Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


26.01.2022

З рук в руки: як документально засвідчити договір міни?


Договором може бути встановлена доплата за товар більшої вартості, що обмінюється на товар меншої вартості.


Бартер – це прямий безгрошовий обмін товарами або послугами. Віндосить давно заклав основи сучасних ринкових відносин, проте не залишився лише на сторінках книжок історії. Договір міни й сьогодні є розповсюдженим способом засвідчення цивільно-правових відносин.


як документально засвідчити договір міни?
 

Як розповіли у Північно-Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Суми), за умовами такої домовленості кожна зі сторін зобов'язується передати у власність один товар в обмін на інший. Цей правочин має на меті безповоротне відчуження кожною зі сторін належного їй майна. Сторони договору міни є продавцем того товару, який він передає в обмін, і покупцем товару, який він одержує взамін.

Договором може бути встановлена доплата за товар більшої вартості, що обмінюється на товар меншої вартості.Право власності на обмінювані товари переходить до сторін одночасно після виконання зобов'язань щодо передання майна обома сторонами, якщо інше не встановлено договором або законом.

Для посвідчення нотаріусом договору міни необхідні наступні документи:
 
1. Документ, що посвідчує особу.
2. Реєстраційний номер облікової картки платника податків.
3. Правовстановлюючий документ на рухоме або нерухоме майно, а у випадку міни земельної ділянки також потрібен витяг із Державного земельного кадастру.
4. Експертно-грошова оцінка (якщо предметом міни є земельна ділянка або транспортний засіб).
5. Довідка про відсутність забудов з бюро технічної інвентаризації або місцевої ради (у випадку міни земельної ділянки, на яких відсутня забудова).
6. Рішення (дозвіл) опікунської ради та свідоцтво про народження (якщо власником (співвласником) майна є фізична особа, яка не досягла 18 років).
7. Згода співвласників або чоловіка (дружини) та свідоцтво про реєстрацію шлюбу (у випадку міни майна, що перебуває у спільній власності).

Звертаємо увагу, що нотаріус має право витребовувати й інші документи, необхідні для вчинення нотаріальних дій.

До речі, протягом минулого року на теренах Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) нотаріуси засвідчили 184 договори міни, зокрема на Полтавщині – 110 угод, на Сумщині – 29 та 45 правочинів – на Чернігівщині.

Схожі матеріали:
👁 445
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: міни, Полтавщина, нотаріус




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ