Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


16.03.2020

За самовільне спалювання сухої рослинності – адміністративна та кримінальна відповідальність


Протягом минулого тижня на території області виникло 76 пожеж на відкритих територіях


Із настанням весни в області часто трапляються пожежі, причиною яких є випалювання сухої трави. Сухостій легко загорається і полум’я швидко розповсюджується на значні території.

Протягом минулого тижня на території області виникло 76 пожеж на відкритих територіях, внаслідок чого вигоріло понад 183 га сухої трави та очерету.

Із початку року через спалювання сухої трави зафіксовано 161 пожежу на відкритих територіях, вогнем знищено понад 370 га сухої рослинності. У минулому році за цей період сталося 18 пожеж та вигоріло 25 га сухої трави.


Самовільне спалювання сухої рослинності
 

Випалювання сухої рослинності завдає значної шкоди як навколишньому середовищу, так і людям: забруднюється атмосферне повітря, знижується родючість ґрунтів, гинуть дрібні тварини та комахи.

Через спалювання сухої трави збільшується ймовірність виникнення пожеж у лісових масивах, на торфовищах та на присадибних ділянках, де під загрозою опиняються господарські споруди та житлові будинки. Це призводить до значних матеріальних збитків, в деяких випадках - до травмування та загибелі людей. Приміром, лише у минулому році внаслідок спалювання трави загинуло 4 людини та 3 особи отримали опіки.

Крім того, випалювання трави вздовж автодоріг погіршує видимість водіям та може спричинити дорожньо-транспортну пригоду.

Тож Департамент з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Полтавської облдержадміністрації закликає мешканців області суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та не випалювати суху траву на відкритих територіях, не спалювати сміття та траву на присадибних ділянках, поблизу господарських та житлових будинків.

Пам’ятайте, що нехтування правилами пожежної безпеки тягне за собою адміністративну відповідальність. Згідно зі статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне спалювання рослинності та її залишків накладаються штрафи у розмірі від 170 до 340 гривень на громадян і від 850 до 1190 гривень на посадових осіб.

Ті самі дії, вчинені в межах природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680 гривень, а на посадових осіб – від 1190 до 1700 гривень.

А згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України за знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення порушник може нести і кримінальну відповідальність. Це штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від двох до п'яти років, або позбавлення волі на той самий строк.

Якщо внаслідок пожежі загинули люди або тварини, то такі дії караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

 
Департамент з питань оборонної роботи,
цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами
Полтавської облдержадміністрації


Схожі матеріали:
👁 492
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: трава, Очерет, пожежі, Спалювання сухої рослинності




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ