Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


07.06.2013

Вся правда про ремені безпеки


З ременем їздити зручно і набагато більш комфортно, ніж без нього


Вся правда про ремені безпеки

З початку року на дорогах України в дорожньо-транспортних пригодах загинули 1309 людей і майже 12000 отримали травми. У більшості цих ДТП і водій і пасажири не користувалися ременями безпеки.

 Між тим, надійно пристебнутий ремінь безпеки міцно утримує людину на сидінні і при аварії перешкоджає зіткненню з твердими елементами салону.

Відзначимо, що використання ременів необхідно, як при відсутності подушок безпеки, так і при їх наявності, адже алгоритм розкриття подушок розробляється в припущенні, що водій (пасажир) в момент їх розкриття пристебнутий ременем.

Спрацьовування подушок в момент неконтрольованого різкого зсуву тіла людини в момент аварії може привести до непередбачуваних наслідків. Наприклад, при фронтальному ударі не пристебнутий водій отримує подушкою безпеки удар в голову, що по силі перевершує удар об передню панель.

 Трохи історії. Взагалі, ідея фіксувати людину в кріслі народилася на початку 19 століття й стосувалася, насамперед авіації. А от перший патент на ремінь безпеки для наземних транспортних засобів було видано в США в 1885 році. Втім, ініціативу Едварда Клегхорна спочатку майже ніхто не підтримав. Тільки в 1956 році ремені в автомобілях почали входити в моду. Компанії «Ford» і «Chrysler» в Америці і «Volvo» в Європі почали пропонувати їх в як додаткове обладнання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міліціонери Гребінківщини взяли участь в акції "Подаруй дитині надію на життя”

А два роки по тому швед Нільс Болін запропонував більш досконалий варіант - трьохточковий діагонально-поперековий ремінь, що став частиною стандартного оснащення «Volvo P120 Amazon». З 1967 року всі автомобілі «Volvo» почали обладнувати трьохточковими ременями ще й на задньому сидінні.

 А як у них? Коли в Швейцарії в 1976 році референдумом був прийнятий закон про обов'язкове використання ременів безпеки, противниками були всього 0,8% голосуючих. Після прийняття закону кількість тяжких травм, отриманих в ДПТ, знизилося в 5 разів, легких - у 3 рази. А от у Японії підрахували, що при застосуванні ременів безпеки загибелі людей вдалося уникнути в 75 випадках з 100, у США - в 77 випадках з 100, а при перевертанні автомобіля - в 91 випадку з 100. Нехтування використання ременів безпеки у багатьох країнах загрожує серйозним штрафом. У деяких з них, якщо було доведено, що водій під час ДТП не був пристебнутий ременем, він може не розраховувати на отримання виплат по страховці.

 Цікаві факти. Між тим, події, що розгортаються у момент дорожньо-транспортної пригоди, де водій та пасажири не пристебнуті нагадують фільми жахів. Що саме відбувається, коли водій на швидкості 80 км / год робить наїзд на яку-небудь нерухому перешкоду, описав у своїй книжці відомий французький експерт з безпеки руху Крістіан Жерандо:
« - Через 0,026 секунди після удару вдавлюється бампер; сила, що в тридцять разів перевищує вагу автомобіля, зупиняє його рух на лінії передніх сидінь, тоді як його пасажири - якщо вони не пристебнуті ременями безпеки - продовжують рухатися в салоні автомобіля зі швидкістю 80 км / ч;

 - Через 0,039 секунди водій разом із сидінням стрімко рухається вперед на 15 сантиметрів;

 - Через 0,044 секунди він грудною кліткою ламає кермо. Через 0,050 секунди швидкість падає настільки, що на автомобіль і на всіх пасажирів починає діяти сила тяжіння, в 80 разів перевищує їх власну вагу;

 - Через 0,068 секунди водій із силою в 9 тонн вдаряється об приладовий щиток;

 - Через 0,092 секунди водій і пасажир, який сидить з ним поруч одночасно врізаються головами в переднє вітрове скло автомобіля і отримують смертельні пошкодження черепа;

 - Через 0,100 секунди водій, який повис на кермі, відкидається назад; він вже мертвий;

 - Через 0,110 секунди автомобіль починає злегка відкочуватися назад;

 - Через 0,113 секунди пасажир, який сидить за водієм - якщо він також не пристебнутий - виявляється з ним на одній лінії, завдає йому новий удар і одночасно сам отримує смертельні ушкодження;

 - Через 0,150 секунди настає повна тиша; осколки скла і уламки заліза падають на землю. Місце зіткнення огортає хмара пилу. Все відбулося менш ніж за дві десяті частки секунди…».
Цитата. Автогонщик, випробувач і журналіст Олексій Мочанов, зазначає: Я завжди їжджу пристебнутим. Якщо у мене хтось у машині не пристебнувся, я з місця не вирушу…

 16 листопада 2006 я вижив в аварії тільки тому, що був пристебнутий. Якщо хтось вважає людей, які користуються ременями, боягузами, то я вам скажу, що серед автогонщиків боягузів немає, хоча вони пристібаються не трьохточковими, а шеститочковими ременями.

У сучасному автомобілі при різкому натисканні на газ або гальмо ремінь блокується, притискаючи водія до сидіння, і це дозволяє йому повноцінно керувати автомобілем, а не триматися за кермо, як за поручень у трамваї. З ременем їздити зручно і набагато більш комфортно, ніж без нього. Вже немає такої ситуації, як у радянський час, коли говорили «накиньте ремінець», бо тоді ремінь був без преднатягувачів і, по суті, повинен був просто бовтатися для ДАІ. Зараз це сучасна система безпеки, яка потрібна як водієві, так і пасажирам».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На залізничному вокзалі ст. Гребінка барсетку з фотоапаратом викрали у мешканця Хмельницької області

 Закон. Згідно законодавства України наявний в машині ремінь безпеки обов’язково повинен використовуватися водієм та пасажирами. Виняток становлять лише особи, які навчаються керуванню, водії та пасажири оперативних та спеціальних транспортних засобів і таксі в населених пунктах, а також особи, які з причини захворювання не можуть використовувати ремінь та водії-інваліди.

 Недотримання цих вимог тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу. Та які б не були вимоги Закону, безпека водія і пасажирів перш за все залежить від самосвідомості кожного з них, від того на скільки людина цінує своє життя і життя інших. Не забувайте – дорога не прощає помилок.

Схожі матеріали:
👁 1364
Категорія: Актуально
Теги: автогонщик, Полтавщина, водій, ремень безпеки




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ