Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


17.05.2021

Технологія заготівлі кормів тваринам


Продуктивність сільськогосподарських тварин залежить в першу чергу від їх годування


Корми, які використовуються у тваринництві

Продуктивність сільськогосподарських тварин залежить в першу чергу від їх годування. З кормом тварини повинні отримувати поживні речовини, необхідні для підтримки життя й освіти продукції.

Усі корми, які використовуються у тваринництві, можна розділити на три основні групи:
  • рослинні,
  • тваринні корми,
  • мінеральні добавки.
До особливої групи належать комбіновані корми (комбікорми), які представляють собою суміші декількох видів кікорми можуть відрізнятися для різних видів і груп тварин. Таке джерело кормів для тварин, як харчові відходи, які можуть містити продукти й рослинного, і тваринного походження, можна віднести до рослинних, тварин або комбінованим кормів.

До кормів тваринного походження відносяться молоко і відходи його переробки (обрат, пахта, сироватка), відходи м'ясної і рибної промисловості (внутрішні органи, хрящі, які переробляють в м'ясну і рибну муку).

Крім основних рослинних і тваринних кормів, тваринам необхідні в невеликій кількості мінеральні речовини, які вони отримують у вигляді мінеральних добавок. До цього виду кормів відносяться кухонна сіль, крейда, вапняк, кісткове борошно. Як добавки до основних кормів використовують також вітамінні добавки — риб'ячий жир, трав'яну і хвойне борошно.

Основну масу кормів в сучасному тваринництві складають корми рослинного походження, які поділяють на соковиті (в т. ч. - зелені), грубі і концентровані.

Компанія ТОВ “ТД «БІЗАРТ» https://bizart.com.ua/ виступає за здоровий спосіб життя тварин,  дбайливо поводиться  до навколишнього середовища та захищається від недбалого ставлення.
 

Корми, які використовуються у тваринництві

Зелений корм

Зелений корм — найцінніший корм для більшості сільськогосподарських тварин, особливо для молочної худоби. Найбільш корисний зелений корм, який тварини отримують під час пасіння. Якщо немає можливості організувати випас тварин, їм дати свіжоскошену подрібнену траву з годівниць. Особливо важливо мати зелену підгодівлю ранньою весною і восени, коли на пасовищах недостатньо трави.

Однак, в умовах суворих кліматичних умов нашої країни зелений корм не доступний для згодовування тваринам значну частину часу року.

Найбільш широко використовуються у тваринництві рослинні корми — сіно, сінаж, силос, солома і полова (незернової частини врожаю зернових культур) заготовлюються за спеціальними технологіями запас і можуть бути використані для згодовування тваринам в будь-який час року.

Якщо сіно можна назвати сухою травою (його вологість не перевищує 18 ... 20%), то сінаж — висушена, а лише злегка пров'ялена (до 50 ... 55%) і законсервована рослинна маса. Якщо порівнювати сінаж зі свіжою травою за поживністю, то сінаж приблизно в півтора раза менше поживний.

При заготівлі сінажу злегка підв'ялених трава укладається, пошарово утрамбовується в облицьовані траншеї, в бочки або в поліетиленові рукави і герметично закупорюється. Хороший сінаж повинен мати темно-зелений колір, приємний запах і сипкість.

У зимовий час основним соковитим кормом для молочної худоби є силос. Він може зберігатися з осені до наступного літа. При збиранні рослин на силос їх скошують, подрібнюють, а потім подрібнену масу свіжоскошених рослин утрамбовують в спеціальних ямах або траншеях і щільно закривають, щоб не проникало повітря. Без доступу повітря в силосної маси утворюється молочна кислота, яка охороняє силос від гниття.

У масі, що силосується повинні бути рослини, що містять цукор, оскільки саме з цукру утворюється молочна кислота. Тому силос можна приготувати не з усіх рослин. Найкраще силосуются вікоовсянні суміші, горох, кукурудза, соняшник, конюшина червона.

Операції збирання трав

Всі операції, що виконуються при збиранні кормових трав, можна об'єднати у два блоки:
  • перший — рослини скошують, плющать, ворушать і згрібають у валки; обертають і поєднують валки;
  • другий — підбирають підсушену траву з валків, формують рослинну масу в копиці, тюки, рулони, а потім транспортують і укладають на зберігання.

Послідовність збирання та заготівлі рослинних кормів

Косіння трави виконують косарками з сегментно-пальцевого або ротаційними ріжучими апаратами.
  • Злакові трави скошують і укладають в покоси при колосінні,
  • бобові — в період бутонізації та на початку цвітіння (при вологості 65 ... 85%),


Схожі матеріали:
👁 421
Категорія: Прес-реліз
Теги: худоба, Зелений корм, трава




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ