаються з авто в угоні, VIN-код у яких змінений. Звичайно ж, зробити подібні висновки може тільки досвідчений фахівець, перевіривши його по одній з популярних методик.

Купуючи старий автомобіль, будь-який покупець задається питанням: як перевірити машину при покупці? Виявляється, це не складно. Перевірка VIN-коду заснована на тому, що не тільки символ, але і його позиція містять певну інформацію про автомобіль. Тому викрадачеві дуже складно внести зміни і не порушити цілісність і значення зашифрованих даних. Залишати номер як є не можна, оскільки існує база викрадених авто, за якою завжди можна визначити історію машини. Але й виправити VIN – код досить складно, тим більше що експерт-криміналіст завжди може легко визначити перебиті номери, оскільки він знає, як перевірити машину на викрадення.

Всі американські автомобільні виробники і компанії, що виконують експорт своїх машин в США, при складанні ідентифікаційних номерів дотримуються наступного правила: дев'ята позиція VIN-номера вважається перевірочної. Цієї умови дотримується і більшість європейських компаній.

Радує те, що викрадачі обмежені у своїх можливостях і не в змозі виправити VIN-код таким чином, щоб контрольна сума залишилася тією ж. Перебити номер так, щоб не залишити слідів, та ще й підігнати його під контрольне число, практично неможливо.

Ідентифікаційні номери в легкодоступних місцях зазвичай перебивають акуратно, а от на прихованих поверхнях - із погрішностями, а часом і взагалі не чіпають їх. Таку поведінку порушників пояснюють не їх недбалістю, а цілком логічним розрахунком на звичайні людські лінощі.

Перебивання номерів - процес трудомісткий і філігранний. Але зустрічаються і грубі підробки, які можна легко визначити. Якщо графіка символів схожа, то нові знаки просто наносять поверх старих.

Перевіряючи автомобіль по VIN-коду, слід звернути увагу на метод нанесення ідентифікаційних символів. У документах до транспортного засобу ідентифікаційний номер повинен бути написаний у вигляді одного суцільного рядка, що складається з сімнадцяти символів без пробілів.
 
Регіональний сервісний центр МВС в Полтавській області


Схожі матеріали:
👁 1218
Категорія: Прес-реліз
Теги: стандарт, VIN-код, авто




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ